• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    V této diskuzi se nebude striktně dodržovat rozdíl mezi sebeobranou a sebeochranou. Rozdíl mezi sebeochranou a sebeobranou je v tom, že v sebeochraně je kladen větší důraz na neublížení útočníkovi, kdežto v sebeobraně na tom tolik nezáleží. Samozřejmě v praxi většinou sebeochrana kontinuálně přechází v sebeobranu.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ode mne doporučená literatura ke samostudiu (vyzkoušeno):
  • V. Lorenz, K. Zrůbek: Judo, technika chvatů v postoji, Olympia, 1991
  • R. Hladík, T. Petrus: Kung-fu, Naše vojsko, 1992
  • A. A. Lebeda: Sebeobrana - sebeobranné umění pro každého, Olympia, 1984
  • V. L. Levský: Sebaobrana karate, Šport, Slovenské telovýchovné vydateľstvo, 1972
  • R. Srdínko: Malá škola juda, Olympia, 1987
  • R. Srdínko, M. Vachun: Judo - technika vybraných chvatů a trénink, Olympia, 1984
  • A. Matras: Sebeobrana, Naše vojsko, 1959
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeobrany, Naše vojsko, 1980
  • V. L. Levský: Sebeobrana 500 chmatov - Karate, jiu-jitsu, sambo, TJ Červená hviezda Bratislava, 1968
  • I. Fojtík: Aikido cesta harmonie, Naše vojsko, 1993
  • Z. Náchodský: Učebnice sebeobrany pro každého, Futura, 1992
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeochrany - Páky, jejich mechanismus, nácvik a použití, Naše vojsko, 1980
  • A. Matras: Sebeobrana ženy, Naše vojsko, 1968
  • H. Wolf: Sebaobrana s použitím džuda, Šport, 1985
  • V. L. Levský: Škola sebeobrany, Šport pro TJ Červená hviezda, 1966
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    A tady je seznam mých oblíbených stránek s budo:
  • www.czechjudo.cz
  • www.czechkarate.cz
  • www.judoinfo.com
  • www.sambo2002.narod.ru
  • www.jiu-jitsu.nsk.su
  • www.bojovaumeni.cz
  • www.kodokan.org
  • www.europejudo.com
  • www.ijf.org
  • www.sambo-federation.cz
  • www.bsambo.ru
  • www.sambo.spb.ru
  • www.bojovaumeni.ru
  • www.britishjudo.org
  • www.taijutsu.kvalitne.cz
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Zde moje oblíbené on-line prodejny s bojovými potřebami:
  • www.hayashi.cz
  • www.ipponshop.cz
  • rozbalit záhlaví
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MAXMANUS: Bohužel.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    BRUKEV: super, další podmínka na cestě. :-/
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Aby řeč nestála:)

Policie dopadla útočníka, který brutálně zmlátil chlapce v pasáži  – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...05591-policie-dopadla-utocnika-ktery-brutalne-zmlatil-chlapce-v-pasazi.html
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    YGGDRASSIL: Já mám osobní zkušenosti s mlátičkou poměrně široké. Byl jsem jako "intelektuál" na osmiletém gymplu vystaven posměškům a šikaně osmnáctiletých a starších propadlíků na ZŠ (z větší části bílé barvy pleti). Jako jediný ze třídy jsem si to nenechal líbit. Párkrát jsem přišel domů s trojnásobným rtem, monoklem a podobně (je pravda, že nic zlomeného). Pak jsem začal i rozdávat. Trvalo to tak do dvaadvaceti.

Musím říct, že dostávat na budku od tří, čtyř lidí je poměrně sranda. Většinou to nejsou alfa jedinci, takže se tě tak trochu snaží "nepomačkat". Když potom vidíš, jak se lidi "bitkují" bez zkušeností (fackovačky v asiských pralamentech, duel Rath Macek a miliony videí na youtube) tak je krásně vidět, jak jsou v podstatě neškodní.

Na druhou stranu, když člověk chce a dá ránu, tak druhého hodně zaskočí. Docela pak přede mnou utíkali i menší skupinky.

Později si mě takhle dojel a zablokoval grázl, kterému se zdálo, že 70 na dvouproudové 50 je málo na předjetí v levém pruhu a že mu zavazím. Tak jsem vystoupil z auta a řvali jsme na sebe asi z 20 cm. Díval jsem se do očí, neustupoval, tak asi pochopil, vycouval a odjel.

Párkrát jsem dostal od ožraly, párkrát jsem dal. Zkušeností mám dost.

JENŽE. Když se nějaká kurwa dostane do amoku a mlátí hlava nehlava, nebo kope do hlavy a skáče po tobě, může tě snadno zabít. I kdybych měl kostru s adamantia jako Wolwerine a dokonalé renegerační schopnosti od dobré vody, tak prostě dotyčný nemá PRÁVO mě mlátit, kopat a podobně. Pokud přes opakovanou výzvu od takového jednání neupustí, je na místě pacifikace klidně plamenometem...

Argumentace "újmou" je pitchovina, protože kdyby si nějaký Ydiot A Grássl vyhlédl tvoji ženu, že ji ošuká do análu, tak by vlastně útočil jen na "vzduch" (ta kůže kolem je pružná, roztáhne se a újmy nedojde), takže se jí vlastně nic nestane. Já kašlu na újmu. Na moji integritu nemá co kdo útočit. Útok si vždycky vybíráš, jak píše GILHAD:

Takže prostě neútoč, nemlať a nikdo tě snad nezastřelí (za blbý kecy by to bylo fakt nepřiměřený)...
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    Přesně tak, ještě že Tě tu máme abys mě uzemnil :P

Až zas budeš někoho dokopávát na zemi, přijď nám říct že seš to Ty a že si ten hajzl začal,
    abychom Tě nezastřelili.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    LODBROG: takže seš prostě debil co hledá flame, enjoy... :-)
    Pokud ti to příjde jako machrování, v auditku o sebeobraně to budeš muset překousávat asi docela často.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    MAXMANUS: Uklidni to trochu. Chtěls zamachrovat nebo přidat něco svýho, tak sis přihřál polívčičku. Ok, nic proti.
    Za nás slabší jsem rád, že taky jednou dostal na hubu agresor (obvykle to tak nedopadne a jak teď vidíme, tak ani u soudu),
    ale jak jsem řekl, nemíchej témata nebo reaguj na ty co se baví o tomtéž co Ty.

Neobviňuj mě že to tu nečtu - Tvoje včerejší ironizování protistrany, překrucování a házení do absurdity jsem četl velmi dobře, a na nic dalšího nereaguju.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    LODBROG: btw. pokud ti příjde výhra díky útočníkově indispozici z důvodu totální ožralosti jako "šikovnost" tak bych se na tebe fakt nechtěl nikdy v tomhle směru spolíhat, ale lidi sou různý :-)
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    judo patri pro deti k jednem z nejlepsich zakladu, pro celkovy rozvoj pohybovych vlastnosti. Omlati se, zvyknou si na kontakt a kdyz v 15ti budou chtit zapas doplnit necim ostrejsim, budou dobre pripraveny.
    U nas ma judo dlouhou tradici a uci se tu dobre, treneri umi s malejma spuntama pracovat. Je dobry si uvedomit, ze pro stredoevropana, slovana, je forma zapasu daleko prirozenejsi, nez libovolny hopsani, vyvinuty primarne pro maly a agilni tamany. Na to ve finale hodne lidi zapomina a mysli si, ze kdyz dvoumetrovy kolohnat bude jezdit do ciny ucit se styl jarni labute, bude z nej za 20 let stejny mistr, jako z tamniho fumanchu dedka, ktery se s tim narodil v krvi a zije z ki, rejze a vody.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    LODBROG: Heled já nevim jestli jsi vožralej nebo co, ale já jsem to tu dal jako příklad situace, která může nastat i když z pohledu člověka, kterej příjde v tu chvíli, jsem já ten útočník a nebezpečná osoba, na to mi napíšeš že je to něco jinýho a pak začneš mlejt něco otm že střelná zbran nemusí zabít. Chápu že ses do toho zahrabal a místo toho, aby jsi napsal že jsi si to pořádně nepřetl začneš mlejt pátý přes devátý, aby jsi to zakončil posměškem "jak se tady vytahuju že jsem někoho zbil" - ano, hrozně divný, někdo napsal příklad sebeobrany do fora "Sebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe" - nářez a nemyslitelný co?
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    YGGDRASSIL: ale všiml jsem si, žes neodpověděl na otázku.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    YGGDRASSIL: tak určité zkušenosti s násilím mám, ovšem z tvého pohledu asi minimální - jsem jeden z té drtivé většiny, která se obvykle ve rvačce neocitne, jak je rok dlouhý, a ani o to nějak nestojí. Nikdy jsem ve rvačce neměl nic zlomeného a ani po tom nijak netoužím, nikdy jsem ve rvačce nikomu nic nezlomil a ani po tom nijak netoužím. Co se týče těch dvou zásahů, o kterých jsem psal, v prvním případě byl pachatel se mnou zhruba stejné váhové kategorie, takže jsem ho prostě přidržel. V druhém případě byl asi o čtyřicet kilo těžší, ale naštěstí tam bylo dost prostoru a on byl pomalý, takže jsem se mu prostě držel z dosahu. V obou případech jsem nějaké rány schytal, ale obecně jsem vyváznul víceméně bez úhony.

A ještě jsem chtěl napsat pár dalších věcí, ale po úvaze jsem je radši smazal.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    MAXMANUS: Tos sice dal, ale je to jiná situace - Tys byl napadenej, bránil ses a pak jsi dotyčnýho podusil, aby si to pamatoval.
    Srovnávat to s tím chlapíkem v tom krámě je míchání jablek s hruškama.
    Takže chápu že ses chtěl pochlubit jak ses šikovně ubránil a dal mu co proto, ale nepřirovnávej to k bezdůvodnýmu napadení.
    MAXMANUS: Já to četl. Ale držel jsem se tématu, které ses vytrvale pokoušel posunout jinam.

KENJIRO: Souhlas.

MAXMANUS: Ty seš jak zpomalenej film.
    Nevím (a nechce se mi to tu znova číst) jestli někdo říkal střílet bez varování,
    ale ten útočník taky kopal bez varování.
    Kopnutí do hlavy může a nemusí zabít, když kopne blbě - a stejně tak výstřel; není automaticky záruka že to hned a rovnou zabije. Může to třeba jen projít svalovinou, rozdrtit kost.
    Každopádně to udělá kravál, když je útočník tak v ráži, že neslyší nic jiného.

Navíc si myslím, že i přes silný a naštvaný slova by to v reálu každej místní zastánce použití zbraně velmi dobře zvážil.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    NAVARA: vždyť jo, taky to tak píšu - syn nakonec nechodí na BU ale "jen" na judo
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    S474N: Yggdrassil zřejmě po nocích přepadává stařenky a představa, že by ho někdo oddělal poté, co by se mu nechtělo přestat s przněním zmíněné stařenky (však si jen trochu pošpásujou, nic co by jí mělo vadit), ho vyloženě děsí...
    S474N
    S474N --- ---
    YGGDRASSIL: proc by se mel nechavat Kenjiro dobit, respektive proc by mel sam nekoho dobit? Abych na neco mohl mit nazor, tak to musim delat? Takze abych mohl rict, ze mi nevyhovuji chlapi, tak je musim osukat (nebo se nechat)? Trosicku divna logika, ne...
    S474N
    S474N --- ---
    YGGDRASSIL: nemusis si vymyslet, ono to totiz opravdu neexistujte - netusim, kde a jak sis to vyfabuloval. Respektive je mi to naprosto jasne. Vzal sis nutnou obranu a vysekl sis z ni kus definice, navic tak nestastne, ze sis uplne zmenil vyznam.
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    GILHAD: no, ve spolecnosti, kde jsou agresori skoro vyhubeny, tak v podstate zijeme. a prave proto nasi kulturu zacinaj ekonomicky i politicky valcovat jiny kultury, ktery jsou dravejsi a rozpinavejsi. proste uz jsme moc mekky, poddajny, ztracime akceschopnost, a projevuje se to ve vsech oblastech spolecnosti.

S474N: na zaznam: samozrejme ze nee, jen si chorobne vymejslim:) asi takhle - na dverich jsem se potkaval pracovne s policajtama, taky policajty trenuju, proste vidim i mimo kamery, a muzu ti predat zabavny prislovi: neexistuje nic jako neprimerenej zakrok, existuje pouze spatne napsanej protokol:)

MAXMANUS: pro me? kdyz jde o zivot. musi tam bejt zamer a taky prostredky. strelna zbran je na zabijeni lidi. nejaky zastrasovani a strela do nohy, to je picovina z filmu, na to neverim. kdyz vidim video, kde nejaka lopata podlehne ozraleckemu vzteku, tak proste o zivot nejde. jasne, muzu se splest, muze me nekdo hodinu kopat v bezvedomi do hlavy. ale obecne se to moc nedeje. znam sekerky, ktery nejsou takovej mirek dusin, a jak se na ne nekdo blbe podiva, tak ho strasne zrusej, ale ja takovej proste nechci bejt, to je cely - takze to riziko beru, to je cena za moji moralku.

KENJIRO: mam na tebe dotaz, a myslim to doopravdy, ne jako osobni utok, tak si to tak prosim nevykladej. mas nejaky realny zkusenosti s nasilim? uz jsi zkousel nekoho dobit do bezvedomi? uz te nekdy nekdo rozbil, mel jsi zlamanej nos, prsty, zebra? ja jsem praktik, ja si to vsechno prosel, a tvoje nazory jsou pro me jako z jiny planety. takze me skutecne zajima, z jaky lidsky zkusenosti tyhle nazory vychazej.
    2MEK
    2MEK --- ---
    NAVARA: Asi bylo neco spatne, judisti z myho okoli vetsinou nemeli problem (lehky vahy jako jsem ja nevyjimaje). Zabavovy mlaticky vetsinou nevedi co delat, kdyz si je pritahnes na telo. Pesti cloveka srazi kazdej vocas, ale na blizkost je hodne lidi jak pes bez zubu.
    Co mam zkusenosti z volnyho stylu, tak judista se nauci rozdavat rany celkem rychle, ale boxerovi (napriklad) trva pomerne dlouho, nez si zvykne na veci jako je uchop, poraz, paky, skrceni a nebo zem (ktera samozrejme v realnym konfliktu neni nic ceho by clovek chtel docilit).
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KEMAL: Na judo jsem jako mladistvý pár let chodil a ani rozehřátej z tréninku, jsem nevěděl co dělat se dvěma o hlavu vyšíma cikánama - oni jaksi najednou neměli pevný kimona, ale trička a byli dva...

Imo je judo sport a o použitelnosti k sebeobraně se dá mluvit až u danů, případně u osob který nemají problém ostatní zmáknout i bez BÚ
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    KENJIRO: IMHO mas ve vsech bodech pravdu a ja bych to hodnotil jako pokus vrazdy.
    Na druhou stranu vsichni (dobre, mnozi z nas) vi, ze pokud kopany prezije, ta jsou soudci, kteri reknou "pracovni neschopnost kratsi peti dnu - nic zavazneho se nestalo - podminka a pusinka na rozloucenou kopajicimu" :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam