• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    V této diskuzi se nebude striktně dodržovat rozdíl mezi sebeobranou a sebeochranou. Rozdíl mezi sebeochranou a sebeobranou je v tom, že v sebeochraně je kladen větší důraz na neublížení útočníkovi, kdežto v sebeobraně na tom tolik nezáleží. Samozřejmě v praxi většinou sebeochrana kontinuálně přechází v sebeobranu.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ode mne doporučená literatura ke samostudiu (vyzkoušeno):
  • V. Lorenz, K. Zrůbek: Judo, technika chvatů v postoji, Olympia, 1991
  • R. Hladík, T. Petrus: Kung-fu, Naše vojsko, 1992
  • A. A. Lebeda: Sebeobrana - sebeobranné umění pro každého, Olympia, 1984
  • V. L. Levský: Sebaobrana karate, Šport, Slovenské telovýchovné vydateľstvo, 1972
  • R. Srdínko: Malá škola juda, Olympia, 1987
  • R. Srdínko, M. Vachun: Judo - technika vybraných chvatů a trénink, Olympia, 1984
  • A. Matras: Sebeobrana, Naše vojsko, 1959
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeobrany, Naše vojsko, 1980
  • V. L. Levský: Sebeobrana 500 chmatov - Karate, jiu-jitsu, sambo, TJ Červená hviezda Bratislava, 1968
  • I. Fojtík: Aikido cesta harmonie, Naše vojsko, 1993
  • Z. Náchodský: Učebnice sebeobrany pro každého, Futura, 1992
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeochrany - Páky, jejich mechanismus, nácvik a použití, Naše vojsko, 1980
  • A. Matras: Sebeobrana ženy, Naše vojsko, 1968
  • H. Wolf: Sebaobrana s použitím džuda, Šport, 1985
  • V. L. Levský: Škola sebeobrany, Šport pro TJ Červená hviezda, 1966
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    A tady je seznam mých oblíbených stránek s budo:
  • www.czechjudo.cz
  • www.czechkarate.cz
  • www.judoinfo.com
  • www.sambo2002.narod.ru
  • www.jiu-jitsu.nsk.su
  • www.bojovaumeni.cz
  • www.kodokan.org
  • www.europejudo.com
  • www.ijf.org
  • www.sambo-federation.cz
  • www.bsambo.ru
  • www.sambo.spb.ru
  • www.bojovaumeni.ru
  • www.britishjudo.org
  • www.taijutsu.kvalitne.cz
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Zde moje oblíbené on-line prodejny s bojovými potřebami:
  • www.hayashi.cz
  • www.ipponshop.cz
  • rozbalit záhlaví
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    STENNY: celkem snadna a legalni cesta je dat si rok dva nekde na cokoliv-boxu nebo mma, a zkusit treba jeden dva amatersky zapasy.. plus potom, az z toho budes mit rozum, probrat s nekym zkusenym takovy ty poulicni specifika - popelniky, koule, oci, vzdalenost, prevence, taktika atd.. zabijaka to z cloveka neudela, ale na klid do beznyho zivota to bohate staci. imho to cloveka ochrani lip nez noseni nadrcnuty devitky a kazdodenni cetba d-fense:)

LODBROG: mne prijde jako lhostejnost sedet jak pecka a spolehat na nejaky principy "Nikdo mě nemá co mlátit". ty principy si musime udrzovat sami. zkus prijit k cechovi, a rict mu: mrdam tvoji mamu. udela blbej oblicej a protoze nechce problemy, tak se ti jeste omluvi a odejde, proste jsme mekky. a ted to zkus treba v armenii. i kdybys byl dvakrat tak velkej, tak na tebe vystartujou, to je vec principu.
    nemuzes zastrelit kazdyho agresora pri kazdym drobnejsim konfliktu. ale celkem snadno jim muzes ukazat, ze padla kosa na kamen, ono kolikrat staci si zjednat respekt. jak jsme se tu na zacatku bavili o tom videu nakladacky v nejakym tom nakupaku.. vsadim boty, ze kdyby k tomu "drsnakovi" prisel prcek v brejlickach, dal mu tecku a zacal na nej rvat, to bys koukal, jakym fofrem by splasknul.

KENJIRO: obavam se, ze ne, protoze to uz je prilis zjednodusujici a oklestujici zkratka, ktera odpoved obira o vyznamy, bez nichz se ztraci smysl.
    STENNY
    STENNY --- ---
    YGGDRASSIL: Jen pro zajímavost - co si mám jako člověk, který nikdy nedělal na dveřích, představit pod "otrkat se"? Jít dělat vyhazovače, chodit v pátek do blbých hospod, řvát na kolemjdoucí hooligans "Slávie, pyčo" nebo co vlastně? Z pozice člověka, který se nepohybuje mezi lidmi, zvyklými řešit konflikty násilím, mě to docela zajímá. Kamarádi, které bych považoval za "otrkané" obvykle vyhazují - nikoho, kdo se jinak běžně rve, prostě neznám.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    YGGDRASSIL: takže tvoje odpověď je ve zkratce "ne, takové jednání za ohrožení života nepovažuji", pochopil jsem to dobře?
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    KENJIRO: aha. jak jsem te ja ptal, jestli jsi uz nekoho rozbil, tak prave kvuli tyhle otazce - kdybys to zkusil, zjistil bys, ze to neni tak snadny, jak si predstavujes. ano, riziko tam je, ale ne takovy, jak si to malujes. kdyby kazdej premejslel jako ty, tak mas po kazdy patecni noci jen v praze tak sto rozstrilenejch opilcu. a realne mas par otresu mozku, par zubu, par nosu a jen velmi, velmi vyjimecne nejakej skutecnej pruser.
    chapu, ze to vidim v trochu jinejch souvislostech nez nekdo, kdo ma velkej strach a mysli jen na svoje vlastni bezpeci - rozumim vasemu (PAULMUADDIB) postoji, ze nechcete riskovat vubec nic, a radsi budete strilet zbytecne, nez aby se vam neco stalo.
    stejne na to ale jdete uplne blbe. videl jsem plno konfliktu, a vim, jak reagujou rvaci a jak reagujou sporadani obcanci. a sporadanej obcanek, i kdyby byl ozbrojenej jako rambo, tak stejne nestihne ani prdnout, protoze opravdovej grazl ho opravdu devastacnim utokem sunda driv, nez mu dojde, co se deje. pokud necvicenej a neotrkanej clovek (nekdo, kdo o tom nema paru) vubec dostane sanci reagovat a pouzit zbran, tak to proste znamena, ze utocnik ani charakter utoku stejne nebyli toho druhu, aby to ospravedlnovalo pouziti zbrane. trosku bludnej kruh, imho. a cesta z toho kruhu je jedina - otrkat se. pak budes mit klid, protoze v tom umis chodit.

S474N: hehe, nevim, jestli me provokujes, nebo jsi fakt tak mimo:) kazdopadne na tema prava ti nemam co rict, pravo s temahle situacema nema nic spolecnyho:)
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    YGGDRASSIL: Já si fakt nemyslím, že spousta lidí by někoho, kdo na ně vyběh z auta, hned vypnula. O takových případech bychom se asi dozvěděli.

Jistěže je to o míře, jinak třeba slušnej chlap, co měl blbej den v práci a pohádal se s manželkou si nezaslouží kulku, a dá se pořešit i pouhým "pohledem" a "postojem". Většina lidí se zbrojákem dokážou odhadnout situaci, nebudou tahat když to není potřeba. Ale devastační útok grázla, kterýmu je jedno, jestli odejdeš po svým, po kolečkách, nebo ve futrálu, si zaslouží klidně bazukou mezi oči (ne bez varování, ale podle situace). Někdy jde vážně o život a není to "hospodská fackovačka". A opět stokrát omílaná pravda, vyhnout se kulce a inhumaci lze ze strany útočníka velmi snadno - neútočit. Vyhnout se pohybu na vílčéru a krmení hadičkou na straně oběti už bohužel není tak snadné.
    S474N
    S474N --- ---
    YGGDRASSIL: velmi rad se s tebou na tema prava poradim, navic je videt, ze kdyz "delas na dverich", ze mas i spoustu informaci z praxe. Muzeme si to tedy rozebrat?
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    NAVARA: popravde receno, kdyz delas na dverich, a chces uklidnit nebo vyhodit nejakou bandu vozralejch hovad, tak opravdu posledni, co potrebujes, je nejakej kavarenskej kovboj, kterej se do toho konfliktu zacne montovat. obzvlast, kdyby takovyho mamlase napadlo tahat cokoli, od pepraku po pistoli.

KENJIRO: no jo, ale ty nejsi babka, ktera v panice zastrelila dedovou pistoli z valky zlodeje, kterej ji vlez do chaloupky. ty o tom premyslis, planujes postupy, verejne to resis na blogu - mas nejen obcanskou, ale i autorskou zodpovednost.
    jestlize se planovite pripravujes na pouzivani strelne zbrane pri konfliktu, mel by ses predtim otrkat, protoze ty vole, mit zkusenosti ze DVOU realnejch konfliktu a na tom chtit zakladat svy chovani pri potencialnim ukoncovani neciho zivota, to se na me nezlob, to je neprofesionalni slendrian:)
    tomu presne nerozumim - prijde mi divne delat si ambice na tak radikalni a nevratny zasah, jako je strelba do lidi, kdyz pritom nemas rutinne zazite chovani v nasilnych situacich. i kdyz odhlidnu od moralni stranky veci, i prakticky je to blbost - nebudes mit chladnou hlavu, protoze to pro tede neni nudna kazdodenni zalezitost, nemas spravnej odhad na situaci, jsi pomalej, riziko vyhodnocujes nerealne, nemluve o sanci zazmatkovat a neco zkazit.. prijde mi to, jako bys jeste nemel dodelany ridicak a uz ses prihlasil na zavody v rallye. je to nezodpovedne vuci tobe samotnemu i vuci tvemu okoli.
    ech, a jestlis mi polozil nejakou otazku, ktera mi v zaplave prispevku utekla a na kterou to dluzim odpoved -sorry, zkus to znova.

PAULMUADDIB: pro me je sice horsi utok na integritu, kdyz musim vyplnovat danovy priznani, nez kdyz dostanu do huby, ale dejme tomu, asi chapu ten postoj. ma ho spousta mafianu, policajtu, vojaku a rvacu, ktery se s tim neserou a bez vycitek zrusej kazdyho, kdo na ne bude neco zkouset. kazdopadne popisujes konflikty, obcas jsi dostal, obcas jsi dal, vyresils to rucne, neco ses naucil. sice mas spoustu reci o teorii a o tom, jak na tebe nikdo nema pravo sahnout, ale v praxi jsi nejakyho neskodnyho troublemakera na silnici taky nezastrelil, zejo:) takze pres ty kecy o strileni ses jeste docela hodnej pan, spousta lidi by nekoho, kdo na ne vybeh z auta, automaticky vypnula. takze peace:)

S474N: jak chces, nic takovyho neexistuje. lol, jednou te mozna ceka fakt divoky probuzeni do realnyho sveta, tak hodne stesti:)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MAXMANUS: que?
    S474N
    S474N --- ---
    Nechcete ten gaychat presunout do posty?
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    BRUKEV: Taky jsem zvědav co vymyslej.

MAXMANUS: Ty pokusy mě urazit/vytočit jsou dojemné a cítím se poctěn, ale ještě to chvilku trénuj, hrdino :P
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MAXMANUS: Bohužel.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    BRUKEV: super, další podmínka na cestě. :-/
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Aby řeč nestála:)

Policie dopadla útočníka, který brutálně zmlátil chlapce v pasáži  – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...05591-policie-dopadla-utocnika-ktery-brutalne-zmlatil-chlapce-v-pasazi.html
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    YGGDRASSIL: Já mám osobní zkušenosti s mlátičkou poměrně široké. Byl jsem jako "intelektuál" na osmiletém gymplu vystaven posměškům a šikaně osmnáctiletých a starších propadlíků na ZŠ (z větší části bílé barvy pleti). Jako jediný ze třídy jsem si to nenechal líbit. Párkrát jsem přišel domů s trojnásobným rtem, monoklem a podobně (je pravda, že nic zlomeného). Pak jsem začal i rozdávat. Trvalo to tak do dvaadvaceti.

Musím říct, že dostávat na budku od tří, čtyř lidí je poměrně sranda. Většinou to nejsou alfa jedinci, takže se tě tak trochu snaží "nepomačkat". Když potom vidíš, jak se lidi "bitkují" bez zkušeností (fackovačky v asiských pralamentech, duel Rath Macek a miliony videí na youtube) tak je krásně vidět, jak jsou v podstatě neškodní.

Na druhou stranu, když člověk chce a dá ránu, tak druhého hodně zaskočí. Docela pak přede mnou utíkali i menší skupinky.

Později si mě takhle dojel a zablokoval grázl, kterému se zdálo, že 70 na dvouproudové 50 je málo na předjetí v levém pruhu a že mu zavazím. Tak jsem vystoupil z auta a řvali jsme na sebe asi z 20 cm. Díval jsem se do očí, neustupoval, tak asi pochopil, vycouval a odjel.

Párkrát jsem dostal od ožraly, párkrát jsem dal. Zkušeností mám dost.

JENŽE. Když se nějaká kurwa dostane do amoku a mlátí hlava nehlava, nebo kope do hlavy a skáče po tobě, může tě snadno zabít. I kdybych měl kostru s adamantia jako Wolwerine a dokonalé renegerační schopnosti od dobré vody, tak prostě dotyčný nemá PRÁVO mě mlátit, kopat a podobně. Pokud přes opakovanou výzvu od takového jednání neupustí, je na místě pacifikace klidně plamenometem...

Argumentace "újmou" je pitchovina, protože kdyby si nějaký Ydiot A Grássl vyhlédl tvoji ženu, že ji ošuká do análu, tak by vlastně útočil jen na "vzduch" (ta kůže kolem je pružná, roztáhne se a újmy nedojde), takže se jí vlastně nic nestane. Já kašlu na újmu. Na moji integritu nemá co kdo útočit. Útok si vždycky vybíráš, jak píše GILHAD:

Takže prostě neútoč, nemlať a nikdo tě snad nezastřelí (za blbý kecy by to bylo fakt nepřiměřený)...
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    Přesně tak, ještě že Tě tu máme abys mě uzemnil :P

Až zas budeš někoho dokopávát na zemi, přijď nám říct že seš to Ty a že si ten hajzl začal,
    abychom Tě nezastřelili.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    LODBROG: takže seš prostě debil co hledá flame, enjoy... :-)
    Pokud ti to příjde jako machrování, v auditku o sebeobraně to budeš muset překousávat asi docela často.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    MAXMANUS: Uklidni to trochu. Chtěls zamachrovat nebo přidat něco svýho, tak sis přihřál polívčičku. Ok, nic proti.
    Za nás slabší jsem rád, že taky jednou dostal na hubu agresor (obvykle to tak nedopadne a jak teď vidíme, tak ani u soudu),
    ale jak jsem řekl, nemíchej témata nebo reaguj na ty co se baví o tomtéž co Ty.

Neobviňuj mě že to tu nečtu - Tvoje včerejší ironizování protistrany, překrucování a házení do absurdity jsem četl velmi dobře, a na nic dalšího nereaguju.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    LODBROG: btw. pokud ti příjde výhra díky útočníkově indispozici z důvodu totální ožralosti jako "šikovnost" tak bych se na tebe fakt nechtěl nikdy v tomhle směru spolíhat, ale lidi sou různý :-)
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    judo patri pro deti k jednem z nejlepsich zakladu, pro celkovy rozvoj pohybovych vlastnosti. Omlati se, zvyknou si na kontakt a kdyz v 15ti budou chtit zapas doplnit necim ostrejsim, budou dobre pripraveny.
    U nas ma judo dlouhou tradici a uci se tu dobre, treneri umi s malejma spuntama pracovat. Je dobry si uvedomit, ze pro stredoevropana, slovana, je forma zapasu daleko prirozenejsi, nez libovolny hopsani, vyvinuty primarne pro maly a agilni tamany. Na to ve finale hodne lidi zapomina a mysli si, ze kdyz dvoumetrovy kolohnat bude jezdit do ciny ucit se styl jarni labute, bude z nej za 20 let stejny mistr, jako z tamniho fumanchu dedka, ktery se s tim narodil v krvi a zije z ki, rejze a vody.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    LODBROG: Heled já nevim jestli jsi vožralej nebo co, ale já jsem to tu dal jako příklad situace, která může nastat i když z pohledu člověka, kterej příjde v tu chvíli, jsem já ten útočník a nebezpečná osoba, na to mi napíšeš že je to něco jinýho a pak začneš mlejt něco otm že střelná zbran nemusí zabít. Chápu že ses do toho zahrabal a místo toho, aby jsi napsal že jsi si to pořádně nepřetl začneš mlejt pátý přes devátý, aby jsi to zakončil posměškem "jak se tady vytahuju že jsem někoho zbil" - ano, hrozně divný, někdo napsal příklad sebeobrany do fora "Sebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe" - nářez a nemyslitelný co?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam