• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    KASTA
    KASTA --- ---
    tak jsem ted precetl AION a dostalo me to - zase mi docvaklo dost veci..... Nevite nahodou nekdo, kde by se daly sehnat dalsi sebrany spisy? - prokousal bych se tim ve francouzstine, spanelstine a v nejhorsim i v anglictine - nemcinu jsem uz bohuzel uspesne vytesnil do podvedomi....:-)
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    Nebagatelizuje. Kdyby to nebyl théravádovej buddhista, tak by to možná mohl označit za svou soukromou svatou Trojici...;-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jako jestli jung je jeste neco do tretice k tem protikladum.. nebo jestli tim bagatelizuje obe veci (taoismus i jungianstvi) .. to muze znamenat vselicos, zeano ;-)
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    No, má to za něco jako základní triádu. Co tim míní, tak to by ses ho musela jet zeptat. On to většinou používá (já to zažil jednou, že to užívá rád, mám z druhý ruky) jako sousloví "nepotřebující dalšího komentáře". Všichni se zasmějou a de se dál... Takže je mi líto, nemůžu sloužit.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    a co tim uslovim mini?
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    YMLADRIS: Ad Frýba a Jung: Frýba má strašně oblíbený sousloví jin jang j(J?)ung. Dokonce bych řekl, že na tom ULPÍVÁ...;-)))
    KASTA
    KASTA --- ---
    Mě taky Budha dost ovlivnil, vzal jsem si od něj dost věcí, i když za budhistu se nepovažuju - jenže co to je "budhista" - to je vážně tak komplexní téma a zahrnuje tolik možností.... Ale alespoň v mým vnitřním světě se Budha s Jungem dost dobře doplňuje...:-))))
    TOOM
    TOOM --- ---
    Velmi povrchně. Budhisté se šklebí, ne proto, že to maj zmáknutý a vše je redy. Budhista akorát ví ( je přesvědčen), že prvopočátek toho průseru naší " slaboduché" existence ve forrmě člověka má prvopočátek v okamžiku zrození ( karma, samsára). Nebo lépe, jakmile je naše existence založena ( zatížena) na subjektivním egu, nemáme šanci smysluplně rozlišitovat přeludy a produkty vlastního ega. Prostě svrab a neštovice :)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    LOOK: Totiž, já osobně snad žádného buddhistu neznám, tak jen zcela povrchně usuzuji. A výraz "v pohodě" byl míněn jako komentář k jejich věčnému mírně přiblblému úsměvu, který mi trochu připomíná mírně přiblblé úsměvy lidí thc included, kteří jsou též "v pohodě". :o)

Byl to spíš vtip, tak.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    look: ad psycholog buddhista: napr. http://usti.mbnf.net/index.php?id=akce

fryba ma ale vycvik v psychoanalyze, rogersovske terapii, psychodramatu a tak nejak integrativne celkove, jungian neni.
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: no - není jistý, že to synchronicita je - kdyby se ty kola vyskytovaly v nějaký nepravděpodobný kombinaci a souvisely s něčím, co si řeším uvnitř, tak by to byla.... nejde o to, že "zaostřím" na něco vnímání, ale o to že se stanou nějaké hodně nepravděpodobné věci související s něčím co se odehrává ve mně....
    LOOK
    LOOK --- ---
    SPIELMANN: jo jo, zrovna ctu ten jeho komentar :)
    ja se do zadnejch rozboru poustet nechci, ale napadlo me, jestli nekdo nepsal o buddhismu z psychologickeho a nejlepe jungianskeho pohledu.
    nekteri jsou, nekteri ne. ale hodnoceni 'v pohode' je hodne subjektivni.. moc toho nerika
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: imho (uz je to nejaka doba, co jsem to cet) rozdeluje synchronicity taky z jineho pohledu na ty, ktere by sly vysvetlit jako malo pravdepodobna nahoda (treba ty kola) a na ty, ktere tak vysvetlit nejdou (nekoho probudi sen, ze pribuzny umira a rano se zjisti, ze v noci umrel nebo mel namale, apod.)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    kasta: diky. takze to, ze jedu na kole a vsimam si vice kol, neni podle Junga synchronicita, ok?
    KASTA
    KASTA --- ---
    LOOK: rozhodne budhismus zminuje - nepamatuju si presne kde, ale nejaky narazky jsem urcite cetl - ve smyslu jak se s kterym psychickym fenomenem vyrovnalo to ci ono nabozenstvi.....
    KASTA
    KASTA --- ---
    ja osobne v synchronicite porad nemam jasno: existuje/neexistuje ??? Potrebuju pro sebe jasny dukaz uz proto ze vim, ze jsem hodne ovlivnenej pranim, aby tyhle moznosti lidskyho mozku existovaly...
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: primarne ho to urcite zajimalo terapeuticky. Ale kdyz se s temahle vecma casteji setkavas, myslim ze ti to neda a zacnes se tim zabyvat vic a pak se treba zminis i na nejake konferenci, coz je pro "seriozniho" psychologa dost nebezpecne...:-)))
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: definuje synchronicitu jako neco, co nejde vysvetlit "prirozene" tj. vedeckym poznanim na stavajici urovni. Zjednodusene tyhle jevy rozdelil do tri skupin - 1. svoji psychikou zpusobis ze se dejou "zazraky", 2-3. "jasnovidectvi" jako prekonani bariery prostoru(2) a casu(3)...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    cili jung neresil, zda synchronicita ma "prirozene" vysvetleni (... necim se zabyvam, zameri se mi na to pozornost ... vsimam si toho vice a vsimnu si obchodu s kolama), nebo nema? nebo jako synchronicitu definuje neco, co nejde vysvetlit takto "prirozene"?
    to mi porad neni jasny.
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    LOOK: Mám pocit, že ho víc brala tantra a jóga. V Tajemství zlatého květu má esej o tom, jak západní člověk jak cvičená opice napodobuje východní techniky a neuvědomuje si, že jsou dělány pro východního člověka:o) Tedy velestručně řečeno:-)

Do debaty o buddhismu bych se pouštěl jen nerad, to je tak komplexní téma, že se nějak neodvažuji moc o něm vynášet soudy. Snad jen, že buddhisti většinou vypadají, že jsou v pohodě:o)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam