• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    a co tim uslovim mini?
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    YMLADRIS: Ad Frýba a Jung: Frýba má strašně oblíbený sousloví jin jang j(J?)ung. Dokonce bych řekl, že na tom ULPÍVÁ...;-)))
    KASTA
    KASTA --- ---
    Mě taky Budha dost ovlivnil, vzal jsem si od něj dost věcí, i když za budhistu se nepovažuju - jenže co to je "budhista" - to je vážně tak komplexní téma a zahrnuje tolik možností.... Ale alespoň v mým vnitřním světě se Budha s Jungem dost dobře doplňuje...:-))))
    TOOM
    TOOM --- ---
    Velmi povrchně. Budhisté se šklebí, ne proto, že to maj zmáknutý a vše je redy. Budhista akorát ví ( je přesvědčen), že prvopočátek toho průseru naší " slaboduché" existence ve forrmě člověka má prvopočátek v okamžiku zrození ( karma, samsára). Nebo lépe, jakmile je naše existence založena ( zatížena) na subjektivním egu, nemáme šanci smysluplně rozlišitovat přeludy a produkty vlastního ega. Prostě svrab a neštovice :)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    LOOK: Totiž, já osobně snad žádného buddhistu neznám, tak jen zcela povrchně usuzuji. A výraz "v pohodě" byl míněn jako komentář k jejich věčnému mírně přiblblému úsměvu, který mi trochu připomíná mírně přiblblé úsměvy lidí thc included, kteří jsou též "v pohodě". :o)

Byl to spíš vtip, tak.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    look: ad psycholog buddhista: napr. http://usti.mbnf.net/index.php?id=akce

fryba ma ale vycvik v psychoanalyze, rogersovske terapii, psychodramatu a tak nejak integrativne celkove, jungian neni.
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: no - není jistý, že to synchronicita je - kdyby se ty kola vyskytovaly v nějaký nepravděpodobný kombinaci a souvisely s něčím, co si řeším uvnitř, tak by to byla.... nejde o to, že "zaostřím" na něco vnímání, ale o to že se stanou nějaké hodně nepravděpodobné věci související s něčím co se odehrává ve mně....
    LOOK
    LOOK --- ---
    SPIELMANN: jo jo, zrovna ctu ten jeho komentar :)
    ja se do zadnejch rozboru poustet nechci, ale napadlo me, jestli nekdo nepsal o buddhismu z psychologickeho a nejlepe jungianskeho pohledu.
    nekteri jsou, nekteri ne. ale hodnoceni 'v pohode' je hodne subjektivni.. moc toho nerika
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: imho (uz je to nejaka doba, co jsem to cet) rozdeluje synchronicity taky z jineho pohledu na ty, ktere by sly vysvetlit jako malo pravdepodobna nahoda (treba ty kola) a na ty, ktere tak vysvetlit nejdou (nekoho probudi sen, ze pribuzny umira a rano se zjisti, ze v noci umrel nebo mel namale, apod.)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    kasta: diky. takze to, ze jedu na kole a vsimam si vice kol, neni podle Junga synchronicita, ok?
    KASTA
    KASTA --- ---
    LOOK: rozhodne budhismus zminuje - nepamatuju si presne kde, ale nejaky narazky jsem urcite cetl - ve smyslu jak se s kterym psychickym fenomenem vyrovnalo to ci ono nabozenstvi.....
    KASTA
    KASTA --- ---
    ja osobne v synchronicite porad nemam jasno: existuje/neexistuje ??? Potrebuju pro sebe jasny dukaz uz proto ze vim, ze jsem hodne ovlivnenej pranim, aby tyhle moznosti lidskyho mozku existovaly...
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: primarne ho to urcite zajimalo terapeuticky. Ale kdyz se s temahle vecma casteji setkavas, myslim ze ti to neda a zacnes se tim zabyvat vic a pak se treba zminis i na nejake konferenci, coz je pro "seriozniho" psychologa dost nebezpecne...:-)))
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: definuje synchronicitu jako neco, co nejde vysvetlit "prirozene" tj. vedeckym poznanim na stavajici urovni. Zjednodusene tyhle jevy rozdelil do tri skupin - 1. svoji psychikou zpusobis ze se dejou "zazraky", 2-3. "jasnovidectvi" jako prekonani bariery prostoru(2) a casu(3)...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    cili jung neresil, zda synchronicita ma "prirozene" vysvetleni (... necim se zabyvam, zameri se mi na to pozornost ... vsimam si toho vice a vsimnu si obchodu s kolama), nebo nema? nebo jako synchronicitu definuje neco, co nejde vysvetlit takto "prirozene"?
    to mi porad neni jasny.
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    LOOK: Mám pocit, že ho víc brala tantra a jóga. V Tajemství zlatého květu má esej o tom, jak západní člověk jak cvičená opice napodobuje východní techniky a neuvědomuje si, že jsou dělány pro východního člověka:o) Tedy velestručně řečeno:-)

Do debaty o buddhismu bych se pouštěl jen nerad, to je tak komplexní téma, že se nějak neodvažuji moc o něm vynášet soudy. Snad jen, že buddhisti většinou vypadají, že jsou v pohodě:o)))
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    KASTA: To že se Jung zabýval synchronicitou je podle mne zcela v souladu s jeho zaměřením. Pokud někdo má takovýto žážitek, tak mne primárně zajímá ani ne tak ta objektová úroveň (tj, jak je možný že se to stalo), ale spíš úroveň subjektu (tj. proč se to děje té osobě a jak to ona vnímá). A jinak - mluvit sám se sebou je vcelku normální:o)

Jak už jsem řekl, mě osobně synchronicita jako taková přijde jako docela častý jev, který pokud nějak významě nezasahuje do "toku života" je svým způsobem nezajímavý. Takže ti mystičí duchovně uvědomělí lidé (a nebo taky "vypálený smažky") o kterých jsi mluvil se sice snaží zaujmout seč mohou, ale nějak jim nedochází, že v téhle subkultuře má "mystické zážitky" snad každý. Částečně je to asi i dáno zaměřením vědomí, jako kdyby stačilo, že si těchto podivných koincidencí začneš víc všímat... A nebo tím, že zančneš měnit své vědomí půobíš na okolí tak, že se začnou dít "divné věci":o) Což je debata jestli bylo dřív vejce či slepice:o)))
    LOOK
    LOOK --- ---
    TOOM: projekce se daji praci odhalovat a rusit. do jiste miry. a buddhismus, tak ten ma prave ideal osviceni, kdy jsou veskere projekce prohlednuty a clovek vnima to, co opravdu je.

ALL: nepsal nekde Jung o buddhismu? zatim jsem na nic takoveho nenarazil
    KASTA
    KASTA --- ---
    to byla reakce ne Spielmana - nepovidam si tu sam se sebou...:-)))
    KASTA
    KASTA --- ---
    KASTA:U tý synchronicity myslím jde hlavně o to odlišit, co je opravdu synchronicita. Třeba ten tvůj zážitek s obchodama se dá vysvětlit i tak, že si přemýšlel o kolech a víc sis prostě všímal obchodů s cykl. potřebama. Anebo druhá možnost - podvědomě jsi do tý ulice zahnul z nějakýho důvodu. Neříkám že to tak muselo být, ale myslím, že u skutečný synchronicity by mělo být "prokazatelný" že nejde o nic takovýho. Což je těžký. I k tomu mýmu zážitku se dá najít několik "paralelních" vysvětlení. A pak jsou tu spousty lidí, co si takový věci vymýšlej, nebo jsou tak mysticky zaměřený, že tyhle jevy potkávají všude a nejde je brát vážně....takže pravda se tady těžko hledá a o to víc mě fascinuje, že Jung, kterej je pro mě dost důvěryhodnej se tímhle zabýval - a protože pracoval s archetypama tak pokud platí ta teorie, o který jsem psal posledně, měl určitě možnost se s těmahle jevama u svých pacientů setkat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam