• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    Oslovilo vás něco z Junga? Projevují se jungiánské motivy nějak ve vašem životě? Je pro vás užitečná teorie archetypů? Doporučíte knihu s Jungem či jungiánstvím související?

Který prezidentský kandidát je nejvíc fuj?

83 hlasy od 83 respondentů
    • 34.9% / 29 hlasů
    • 8.4% / 7 hlasů
    • 3.6% / 3 hlasy
    • 6.0% / 5 hlasů
    rozbalit záhlaví
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    YMLADRIS: myslim, ze je prirozeny ze muzi ze sve biologicke podstaty projevuji lasku nikoli mene nez zeny, ale proste jinak u zeny je to takovy primitivne jasny a davala bych to do souvislosti s materskym chovanim...primarne ne-laskovi by asi nemeli byt:)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETJULE: ale neni divny lasku radit anime? znamenalo by to, ze muzi jsou primarne ne-laskovi, laska je v nich zastoupena pouze potencialne, resp. projevuje se mensinove.. kdyz daji pruchod sve anime?
    fakt moc nevim, jak to mel jung domysleny
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    tak tu knizku jsem si pred lety koupila a pak odlozila jako zcela blbou ;-). zkusim ji vyheldat, jsem zvedava co mi rekne dneska.
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: :-)))
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    ymladris: velmi me oslovila kniha od c.p.estes-zeny, ktere behaly s vlky. Autorka na ni pracovala 20let a vychazela prevazne z junga, jeho archetypu vcetne anima s animou, na mytologickych pribezich vysvetluje vnitrni svet zen. pro me je anima intuitivni vedeni, laska, soucit, empatie, klid=asertivita a animus racionalita, soutezeni, sila, prubojnost. o jejich komplementarite se asi nemusim zminovat:) tvoje vybrane vlastnosti (logika, rozumnost, podavani vykonu, aktivita, racionalita) bych take uz dnes priradila obema. vzhledem k materstvi se povazuju za dominujici animu a snazim se pestovat si v sobe sveho anima, aby mi nezakrnel :) ale je pro me tezke, vyjadrovat se v presne jungove terminologii, imho to snad ani nejde a mozna asi ani nechapu dost dobre, co mate presne na mysli....
    :))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KASTA: kasta: je to zajimava otazka, premyslela jsem nad tim. predstavuju si to tak, ze bezny muz (racionalni, aktivni, rozhodny, v realite zakotveny, "prizemni", rozumny, konajici, svet ovlivnujici, ...) ma v sobe cast ktera je fascinujici svou neuchopitelnosti, tajemnosti, potencialni divokosti, ne-racionalitou a tak dale a k te se vztahuje jako ke sve 'anime'.
    Ale ze bych se jako zena primarne vnimala jako neuchopitelna, tajemna, ne-racionalni a tak dale... a jen obcas byla v kontaktu s temi "muzskymi" vlastnostmi (animus), to mi moc nesedi. IMHO jak zijeme v na-muzske-hodnoty-orientovane spolecnosti, tak vetsina zen uz od detstvi a skoly je vedena k logice, rozumnosti, podavani vykonu, aktivite, racionalite atd. takze je to takovy zmateny.

Uvedomuju si ale na tom dost, ze ja vlastne nevim, co je podle junga animus/anima, dost do toho asi pletu jang/jin a kdovico.

Jako, mam nektere kamaradky, ktere zacinaji premyslet az v momente kdy uz se neda delat nic jineho, ale to zas muze byt spis tim, ze jsou spis intuitivni nez myslici.. takze jak vlastne vypada takova dominujici anima s animem jako doplnkem v pozadi, to si taky nedoakzu moc predstavit..
    co k tomu reknou dalsi zeny zde?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Že je Aion síla, co?:o)

Toho tématu anima se trochu dotýká V. Kast v Otcové-dcera, matky-synové ; píše, že Jung žil přeci jen ve své době, kdy ženy dostaly čerstvě volební právo a tak...

...na druhou stranu jeho schopnost empatie a klinická zkušenost (zkus si představit, že se snažíš pochopit co se děje v hlavě schizofrenikovi:o) mu dávají docela slušné šance k tomu, aby věděl o co těm "ženskejm potrhlejm":o) jde.
    KASTA
    KASTA --- ---
    A jeste jedna otazka me v souvislosti s Jungem napadla. Otazka pro zeny - co zeny a Jung??? (prosim neplest s take zajimavym tematem: Jung a zeny:)
    Jde o to, ze Jung jako muz se podle me nemohl vyhnout tomu, aby nëpsal spise o muzske dusi muzskym zpusobem. Jasne ze pise i o zenske dusi, ale to ma jaksi "z druhe ruky". Treba ja, kdyz pise o anime, vim o cem mluvi, zatimco animus?? zkousel jsem si to predstavit, tak nejak to chapu, ale to intuitivni porozumeni vyplyvajici ze zazitku, tomu chybi. Tak by me zajimalo jak to vidi zeny....???
    KASTA
    KASTA --- ---
    tak jsem ted precetl AION a dostalo me to - zase mi docvaklo dost veci..... Nevite nahodou nekdo, kde by se daly sehnat dalsi sebrany spisy? - prokousal bych se tim ve francouzstine, spanelstine a v nejhorsim i v anglictine - nemcinu jsem uz bohuzel uspesne vytesnil do podvedomi....:-)
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    Nebagatelizuje. Kdyby to nebyl théravádovej buddhista, tak by to možná mohl označit za svou soukromou svatou Trojici...;-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jako jestli jung je jeste neco do tretice k tem protikladum.. nebo jestli tim bagatelizuje obe veci (taoismus i jungianstvi) .. to muze znamenat vselicos, zeano ;-)
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    No, má to za něco jako základní triádu. Co tim míní, tak to by ses ho musela jet zeptat. On to většinou používá (já to zažil jednou, že to užívá rád, mám z druhý ruky) jako sousloví "nepotřebující dalšího komentáře". Všichni se zasmějou a de se dál... Takže je mi líto, nemůžu sloužit.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    a co tim uslovim mini?
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    YMLADRIS: Ad Frýba a Jung: Frýba má strašně oblíbený sousloví jin jang j(J?)ung. Dokonce bych řekl, že na tom ULPÍVÁ...;-)))
    KASTA
    KASTA --- ---
    Mě taky Budha dost ovlivnil, vzal jsem si od něj dost věcí, i když za budhistu se nepovažuju - jenže co to je "budhista" - to je vážně tak komplexní téma a zahrnuje tolik možností.... Ale alespoň v mým vnitřním světě se Budha s Jungem dost dobře doplňuje...:-))))
    TOOM
    TOOM --- ---
    Velmi povrchně. Budhisté se šklebí, ne proto, že to maj zmáknutý a vše je redy. Budhista akorát ví ( je přesvědčen), že prvopočátek toho průseru naší " slaboduché" existence ve forrmě člověka má prvopočátek v okamžiku zrození ( karma, samsára). Nebo lépe, jakmile je naše existence založena ( zatížena) na subjektivním egu, nemáme šanci smysluplně rozlišitovat přeludy a produkty vlastního ega. Prostě svrab a neštovice :)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    LOOK: Totiž, já osobně snad žádného buddhistu neznám, tak jen zcela povrchně usuzuji. A výraz "v pohodě" byl míněn jako komentář k jejich věčnému mírně přiblblému úsměvu, který mi trochu připomíná mírně přiblblé úsměvy lidí thc included, kteří jsou též "v pohodě". :o)

Byl to spíš vtip, tak.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    look: ad psycholog buddhista: napr. http://usti.mbnf.net/index.php?id=akce

fryba ma ale vycvik v psychoanalyze, rogersovske terapii, psychodramatu a tak nejak integrativne celkove, jungian neni.
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: no - není jistý, že to synchronicita je - kdyby se ty kola vyskytovaly v nějaký nepravděpodobný kombinaci a souvisely s něčím, co si řeším uvnitř, tak by to byla.... nejde o to, že "zaostřím" na něco vnímání, ale o to že se stanou nějaké hodně nepravděpodobné věci související s něčím co se odehrává ve mně....
    LOOK
    LOOK --- ---
    SPIELMANN: jo jo, zrovna ctu ten jeho komentar :)
    ja se do zadnejch rozboru poustet nechci, ale napadlo me, jestli nekdo nepsal o buddhismu z psychologickeho a nejlepe jungianskeho pohledu.
    nekteri jsou, nekteri ne. ale hodnoceni 'v pohode' je hodne subjektivni.. moc toho nerika
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: imho (uz je to nejaka doba, co jsem to cet) rozdeluje synchronicity taky z jineho pohledu na ty, ktere by sly vysvetlit jako malo pravdepodobna nahoda (treba ty kola) a na ty, ktere tak vysvetlit nejdou (nekoho probudi sen, ze pribuzny umira a rano se zjisti, ze v noci umrel nebo mel namale, apod.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam