NIKKITA: tak jak dostanu neco od lidi, kteri se mnou nezijou, je snadne to predat dal :) u pritele to jaksi nejde a ta Shunga vypada fakt nadherne dle krabicky, navic pisou z prirodnich produktu a cena pres 4 kila, to by zmatlo i mne :)
--------------------------------------
ted jsem narazila na zajimave nazory ohledne deo krystalu, osobne jsem doted stale nevedela, na kterou stranu se priklonit...:
Nuz to je omyl, molekula alumu je dostatocne mala a dobre vodorozpustna
NH4)Al(SO4)2 .12 H2O. Molekularna vaha je len 453, tj sa vie prepasirovat cez kozu.
Nie je natolko nebezpecna pre telo ako chlorid hlinity(AlCl3. 6 H2O), ale definitivne je zdroj hlinnikovych ionov v rozpustemon stave.
Je to trpcina, ktora sa pouzivala kedysi po holeni na dezinfekciu a zrazanie krvi pri mensich porezaniach pri holeni so ziletkou ci britvou.Vody po holeni to vytlacili ale teraz to tlacia znova ako "novy bezpecny prirodny deodorant.Ludia zabudaju, ale ja si este pamatam.
Nuz co sa toho tyka aj aluminumchlorhydrate(chlorid hlinitry) je tiez prirodna latka, podobne su prirodne aj hadie jedy a predsa ich neodporucam
Nuz tu si dovolim s Dr Mercolom nesuhlasit, lebo podla velkosti molekuly sa veru aj alum vstrebava, hoci zrejme menej ako aluminum chlorid.
Vodorozpustne molekuly sa napr v crevach vstrebavaju az do velkosti 15 000 dalton, koza je sice menej priepustna, ale to co vie telo cez kozu vylucit vie aj cez kozu prijat. A napr vylucuju sa rozne tukove zlozky, dokonca aj ich polymery, tj ked si zoberies olejovu mastnu kyselinu(molarna vaha 282) uz len polymer dvoch tychto molekul ma molarnu vahu vyssiu, ako kamenec/alum.
Kto sa v tom chce hrabat dalej na vedeckej baze odporucam zacat s touto literaturou.
Kyselina citronova nie je dost silna, aby vytlacila hlinnik z vazby s kyselinou sirovou. A zeolity vlastne nie su vodorozpustne, tj neprodukuju ziadne volne iony hlinnika.
Alum ich produkuje lebo je vodorozpustny a tvori disociaciou hlinnikove iony
Nuz mne staci potlacit zapach potu na 2 dni par kvapiek jodovej tinktury pod pazuchu, a tak isto aj mojej zene.