• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    EMDEE: no tak zkusenosti jinejch lidi jsou zase takovyhle: clovek kterej ti bude chtit ublizit (a nebude to takovej typ ako ses ty) tak nebude podnikat zadny strkani ani klamny vypady. prvni co udela bud napr predni zadni hak hak, k tomu pripoji 3-4 kolena vklinci, zavrsi to loktem do patere a dokope te pak jeste na zemi. prenechat aktivitu souperi si zkratka muze dovolit jen zkusenej borec a ne novacek
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    Jak říkám, nejde mi o flame, ale chci si porovnat zkušenosti.

Nejsem bitkař a nikdy nebudu (sem spíš taťka vod rodiny), postavou sice nejsem žádná extra těžká váha, ale rozhodně žádná sušínka - většinou se lidem dívám do očí mírně zhora a k tý stovce taky budu mít, takže nejsem vnímanej jako snadnej cíl. Kdybych se měl ohlídnout, tak mě v životě potkalo něco mezi 20-30 vážnějších konfrontací (podle toho od jakýho věku to budu brát jako relevantní). Z toho ve valný většině (80 procent bych to šacoval) se podařilo situaci "uklidnit" bez většího násilí - řekněme max nějaká ta postrkovaná někdy jen změna postoje (obraná pozice a tak). Párkrát sem dostal nehorázně po hubě - tak 3x, z toho 2x si za to můžu sám - přemíra alkoholu neni dobrej rádce a právě v těch případech jsem byl víc agresivní než obvykle a jeden byl útok při sportu a pak zezadu. Zhruba stejný množství šlo za mnou. Vycházím tedy ze své zkušenosti, pro mě je to jednoduchá statistika, kdy útok (2 mínus, 1 plus)/obrana (1 mínus/ 2 plus) vychází mírně ve prospěch obrany (ano nejsou to statisticky význěmá data, ale berme to s rezervou), kdežto braní věcí s rozvahou jednoznačně vítězí.

ANARCHY: salámovku sem zatim nezažil, ale jak říkám bitky nevyhledávám

CYBERKOTLIK: jasně nejsem spisovatel a píšu jak mi zobák narost, ber to z rezervou, myslím, že oba víme o co jde (testování reakcí protivníka), nebo ne?

A do fóra, celkem by mě zajímalo, jak se k tomu staví většina (čistě ze zvědavosti), nejste pro to udělat nějaký menší hlasováníčko o tom, kdo je pro co a co se mu osvědčilo ze zkušenosti?
    2MEK
    2MEK --- ---
    EMDEE: Cekat na prvni utok je hezka a slechetna vec, taky jsem to tak kdysi mel
    nastesti me to pri prvnim ostrejsi stretu preslo...

Jelikoz mam jen neco malo pres 170 cm a vahu okolo 65-70kg, jsem presne ten typ, kteryho si blbecci vybiraj, aby se na nem pobavili. Kdybych mel vzdycky cekat, az se na me naprahne nekdo, kdo ma pracku vetsi nez ja stehno, tak uz mi nekdo urazil hlavu. Myslim si, ze clovek pozna, kdy jde jeste ze situace nejak rozumne vybruslit a kdy uz je utocnik rozhodnutej vas fyzicky napadnout. V tu chvili si myslim, ze je na miste zautocit a pokusit se utocnika co nejrychleji dostat do situace, kdy nebude chtit/nebude schopen v agresi pokracovat. Me osobne se osvedcila hlavicka, je to rychly a kdyz se povede, tak je konec - kdyz ne, tak si utocnik casto rekne "a sakra, mozna jsem si vybral spatne". To ze v souboji hraje velkou roli psychologie je tady asi kazdymu jasny.

Ja to mam jeste tak, ze si rikam, ze ten, kdo se rozhodne nekoho jinyho napadnout (ublizit mu/ohrozit jeho zdravi) by proste mel dostat nakladacku, protoze treba si to priste rozmysli - treba ho tim pomuzete trochu vychovat a treba tim trochu pomuzete svetu :)
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    EMDEE: nechci to uz moc rozebirat, kazdej at si mysli co chce, ale "klamny vypady"? to je jak z nejakyho romanu o old shatterhandovi
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    EMDEE: Nevim v kolika ostrych bitkach jsi byl, ani jak jsi s tim cekanim na neklamny dukaz zacinajiciho utoku dopadl, ale IMHO jsi presne v situaci, kdy se snazis do posledni chvile chovat konzervativne a defenzivne, coz samozrejme zkuseny bitkar pozna, a platek po platku (salamova metoda) se Ti dostane az na telo, kdy nebudes mit ani kam a ani jak uhnout - proste jen bude pomalu postupovat proti Tobe, celou dobu na Tebe bude mluvit, ale az prakticky do konce nemachne Tvym smerem rukama, az najednou budes lezet na zemi, kolem hlavy Ti budou poletovat hvezdicky a v puse Ti bude skripat sklovina smichana s krvi...
    A vyuzije tak Tve slabosti v tom, ze se nejsi schopen rozhodnout, kdyz uz vlastne zacina ona "Sebeobranna Situace" a kdy tedy uz jsi opravnen na nej v ramci sebeobrany zautocit - protoze si neuvedomis, ze od urcite chvile (meritelne vzdalenosti mezi vami) proste pro Tebe neni obrany i kdyz na Tebe jeste stale neutoci, a do teto vzdalenosti ho sam nechas dojit bez toho, ze bys mu v tom zkusil zabranit...

A jedina cesta z toho je si tohle uvedomit, a proste v jednu chvili na nej zautocit (styl a intenzitu utoku je potreba vhodne zvolit s ohledem na okolnosti - nekdy staci odstrceni bez zpusobeni nejake ujmy utocnikovi, ale jindy je potreba treba i serie silnych ran na oblicej kterymi protivnika dostanes na zem) a vyvazat se tak zase do bezpecne vzdalenosti...

Krome toho mluvis o reflexni obrane proti utoku- ta muze zabrat proti izolovanemu utoku, ale zkuseny bitkar na Tebe nevyrukuje s jedinou ranou s tim, ze bude cekat, ze tim je rozhodnuto - v rozmezi pul sekundy do tebe posle 2-3 rany a kopy, a to proste uz reflexivne nevykryjes nebo neuhnes ani nahodou...

Zkus si to nekdy nastinovat s nekym kdo ma s bitkami zkusenost a uvidis ze bez predchoziho odhodlani se v jednu chvili (i bez jeho prvniho jasneho a nezpochybnitelneho utoku na Tebe) do nej pustit (s intenzitou odpovidajici situaci - viz. vyse) nedopadnes dobre...
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    YGGDRASSIL: Jo mám to holt blbý no. Nehádám se, že ten, kdo dá první má obrovskou výhodu, ale to nic nemění na mém názoru, že většina polulace to tak prostě má (neagresivní/neútočí fyzicky až do okamžiku, kdy nevidí cestu ven) a začátečník imho dvojnásob (a o tom ta diskuze začala).

Na doplnění - sám si prostě počkám až do okamžiku, kdy je jasný, že to jinak nepude (i první klamnej výpad, strčení, šťouchnutí, kterym to "siláci" často začínaj - tedy samo jen v situaci 1na1) a pak už žádný uvažování o tom, jestli z toho budou oplejtačky (tohle už je bez diskuze legální obrana) až do vyřešení situace (někde je to pár ran, v jiný situaci třeba i zlomení kostí v krajním případě až do konce - nebudu ale bezhlavě mlátit do němoty). Ideální je pro mě držet si standardní odstup, vykrýt první klamnej výpad a navázat na to hned standardní protiútok do vyřešení situace. Ano, bavíme-li se o barsekeráckym bitkaři, tak tam ti ani ten první útok nemusí bejt nic platnej, nehledě na to, že to klidně můžeš schytat ze zálohy. Ad reflexní obrana - tim mám na mysli takový věci, jako že ti ruce jedou do "krytu" nebo třeba když tě někdo strčí, že tělo zvládne bez přemejšlení upadnout tak, že seš bez zranění a zas rychle na nohou - o supermanovskejch nadpřirozenejch reakcích rychlejších než nejkratší reakční doba se opět nehádám, to je úplně jiná diskuze.
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    EMDEE: sorry, ale na ulici proste vyhrava ten, kdo je tvrdsi, vetsi psychopat a kdo zautoci prvni. mirek dusin dostane v deviti z deseti pripadu do drzky.
    s takovymhle myslenim, krav-maga nekrav-maga, ma dotycnej sanci tak na nejakyho ozralu, co se chce strkat na diskotece. ale jak potka opravdovyho rvace, tak dostane jednu mezi oci driv, nez se staci rozhoupat a nazdar. reflexivni obrana je bajecnej napad, ale vzhledem k tomu, ze schopnej bitkar umi dat delo rychlejs, nez je lidskej reakcni cas na vizualni podnet, tak je to prd platny.
    podivej, kdo to ma nastaveny tak, ze neda prvni ranu, nejdriv obrana a utok az v druhym sledu, a jeste u toho premejsli, aby ho nahodou nezavreli, tak ten at se na ulici radsi nepere vubec.
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    ANARCHY: o to žádná - jedno bez druhýho je o ničem, to KM taky řeší hned v dalším sledu.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    EMDEE: Hlavne jen uhybanim a krytim se protivnika nezbavis, jen trochu odlozis chvili, kdy Ti nakonec ranu prece jen da... Abys boj ukoncil, tak utocnika proste aspon docasne zneschopnit/zlikvidovat musis...
    DISPARITY
    DISPARITY --- ---
    EMDEE: Me to zní tak, že když už na takového nováčka někdo zaútočí/bezprostředně se evidentně chystá zaútočit, je pro nováčka snažší mu jednu vpálit, což může boj i ukončit, nebo ho aspoň dostat do výrazně výhodnější pozice, než čekat na jeho úder a doufat, že zvládne a hlavně vůbec stihne zareagovat tím správným způsobem...

Ale možná jsem to jenom nepochopil a CYBERKOTLIK nás tu nabádá mlátit lidi :-)
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    CYBERKOTLIK: nejde mi o flame ani slovíčkaření, snažím se dopátrat jádra pudla. Jakej je teda rozdíl mezi tím, jestli říkáš že A je lepší než B nebo když řekneš, že Bje nevýhodnější než A.
    Abych si to ujasnil, psal jsi "ale lidi se ucej reagovta ne utocit, coz je ve rvacce pro novacka imho velka nevyhoda" to pro mě vyzní jednoznačně jako že je jednoznačně lepší se naučit útočit než mít zmáklou obranu (automatickou reakci na útok). Jinak formulováno obrana je nevýhodnější než umět útočit. ?
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    EMDEE: ja nepsal ze je to lepsi, ale ze to je pro novacka velka nevyhoda.
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    NELDOR:
    To je potřeba brát ze dvou pohledů:
    1) Je potřeba zdůraznit rozdíl mezi WTF a ITF variantou TWD. Dělal jsem několik let ITFko a ano, člověk se naučí techniku kopů a krytí, ale z pohledu boje je člověk prakticky nepoužítelnej, pokud mu nevyjde první útok nebo obrana (velmi pravděpodobné) nebo se nebojuje s někym, kdo dělá taky jen ITF a dodržuje pravidla :)))
    2) Pokud vím, tak i ve WTF je celá řada zakázanejch technik, na který se tudíž nedriluje obrana/útok - mám na mysli věci jako útoky pod linii pasu, rozkrok, krk, záda... a tam vidim zásadní problém. V reálu jsou tyhle věci jedny z prvních co na tebe někdo zkusí (v pořadí pravděpodobnosti to vidim hned po útoku na hlavu).
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    CYBERKOTLIK:

Souhlas s tím, že věšti frekvence opakování menšího množství technik/drilů je rozumnější strategie pro začátečníka až mírně pokročilýho.

Nesouhlas s tím, že umět zaútočit je lepší než umět zareagovat na útok. Tedy vycházím z předpokladu, že se bavíme o většině normálních lidi v naší populaci (tedy nemluvím o agresivních a psychicky labilních jedincích). Ono totiž málokdo má náturu a chuť dát tu první ránu (situace od situace) nehledě na to, že z pohledu legislativy (jsou-li svědci/kamery...) jsi pak v roli útočníka a tedy automaticky viníka i když proti tobě stojí agresivní hrana nebo víc potencionálních útočníků. Nezpochybňuju, že ten, kdo inkasuje první ránu je v obrovský nevýhodě, ale právě tam se mi líbí drily KM, kdy jde primárně o to naučit se zareagovat automaticky ni na načekanej útok a dál zareagovat podle situace.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    SM4SH: tak u vseho zalezi na trenerovi, ale u boxu kdyz si budes davat jen ruce kolena lokty a klince tak to pojedes to porad dokola a pokryjes tim zaklad, tj umet zautocit. u km je tech tehcnik hodne (zbrane, vice protivniku, apod) ale lidi s eucej reagovta ne utocit, coz je ve rvacce pro novacka imho velka nevyhoda
    SM4SH
    SM4SH --- ---
    CYBERKOTLIK:
    CYBERKOTLIK: Trochu mi neni jasnej tvuj postoj vzdyt kdyz v jednom prispevku napises, ze nejrychlejsi cesta jak se naucit branit je dokola zkouset situace ktere muzou vzniknout na ulici a pak v dalsim napises, ze bys spis nez KM doporucil thajskej box tak si tim podel me protirecis.

Je dost mozny ze se pletu ale co tak vim tak v KM se prevazne drilujou modelovy situace z ulice (i treba proti vice protivnikum ) a v thajskym boxu se uci jak porazit soupere v ringu podle pravidel s rukavicema a ve stejny vahovy kategorii..Nemuzu si pomoct ale pro relativne rychle nauceni se aspon zakladu sebeobrany me osobne tak nejak zni lepsi KM..
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    ANARCHY: v tom druhym odstavci jsem nemluvil ciste o km, ale vseobecne. osobne kdybych mel novackovi doporucit vybrat si mezi pul rokem thajskyho boxu a pul rokem km, tak mu urcite doporucim muay thai
    no nektery veci v km moc realny nejsou, ale to uz je zas na jinou debatu
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    CYBERKOTLIK: No, ona KM prave neni vubec zamerena na sparring nebo zavody, nesoutezi se v ni prave proto, ze to neni sport a ani si to na sport nechce hrat, a z toho mala co jsem videl, mi prave prijde trenink zamereny vyslovene na realne situace ve kterych ke konfliktech dochazi, s pouzitim celkem dost maleho mnozstvi technik...
    Urcite existuji i jine styly boje beze zbrane, ktere jsou stejne, nebo mozna i vice efektivni, ale proste primocarost a relativni jednoduchost reseni ruznych konfliktnich situaci v KM mne pomerne zaujala, i kdyz ji osobne necvicim...

A nesporuju tim rozhodne Tve zkusenosti, ktere jsou rozhodne o hodne vetsi nez moje, popisuju pouze svuj dojem, jaky na mne Km udelala...
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    ANARCHY: s tim (vicemene) souhlasim.
    tady se ale tvrdilo, ze km to nauci nejrychleji, a na to sje reagoval (tedy, ten extrem jsem si nevymyslel ja:)

k tomu vicemene:) Rychlejsi metoda existuje, akorat musi byt trenink oprosten od zbrani (pro novacka zbytecna komplikace) a zameren jen na zakladni situaci, ktera vznikne pri beznym konfliktu na ulici. nesmis resit tehcniky vhodny pro sparring ci zavody, a soustredit s ena drilovani par jednoduchejch kombinaci vychazejici z toho, co se nejcastejc ve stretu deje. zrovna v kam se uci spousta veci, ktery imho clovek v baru vubec nevyuzije (to samy ale i v jinejch bu). Zkratka komplexnost jde proti rychlosti vyuky, cim mene technik, tim vetsi sance ze aspon jednu pouzijes
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    CYBERKOTLIK: IMHO argumentujes extremem - neznam bojove umeni nebo styl, kterym dokazes z nuly, bez predchozich zkusenosti a treninku, po pul roce az roce treninku s jistotou zastavit rozjetyho bijce o vahovou kategorii tezsiho - to proste jde jen pokud ten rok venujes treninku rychleho taseni a pudove strelby - ale beze zbrane ne...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam