• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    Oslovilo vás něco z Junga? Projevují se jungiánské motivy nějak ve vašem životě? Je pro vás užitečná teorie archetypů? Doporučíte knihu s Jungem či jungiánstvím související?

Který prezidentský kandidát je nejvíc fuj?

83 hlasy od 83 respondentů
    • 34.9% / 29 hlasů
    • 8.4% / 7 hlasů
    • 3.6% / 3 hlasy
    • 6.0% / 5 hlasů
    rozbalit záhlaví
    KASTA
    KASTA --- ---
    CONTINUITY: jo moc dekuju a tesim se ze to bude nekdy jeste podrobneji - o "animakovi" se vseobecne vi a mluvi mnohem min nez o anime - asi ze vsech tech duvodu, o kterych se tu ted mluvilo
    YMLADRIS:on i ten text ode me je jen jeden z vice pohledu - neni to komplexni a uplny popis toho, co je animus..... je fakt z k soustavnejsimu cteni Junga je potreba mit motivaci - kdyz jsem louskal ten prvni dil sebranych spisu hned jak vysel, byl jsem z ty zaplavy odbornych vyrazu dost zklamanej..... ale pak uz to bylo jen lepsi a lepsi - vlastne uz ani nevim, jak jsem se k nemu dostal - snad pres nejake citace a uryvky v jinych knizkach, kterych jsem si vazil....

JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    YMLADRIS: To je možný. Já mám načteno leccos od kdejakýho jungiána, ale od samotnýho Mistra minimum. Interpretuju si to jako podvědomej strach ze zklamání, ale kdoví...?

Jinak vnitřního kritika bych s Animem radši nezaměňoval. Jestli sem dobře pochopil níže uvedenej úryvek, tak u CONTINUITY funguje Animus celkem dobře: necítí potřebu jít myšlením (např. filosofickým) až k základům věcí. Ty má přece od Anima, takže smysl pak vidí v uzdraveni a zmene chovani, prostě praktický činnosti postavený na neuvědomělejch předpokladech. A nevědomejch předpokladech - ty si Animus ponechá v nevědomí...

Ale stejně se mi to nějak nezdá... I Mistr se někdy utne, tam musí bejt skovaný něco víc... Animus, Animus...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KASTA: ad nutnost cteni junga: opakovane si uvedomuju, ze o jungovych presnych nazorech vim fakt houby a ze to muze zdrzovat i iritovat.. ale nakoenc jsme na diskusnim serveru, tak treba toto premylani po kapkach da neco kazdemu.
    nevim proc se mi to nechce cist - protoze je toho tolik dilu?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KASTA: tak ted jsem zmatena uplne ;-). ad to, ze animus se projevuje jako mineni prichazejici z hlubin, zalozene na nejakych neznamych, pevnych predpokladech.. tak tohle je zrovna vec, kterou ja nemam vubec. nekdy mi pripada, ze opravdu nemam zadne nazory (ahoj stepni vlku), resp. dokazu argumentovat pro i proti cemukoliv, zadna pevna presvedceni pod tim nejsou, spis cim dal tim vidim, ze mysleni je jenom uzitecny vypocetni stroj, ale samo souvisi s "pravdou" jen okrajove.
    ale mozna chapu, k cemu tim jung odkazuje - hodne zen skutecne vi, ze "to a to je tak a tak" ale nevi, proc si to mysli atd. mela jsem vsak dosud za to, ze to je o rozdilu mysleni/intuice
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    .....no, je jasne, ze tohle je zjednoduseni, ze zdrojem takovych nazoru a kritik asi muzou byt i jine veci....ale je to cenne voditko.....

S tim pochopenim, to taky souhlasim, a taky si myslim, ze je dobre si veci prebrat i rozumem a vedet proc co a jak.
    Muj vyrok se vztahoval spis k predstave velmi dlouheho a podrobneho intelektualniho rozebirani neceho do nejmensich detailu....;)

A jinak si, myslim ze mnoha zenam by neuskodilo naucit se o tech svych procesech i premyslet :))....takove male sdileni mezi muzskym a zenskym svetem :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Zaujalo me to, ze kdyz se vynoruji nejake "hotove nazory" na veci, nebo kdyz je dokonce spusteny nejaky aktivni vnitrni kritik, ktery je vyslovuje (coz mam;), tak je to animus....a ze to je soubor zkusenosti s muzskym prvkem a vubec soubor starych zkusenosti, tj. muze to stat na naprosto zcestnych zakladech..... To docela sedi, to jsou nekdy kecy.....;))) A moc pekny mi prijde, ze tohleto nepatri do vnejsich vztahu a realnych situaci, ze ty se maji hodnotit uvahou ve vedomi a ne probirat s takovymhle vnitrnim programem.
    Myslim ze ho podrobim zkoumani, animaka;)))) (rozhodne ma i lepsi vlastnosti.....ale tohleto prehani....;)
    KASTA
    KASTA --- ---
    CONTINUITY: ja s tebou uplne souhlasim, ale presto - to pochopeni vyznam ma. Pokud se to pak zvrtne jen do intelektualizovani, nikam to nevede. Ja to mam tak, ze potrebuju veci, ktere se deji treba uvnitr me si take rozumove srovnat - myslim ze v tom je rozdil mezi mnou a zenama o kterych jsem psal - ze ony to tak nepotrebuji delat.

Nechtela bys o tom animovi napsat neco blizsiho??? Jak te oslovil?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Nize uvedeny text o animovi je velice zajimavy :).....nektere casti me vylozene oslovily...:) Bohuzel ovsem je mi jasne, ze ani tim, ze na toto tema prectu 1000 stranek, se se svym animem vychazet nenaucim. Myslim ze to muze mit jen podpurnou funkci v ramci nejakeho praktickeho procesu, kdy se s nim setkam a budu komunikovat doopravdy.... A pak uz zase nebudu potrebovat tisice stranek, pokud se tedy nebudu chtit stat terapeutkou...;))....postaci podpurne pisemne materialy mensiho rozsahu........

Tim rozhodne nechci snizovat hodnotu cteni Junga, protoze prave tim neintelektualnim zpusobem tuhletu bytost a jeho dilo citim jako uplne MOC dulezity.... A prijde mi, ze ty knihy hodne predavaji i energii, nejen intelektualno....
    Takze tohle je jen osobni, zenskej pohled na vec. Pripada mi logicky;)), ze protoze muzi maji k premysleni a abstrakcim jiny vztah, asi to pro ne vic funguje a jsou to ucinne zpusoby, ktere umeji vyuzit k tomu, co jej jejich ukolem :))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KASTA --- --- 12.01:24 13.5.2005 Mam chut se k tomu vyjadrit jako premyslejici zena ;)).... Kdo vi, jak je to s tou nic moc inteligenci....;)
    Dokazu chapat intelektualni procesy "muzskeho typu", pokud s nejakym muzem diskutuju, rozvijet je taky, cist timto zpusobem pojate texty a prijimat z nich sdeleni - a myslim ze i pomerne obstojne nejake vlastni pisemne logicke uvahy produkovat...;)
    Ale provozovat to nejak ve vetsim rozsahu a do hloubky se mi nechce, protoze mi to pripada jednoduse neefektivni. Svet je prilis slozitej, aby se dal postihnout rozumem a logikou a jednotku po jednotce popsat a vysvetlit, a i kdyz se to u nejakeho uzce vymezeneho useku jakztakz podari, nema to, pokud se to deje na ciste intelektualni rovine, zadny ucinek - tim, ze dokonale definujes psychologicky problem nedojde k uzdraveni a zmene chovani.... Takze proc se vlastne do toho namahaveho procesu intelektualniho pitvani poustet? Jsem zamerena prakticky, na vysledek, a sedet a namahat si hlavu a oci jen tak pro nic za nic me proste nebere....
    Mnohem lepe mi prakticky funguje shromazdit ty informace, ktere me pritahnou a jsou k veci, uvolnit se, naladit a pockat, co vyplyne.....tj. pouzit intuici. Dokonala logicka analyza stejne jednoduse neni mozna, nikdy nebudu mit vsechna data a nebudu objektivni, tak proc se o ni s obrovskym usilim snazit? K cemu? Prijde mi to jednoduse jako plytvani eneregii....

Jsou situace, kde pro me ma logicke mysleni, studium a analyza informaci a vyvozeni logickych zaveru sve nezastupitelne misto, zpravidla prakticke situace v beznem zivote (pravni veci, prace, atd.), ale funkce je stale spis podpurna, nez ze by se pouhou logikou dalo dojit ke konecnemu spravnemu rozhodnuti....
    KASTA
    KASTA --- ---
    C.G.Jung, Vybor z dila III, str 113-118
    KASTA
    KASTA --- ---
    Neco k animovi - omlouvam se za kvalitu, ale nemam skener

KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: kdyz ja myslim, ze je to mnohem komplexnejsi tema - animus/anima. Ani cit vs rozum ani spojovani vs rozdelovani. I ta stranka co sem postnul Look je dobra, ale porad mam pocit, ze to nepostacuje na uplny pochopeni a vstrebani toho, co vsechno animus a anima je. Myslim, ze to chce precist par knizek od naseho Mistra :-)))) a nekolikrat, protoze tech zminek o tehle syzygii je tam spousta a teprve ty poskladaji dohromady cely obraz (jeste s prispenim osobnich zkusenosti)... to je muj nazor
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN:
    jo myslim ze i Jung to tak nejak rekl, ze archetyp sam o sobe je neuchopitelny, lze pocitit jen jeho pusobeni... A pokud pisu, ze jsem animu pochopil, je to takovy rozumove intuitivni poznani, cetl jsem o ni, pak neco prozil, zase neco cetl, zase neco prozil a pak mi to vse zacalo zapadat... i Jung pouziva hodne intuici, v jeho textech jsou casto "basnicke" obraty, ktere navodi pocity... a ted kdyz ctu knizky od nej, tak tech zminek a definic animy je tam spousta a me to pokazde zarezonuje ve stylu: "jo chlape, vim presne o cem mluvis" ... Ale to se netyka jen animy - to same Stin, Persona, Smysl atd atd... jen to Bytostne Ja nemam jeste takhle intuitivne - to si spis predstavuju, stejne jako Animus
    KASTA
    KASTA --- ---
    NIGHTINGALE: jako jaaaa :-)))
    NIGHTINGALE
    NIGHTINGALE --- ---
    LOOK: Jj správně, Jung sám byl introvertovaný typ s dominantní fukcí myšlení a podpůrnou intuicí.
    LOOK
    LOOK --- ---
    presne tak, anima muze byt obecne archetyp stejne jako konkretne nejaka slozka cloveka v jeho osobnim nevedomi.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SPIELMANN: a neni to jen zkracene vyjadreni? misto 'anima' rikat 'komplexy vazane zejmena na archetyp animy'. nebo v tom vidis nejake zasadnejsi rozdily?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    KASTA: To fakt hezkej postřeh:o)

Jinak všeobecně, prožívat čistě animu/anima nelze. Co lze prožívat jsou jen komplexy vázané na tyto archetypy. Tyto komplexy pak následně ovlivňují naše jáské funkce. Pokud není jáský komplex dostatečně koherentní, dojde k disociaci a právě konstelované komplexy nás začnou "ovládat" (ono Jungovo oblíbené - my nemáme komplexy, ony mají nás:-) - v extrémním případě dojde k psychoze. Takže pokud chcete analyzovat sami sebe, tak bych se spíše soustředil na osobní nevědomí, protože to je to určující naši osobnost. Kolektivní nevědomí je už moc daleko:-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    look: mne ten citat pomohl v tom, ze jsem mela tendenci chapat polaritu anima/animus jako cit/rozum, coz on tak ale zjevne nemysli.. to spojovani/rozlisovani je fakt zajimavy pohled, dava mi to nejakej smysl.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    YMLADRIS: celkem to nebylo myšleno až tak vážně (a navíc jsem navazoval na tvůj příspěvek týkající se mužského způsobu myšlení - ta osobnost nebyla tedy myšlena celkově, neb tě pochopitelně neznám jinak, než skrze tvé příspěvky).. ale pokud to tvé ano, pak se dodatečně omlouvám.
    LOOK
    LOOK --- ---
    KASTA: no vis jak je to posazeno, mysleniXciteni a na druhe ose vnimaniXintuice. takze muze mit dobre vyvinutou intuici i citeni. nutno dodat, ze mysleni neni z techto 4 nijak vyjimecne, jako ze by bez nej byl zivot mene hodnotnejsi, spis v necem obtiznejsi (v zapadni civilizaci).

YMLADRIS: nevim, ale rekl bych, ze pri psani se nejvic projevilo kombo mysleni+intuice. jakoze intuice dodava podnety mysleni, ktere je rozviji.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STEPNI_VLK: celkem jsi se mne tou radou dotknul, pane chytry... ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam