• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    Oslovilo vás něco z Junga? Projevují se jungiánské motivy nějak ve vašem životě? Je pro vás užitečná teorie archetypů? Doporučíte knihu s Jungem či jungiánstvím související?

Který prezidentský kandidát je nejvíc fuj?

83 hlasy od 83 respondentů
    • 34.9% / 29 hlasů
    • 8.4% / 7 hlasů
    • 3.6% / 3 hlasy
    • 6.0% / 5 hlasů
    rozbalit záhlaví
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    YMLADRIS: to je dobrej napad! taky by me zajimalo :) / sory za ot
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETJULE: to je dobry.. jit na to z te strany 'co mne na muzich vzrusuje'. to bysme kastovi mohli udelat anketu jak se asi tak statisticky prumerne zenam projevuje animus :-)
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    KASTA: neni uz zla anima spis archetyp baby jagy dle junga? :)

KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: diky tem zazitkum jsem si ji uvedomil. Samozrejme je v dusi stale pritomna a zodpovedna i za spoustu dalsich "vlastnosti". Je to "zenska cast muzske duse" A rozhodne neni jen pozitivni, ale silne ambivaletni - soucasne dobra i zla...:-)))
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    YMLADRIS: jo, zakladni hodnoty by mely byt na pohlavi nezavisle, to si taky myslim :) pro me je anima kamaradka a animus me vzrusuje :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: no asi nejvic me dostalo Kristus=bytostne Ja a to co s tim souvisi. Presne mi to docvaklo se spoustou veci
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    kdyz jses sam, tak nikdy se ti "nekonsteluje"? ze bys jako citil ze to co ted v tobe jedna/to co v sobe vnimas je tvoje anima?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    takze ty vis o sve anime vyhradne jen prostrednictvim zazitku s jinou osobou?
    KASTA
    KASTA --- ---
    No animus a anima se da popsat z mnoha uhlu. Podle me jde hlavne o archetypy, ktere se aktivuji kdyz se potka vhodny muz s vhodnou zenou a vznikne "laska na prvni pohled", silna zamilovanost na jedne ci druhe strane spojena s tim, ze (dal pisu uz jen ze sveho muzskeho hlediska) si svoji partnerku neskutecne idealizuju.
    Nedokazu potom vnimat jaka ta druha osoba vlastne je - nevnimam ji, ale projekci svoji animy a kdyz to jde do extremu, chovam se jako neurotik (viz treba film Samotari - ten neurochirurg....:-))) S tim je spojene uvolneni cele mytologie animy a pocit naproste vyjmecnosti tohohle vztahu (numinozni pocity)..." dve duse ktere se potkaly na ceste vesmirem atd....." A pocity jako "bez Ni nema smysl zit, radeji zemru pro Ni nez bych dale zil nudny a sedy zivot" atd.atd.

Hodne to zkracuju a zjednodusuju a uvadim extremejsi projevy animy pro snadnejsi pochopeni - ale chci rict, ze animu chapu i intuitivne, protoze jsem v sobe tenhle archetyp nasel - ale animus? O nem vim jen, ze je to protejsek animy a nejaky strucny popis. Ale predstravit si to umim jen castecne...... Nikdy jsem nezazil zenske poblazneni nejakym muzem.....:-)))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETJULE: ja zrejme chcu, aby zakladni hodnoty (laska, pravdivost, ...) byly nezavisle na pohlavi, aby v tom nebylo jedno pohlavi nejak uprednostnene nebo zanedbame.

animu a anima chapu jakou soubory vlastnosti/schopnost/dovednosti/jevu/tendenci [samy blby slova] ktery jsou ale pro mne v zasade hodnotove neutralni...
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    YMLADRIS: myslim, ze je prirozeny ze muzi ze sve biologicke podstaty projevuji lasku nikoli mene nez zeny, ale proste jinak u zeny je to takovy primitivne jasny a davala bych to do souvislosti s materskym chovanim...primarne ne-laskovi by asi nemeli byt:)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    me se "Zeny, ktere behaly s vlky" taky moc libila a snad mi i neco doslo...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETJULE: ale neni divny lasku radit anime? znamenalo by to, ze muzi jsou primarne ne-laskovi, laska je v nich zastoupena pouze potencialne, resp. projevuje se mensinove.. kdyz daji pruchod sve anime?
    fakt moc nevim, jak to mel jung domysleny
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    tak tu knizku jsem si pred lety koupila a pak odlozila jako zcela blbou ;-). zkusim ji vyheldat, jsem zvedava co mi rekne dneska.
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: :-)))
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    ymladris: velmi me oslovila kniha od c.p.estes-zeny, ktere behaly s vlky. Autorka na ni pracovala 20let a vychazela prevazne z junga, jeho archetypu vcetne anima s animou, na mytologickych pribezich vysvetluje vnitrni svet zen. pro me je anima intuitivni vedeni, laska, soucit, empatie, klid=asertivita a animus racionalita, soutezeni, sila, prubojnost. o jejich komplementarite se asi nemusim zminovat:) tvoje vybrane vlastnosti (logika, rozumnost, podavani vykonu, aktivita, racionalita) bych take uz dnes priradila obema. vzhledem k materstvi se povazuju za dominujici animu a snazim se pestovat si v sobe sveho anima, aby mi nezakrnel :) ale je pro me tezke, vyjadrovat se v presne jungove terminologii, imho to snad ani nejde a mozna asi ani nechapu dost dobre, co mate presne na mysli....
    :))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KASTA: kasta: je to zajimava otazka, premyslela jsem nad tim. predstavuju si to tak, ze bezny muz (racionalni, aktivni, rozhodny, v realite zakotveny, "prizemni", rozumny, konajici, svet ovlivnujici, ...) ma v sobe cast ktera je fascinujici svou neuchopitelnosti, tajemnosti, potencialni divokosti, ne-racionalitou a tak dale a k te se vztahuje jako ke sve 'anime'.
    Ale ze bych se jako zena primarne vnimala jako neuchopitelna, tajemna, ne-racionalni a tak dale... a jen obcas byla v kontaktu s temi "muzskymi" vlastnostmi (animus), to mi moc nesedi. IMHO jak zijeme v na-muzske-hodnoty-orientovane spolecnosti, tak vetsina zen uz od detstvi a skoly je vedena k logice, rozumnosti, podavani vykonu, aktivite, racionalite atd. takze je to takovy zmateny.

Uvedomuju si ale na tom dost, ze ja vlastne nevim, co je podle junga animus/anima, dost do toho asi pletu jang/jin a kdovico.

Jako, mam nektere kamaradky, ktere zacinaji premyslet az v momente kdy uz se neda delat nic jineho, ale to zas muze byt spis tim, ze jsou spis intuitivni nez myslici.. takze jak vlastne vypada takova dominujici anima s animem jako doplnkem v pozadi, to si taky nedoakzu moc predstavit..
    co k tomu reknou dalsi zeny zde?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Že je Aion síla, co?:o)

Toho tématu anima se trochu dotýká V. Kast v Otcové-dcera, matky-synové ; píše, že Jung žil přeci jen ve své době, kdy ženy dostaly čerstvě volební právo a tak...

...na druhou stranu jeho schopnost empatie a klinická zkušenost (zkus si představit, že se snažíš pochopit co se děje v hlavě schizofrenikovi:o) mu dávají docela slušné šance k tomu, aby věděl o co těm "ženskejm potrhlejm":o) jde.
    KASTA
    KASTA --- ---
    A jeste jedna otazka me v souvislosti s Jungem napadla. Otazka pro zeny - co zeny a Jung??? (prosim neplest s take zajimavym tematem: Jung a zeny:)
    Jde o to, ze Jung jako muz se podle me nemohl vyhnout tomu, aby nëpsal spise o muzske dusi muzskym zpusobem. Jasne ze pise i o zenske dusi, ale to ma jaksi "z druhe ruky". Treba ja, kdyz pise o anime, vim o cem mluvi, zatimco animus?? zkousel jsem si to predstavit, tak nejak to chapu, ale to intuitivni porozumeni vyplyvajici ze zazitku, tomu chybi. Tak by me zajimalo jak to vidi zeny....???
    KASTA
    KASTA --- ---
    tak jsem ted precetl AION a dostalo me to - zase mi docvaklo dost veci..... Nevite nahodou nekdo, kde by se daly sehnat dalsi sebrany spisy? - prokousal bych se tim ve francouzstine, spanelstine a v nejhorsim i v anglictine - nemcinu jsem uz bohuzel uspesne vytesnil do podvedomi....:-)
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    Nebagatelizuje. Kdyby to nebyl théravádovej buddhista, tak by to možná mohl označit za svou soukromou svatou Trojici...;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam