• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    VIVEKA
    VIVEKA --- ---
    YMLADRIS: Že je to "T" moc blízko "R" ;o)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    spielmann: 'potradna' - fakt mily preklep, co by na nej asi rekl Jung ;-)

vice pozdeji, malo casu
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    LOOK: ...a co třeba sluneční penis který svým kýváním oplodňuje vzduch a vytváří vítr:o)... :o)hele, jsi v Jungiánském auditku, jaksi se předpokládá, že zde diskutující vědí, co je to archetyp:o)

Jinak, teorie archetypů je krásná a úžasná a pro praktický každodenní život vcelku nepoužitelná.

Teď nedávno jsem byl na semináři s prof. Běťákem o výkladu snů a ten nepoužil ve výkladech co tam proběhly slovo archetyp snad ani jednou:-)))
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Tak si říkám, že snad budu muset vyhodit nějaký peníz oknem a zajít za nějakým kinotentononcem... :-) Není nad osobní zkušenost.

Tak jsem toho Dieckmanna doma našel, dokonce i tu stránku s tím snem a samozřejmě zapomněl doma...

Sleduješ tu diskuzi v potradně - já si myslím, že se mi mimoděk podařil typický příklad, jak by postupoval esoterapeut. Brnkneš na nějakou universální strunu konfliktu (v tomto případě rodina), klient zareaguje, začneš řešit rodinu a poradíš jí, aby se s mámou usmířila, aby jí řekla jak ji ve skutečnosti miluje a že jí ta máma sice ublížila ale ona by jí měla odpustit a všichni jsme happy happy joy joy a vznášíme se na čakrách porozumnění... což pravděpodobně(!) povede k tomu, že máma na ni bude koukat jak vejr, co to ta její dcera plácá, dcera bude naštvaná, protože když ona udělala tu vstřícnou všemilující poklonu, očekávala, že jí to máma oplatí a ne že místo toho bude reagovat úplně jinak než očekávala a jsme tam kde jsme byli...

Neříkám, že je to tak vždycky, ale myslím si, že to není až tak nepravděpodobný scénář a že pokud proběhl třeba i jen v jednom případě tak je to o jeden případ víc, než by bylo zdrávo:-)
    LOOK
    LOOK --- ---
    SPIELMANN: Jung definoval tzv. archetypy, praobrazy, ktere jsou nezavisle na kulturnim kontextu jednotlivce, casto to predvadi na rozborech snu svych klientu, ted si vzpominam na jeden, kdy mel klient sen o ukrizovani na kole, coz se provozovalo hodne davno a v jine kulture a o cem ten klient nemoh vedet (nezajimal se nikdy o tuto dobu).

jinak co klientovi rict a co ne se myslim resi tak, ze se necha mluvit klient a moc se mu toho nepodsouva. se symboly se to ma tak, ze maji vetsinou povicero vyznamu, tak se treba klienta zeptat, co se mu vybavi a pak prihodit vyznamy, ktere znam ja, pouze jako dalsi moznosti.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    chybovost to ma urcite, ale to jakakoliv metoda, takze diky tomu bych to nezavrhovala
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Jak říkám, já si musím k té kineziologii něco načíst...

...ale stejně, sval ti může ztuhnout i z čistě fyzikálních důvodů:-) A když, dejme tomu, se zeptáš na matku a ztuhne sval - tak nevíš jestli je k té reakci připojen obsah pozitvní, negativní nebo to že matka ti připomněla něco, co s ní nemá vůbec nic společného...

k přemostění rozumu mi přijde milionkrát lepší asociační testy, imaginace, výklad snů a pod.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    souhlasim. vidim ale ty uskali s interpretacemi spis jako bod PRO kineziologiii (a jine ne-racionalni terapie). Nevim, zda svalovy tonus je symbol. Kdybychom se bavili o nejakych telesnych projevech, dejme tomu chodim shrbena, tak jasne, to se opet da interpretovat lepe ci hure. Ale pokud kineziolog se proste jen vyptava a cloveku obcas ztuhne sval, tak to mi pripada jako pekne premosteni rozumu - ze se to skutecne muze dit podvedome, automaticky, jit k jadru veci (problemu).
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Když se to vezme kolem a kolem, tak jde o to, že se celou dobu snažíme o "výklad" symbolů. Černovláska ve snu té dívky je symbol, svalový tonus v kineziologii je také pro kineziotentononce symbol. Jednou z chrakteristických vlastností symbolu je jeho mnohoznačnost, která má leckdy ambivalentní charakter a to jak pro lidstvo všeobecně (kříž pro mne symbolizuje něco úplně jiného než pro, řekněme, příslušníka kmene niam niam:-) tak pro jedince samého (kříž symbolizuje jak utrpení Kristovo tak ale i jeho spásu). Takže pokud se začneme zabývat výkladem symbolu, je zapotřebí vzít v úvahu všechny tyto roviny a pracovat s nimi. To zaprvé. Pak ovšem je zapotřebí si uvědomit, jestli ten výklad symbolu, který klientovi jako terapeut nabízím, je pro něj ten pravý. To za druhé. A pak, jako terapeut, musím vzít v úvahu, jaké následky bude toto odhalení mít. A to je velký kámen úrazu, protože o tomhle se vedou dodnes sáhodlouhé spory...
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    YMLADRIS: Tak přechod z psychoporadenského auditoria:-)

Případ s tou sestrou si už moc nepamatuji, zkusim to najít a když tak sem přepsat.
    LALINA
    LALINA --- ---
    pro zdejsi jungiány: pred casem jsem se stala dedickou tohohle klubu
    [ JUNGle Stínu ]
    a nejak moc nevim, co s nim, uz se o psychologii v praxi nezajimam..jednoho to hodne vycerpa... nemate nekdo zajem?
    SEOM
    SEOM --- ---
    KLUZAU: zjeveni?nadprirozeno?blbost.synchronicita v jeho podani znamena sbeh "nahod", ktere vlastne "mozna" nahodami nejsou.jde o to, jak se na to zameris a jak moc synchronicitu vnimas a jak moc pristoupis na to, ze ma rad.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    diky, presne to bych potreboval. Site uz rozhazuji.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    kurnik kdysi jsem neco takoveho cetla... vzdycky tam bylo o jejich mladi a pak vysvetleni toho, proc tim padem vynalezli zrovna takovou terapii, kterou vynalezli. adler ze furt bojoval o sourozeneckou pozici ci co... ale bohuzel si zaboha nevzpomenu, jak se to jmenovalo. imho zkus v nejakem vice navstivenem klubu o psychologii.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    prosim o pomoc:
    doporucili byste nejakou obsahlou knihu, kde by byli vyznacni psychologove, a vzdycky jejich zivot/dilo, ale nejak vic podrobne...
    Diky moc dyztak.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    trochu zkromnejsi prispevek: synchronicita - neprijde mi to jako nejake zjeveni, nebo jako nadpřirozeno, nebo nedej boze duchovno, uf, ale jako proste nejaky jev, se kterym cely novovek nepocita. Do junga byly vsechny deje kauzalni a hotovo.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    kasta: tak to nevim. Pripada mi, ze 'mezi radky' lze u spousty autoru vycist spoustu veci ;-). Musel bys upresnit, co mas na mysli.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    r_u: mam podobne zavery z psychedelik. ze kdyz intoxikaci urcitou latkou se tak razantne meni psychicke pochody, ma telo ("molekuly", "neurony") (i strizlive) na psychiku tak zasadni vliv, ze v soucasnem momente nepotrebuju k jejimu vysvetleni zadne 'nadprirozeno'. Ale zaroven, ze to, ze neco vnimas/prozivas muze naopak byt produkt tve psychiky, nikoliv 'realita'. (Pripad se synovcem.)

Nicmene, at uz existuje nebo neexistuje 'nadprirozeno', lze se bavit o strukturach, ktere Jung popisuje. ty jsou na tom nezavisle.
    KASTA
    KASTA --- ---
    Chci říct: Jung úžasně popsal strukturu "duše" člověka - tedy vědomí a nevědomí atd. I já si myslím, že dost předběhl dobu, jak tu někdo napsal. A v rámci všech těchhle věcí se (podle mě) držel maximálně vědeckého a střízlivého přístupu. Ale pak se v jeho díle dají vysledovat náznaky toho, že mu nedával spát určitej "mystickej" rozměr toho, co objevil. Jasně, že se o tom příliš nerozepisoval, už takhle má mezi spoustou lidí nálepku "mystik" nebo "ezoterik". Jde o takovou tu mlhavou oblast kde se střetává "psýché" a "hmota". Na jedné straně jevy jako synchronicita a na straně druhé ten průnik archetypů a čehosi, z čeho vycházejí. Píšu to dost neurčitě, i on se o tom rozepisoval dost mlhavě, nedělal žádné jednoznačné závěry (narozdíl od spousty "psychotroniků" dešní doby, kteří mají v telepatii, telekinezi a podobných věcech naprosto jasno:-))), jen náznaky, co by mohlo být. No a do toho druhý "brouk nasazený do hlavy", kvantová fyzika, jako poměrně nová věda v té době, která boří hranice mezi hmotou, energií a informací a ukazuje nám lidem jak málo toho víme.... Rád bych o tomto diskutoval podrobněji, ale nevím, jestli to tady někoho zajímá, jestli se nad tímhle někdo zamýšlel, nebo má nějaké osobní zkušenosti.....
    KASTA
    KASTA --- ---
    Ahoj. Trochu změním téma diskuse, doufám, že se někdo přidá: Mě na Jungovi fascinujou právě ty přesahy. Jak i takovej člověk, kterej se snažil držet se maximálně objektivity a "nefantazírovat" jako např. Grof, jak ani on se neubránil po všech svých zkušenostech tomu, aby neviděl tu mystickou "hraniční" oblast vědomí. Mám na mysli jeho články o synchronicitě a pak to, co lze občas číst mezi řádky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam