• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    V této diskuzi se nebude striktně dodržovat rozdíl mezi sebeobranou a sebeochranou. Rozdíl mezi sebeochranou a sebeobranou je v tom, že v sebeochraně je kladen větší důraz na neublížení útočníkovi, kdežto v sebeobraně na tom tolik nezáleží. Samozřejmě v praxi většinou sebeochrana kontinuálně přechází v sebeobranu.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ode mne doporučená literatura ke samostudiu (vyzkoušeno):
  • V. Lorenz, K. Zrůbek: Judo, technika chvatů v postoji, Olympia, 1991
  • R. Hladík, T. Petrus: Kung-fu, Naše vojsko, 1992
  • A. A. Lebeda: Sebeobrana - sebeobranné umění pro každého, Olympia, 1984
  • V. L. Levský: Sebaobrana karate, Šport, Slovenské telovýchovné vydateľstvo, 1972
  • R. Srdínko: Malá škola juda, Olympia, 1987
  • R. Srdínko, M. Vachun: Judo - technika vybraných chvatů a trénink, Olympia, 1984
  • A. Matras: Sebeobrana, Naše vojsko, 1959
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeobrany, Naše vojsko, 1980
  • V. L. Levský: Sebeobrana 500 chmatov - Karate, jiu-jitsu, sambo, TJ Červená hviezda Bratislava, 1968
  • I. Fojtík: Aikido cesta harmonie, Naše vojsko, 1993
  • Z. Náchodský: Učebnice sebeobrany pro každého, Futura, 1992
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeochrany - Páky, jejich mechanismus, nácvik a použití, Naše vojsko, 1980
  • A. Matras: Sebeobrana ženy, Naše vojsko, 1968
  • H. Wolf: Sebaobrana s použitím džuda, Šport, 1985
  • V. L. Levský: Škola sebeobrany, Šport pro TJ Červená hviezda, 1966
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    A tady je seznam mých oblíbených stránek s budo:
  • www.czechjudo.cz
  • www.czechkarate.cz
  • www.judoinfo.com
  • www.sambo2002.narod.ru
  • www.jiu-jitsu.nsk.su
  • www.bojovaumeni.cz
  • www.kodokan.org
  • www.europejudo.com
  • www.ijf.org
  • www.sambo-federation.cz
  • www.bsambo.ru
  • www.sambo.spb.ru
  • www.bojovaumeni.ru
  • www.britishjudo.org
  • www.taijutsu.kvalitne.cz
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Zde moje oblíbené on-line prodejny s bojovými potřebami:
  • www.hayashi.cz
  • www.ipponshop.cz
  • rozbalit záhlaví
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    LODBROG: ty řeknu ti to jinak, ten kdo už dělá aikido nebo ju jitsu delší dobu a věnuje se tomu, je to jeho životní cesta a ne cesta někomu rozbít hubu. To udělá kazdej hnup v hospodě, bojové umění tě naučí nejlépe se tomu vyhnout. Mimochodem co píšeš, nevím jestli jsi to někdy zkoušel nebo ne, ale buď jsi měl špatného Mistra a nebo jsi prostě nechtěl pochopit co vás chce naučit. Pro mě není problém odrazit první útok a dostat se do obrane či útočné pozice jak ja potřebuji třeba na bezpečnou vzdálenost jednoho kroku. Případně když vidím, že se chce někdo opravdu mlátit a řve mi z blízkosti do xichtu, je tak těžké se natočit tělem a vystrcit bradu a na hnout hlavu na stranu tak aby jsi mu nabídl hubu na hák, což si povezme nejoblíbenější hospodska zábava... A pak si ho zpracovat dle technik co znáš?

O tom právě jsou bojová umění a tohle neučí combat styly.
    JENNE
    JENNE --- ---
    LODBROG: No puvodne jsem reagovala na tu cast, kde se tu nekdo ptal, zda aiki jako vubec nema techniky na blizko... ma...
    O sebeobrane byla rec pozdeji, psala jsem, ze tou se zabyvame na treninku u nas a ze muj muz z vicero duvodu k nam na treninky chodi (jeden z tech duvodu prave je, ze na praktickou sebeobranu je nas trenink proste lepsi, dalsi duvod, ze jejich aiki treninky jsou takove, ze by u nich clovek umrel nudou ;) ..).. A obcas, pri treninku u nas, obcas vyuzije nejakou aiki techniku - ted mluvim opravdu o stres trenink (ja nevim, jak tomu rikate v CR, v Cechach nezijeme uz leta, tudiz ani netrenujeme), ne o predem danem partner-cviceni, ale o treninku, kdy opravdu jde o to, dostat dotycneho do stresu, aby byl nucen se branit/zneskodnit utocnika/ziskat cas automaticky, na premysleni neni cas (jo, jiste, ze nemlatime zacatecnika hlava nehlava, ale i pro zacatecnika to je super cviceni)..
    Mne se nektere ty aiki techniky libi, ale viz to "rychle nabiti" - nemam je zautomatizovane..(muj muz ano, ergo obcas je vyuzije ..)..

LODBROG
    LODBROG --- ---
    JENNE: Bavíme se pořád o sebeobraně (náhle vzniklé a velmi překvapivé situaci kdy se dezorientovaná oběť brání nečekané intervenci), nebo o přátelském pošťuchování dvou sportovců (dva se spolu perou, oba se vidí, vědí že se perou, ale vlastně si ublížit nechtějí)?

Já nepopírám, že aikido něco naučí. Ale nemyslím že je to styl vhodný k rychlému nabytí schopnosti sebeobrany.
    Aikido obsahuje techniky proti lecčemu (rukám, nožům, v teorii i kopům, původně i tyčím a mečům) - ale sebeobrana IMHO není tolik o technikách.
    Aikido rozebere každou techniku do absolutní mrtě až na všechny principy co se přitom uplatňují. Neviděl jsem nikde žádnu páku, co by nebyla v aikidu, obvykle daleko jemněji, precizněji a s vysvětlením všeho co se tam odehrává. Ta situace je vždy jasná a přehledná a krom velmi pokročilých stupňů se nikdy nestane nic nečekaného.
    A to je právě ten problém: je to na úkor rychlosti nácviku praktické účinné reakce.

Aikido se samozřejmě dá cvičit (a aplikovat) "hrubě" jako jujutsu (míň energii zpracováváš a míň řešíš detaily, víc to prasíš rychlostí/náhlostí a silou
    - proč by chlap slabší ženskou neurval, když na má evidentní hmotnostní převahu :P )
    Ani aikidista se nerozpakuje proti slabšímu použít hrubou sílu, když jde o to ho zmlátit. Jenže o to většinou nejde.
    Aikido jako aikidio se od jujutsu liší právě tím, že je paranoidnější a snaží se mít neustále kontrolu nad soupeřem bez ohledu na jeho sílu a rychlost.
    Ty samé techniky co jsou v aikidu jsou i v jujutsu, ale daleko hruběji provedené.

Technik je tisíc, všech možných variant milion. Na útočící ruku, na druhou ruku, zleva, zprava, zepředu, zezadu...
    Pomůže to při sebeobraně, ve velmi nepřehledné situaci, pod šíleným adrenalínem?
    Jak komu, IMHO.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    DARJEEL: Ech, tak jinak.
    Nevyznám se v sebeobraně, ale IMHO to bude daleko komplexnější záležitost.
    Aikidó je záliba, koníček. Asi jako učit se bulharský lidový tanec. Někoho to baví. A tak to dělá.
    Bez ohledu na nějakou praktický užitek (jinačí než potěšení z pohybu, kontakt se stejně zapálenými kamarády, fyzickou aktivitu bez nějakého většího rizika zranění).
    Samozřejmě že to vzniklo jako bojový styl. A samozřejmě že se z toho praktický styl dá znovu udělat.
    Jenže se to tak obvykle neučí. Ani v (domovském) Hombu dódžó v Tókju.
    Vždycky je to o tom kdo to učí a jak.
    Začátečníkům je potřeba vnutit nudné základy aby se hejbali správně (a obvykle je to dost záležitost i rehabilitační), pokročilí a mistři už zase žijí ve skleníku stejných spolubojovníků a řeší jemné nuance jednotlivých variant všech možných podtechnik, co mají společného a co rozdílného... a ve finále to víc připomíná krasobruslení než boj.

To co jsem psal o tom meči (a následně tedy vzdálenosti) není záležitost bojová, ale obecná. Prostě... nebylo (bezpečené a později) slušné aby někdo stál blíž než na vzdálenost mávnutí meče. Samuraové byli velmi paranoidní, protože tasit a tnout bylo záležitostí zlomku sekundy. Tak si jeden velmi hlídal aby ten druhý k útoku musel udělat aspoň jeden krok. Dnes už je to dávno jedno, nicméně aikido většinově zamrzlo v tom, že útočník aby zaútočil, tak musí nejprve udělat (dlouhý) krok.
    Přestože učitelé často tvrdí, že v boji je nejdůležitější hlavně ustát a zpracovat první útok, v praxi se tomu při nácviku málokdy věnuje takové pozornost - aikidisti obvykle moc útočit neumějí (útočník čeká že jeho útok bude zpracován), takže se na to těžko nacvičuje účinná protiakce. První útok je nějak odveden jinam,

Prvnímu útoku ale v sebeobraně nejspíš předchází nějaké vyhodnocení útoku. V aikidu víš že je na tebe útočeno (dlouho předem) a víš jak. Z třímetrové vzdálenosti. A už začínáš s protiakcí - daleko dřív než nepřítel dojde na kontaktní vzdálenost. "Jdeš si pro útok". Narozdíl od všemožných zápasů, boxů, džúdó atd., kde boj začíná (až) když jste kousek od sebe, takže ta reakční rychlost musí být dost jinačí.
    V reálu víš houby, co ten druhý člověk chce - pokud ho vůbec uvidíš se přibližovat. Nezačneš obíhat a okopávat každého kdo se chce zeptat na cestu nebo tě prostě míjí na Václaváku.

Jinak je aikido super. Dá se použít na leccost. Ale dost dlouho to trvá. Snazší a rychlejší je... ale to už jsem psal.
    JENNE
    JENNE --- ---
    DARJEEL: Proc nelogicky utok? Zcela realny utok, vysporada se s nim uplne normalne, zalezi na situaci, neni jedno reseni.... jak jsem zminila, mame zkusenost z treninku, z vicero duvodu chodi na nase treninky, kde mame vetsi treninkovy rozptyl nez oni, vcetne stres treninku - tedy utoku jednotlivcu jeden za druhym (ci skupiny), kdy cas na premysleni proste neni - tam je videt, ze v nekterych situacich muj muz uprednostni automaticky aiki, nez nase trenovane techniky.. Vyhodu ma pri padech (oproti nam) a nevyhodu na zemi, kdy my mame pro dobrovolniky extra treninky na zemi..
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    DARJEEL: kdyby měl katanu tak postupujes naucenymi metodami hodu atd, protože hodně hodů a chvatu se využívalo z toho že bojujes prázdnými rukami proti někomu ozbrojenemu... Ale všeobecně u obourucnich zbraní platí, že musíš jít co nejblíže k němu, protože on potřebuje naprah a švih.. Nejlépe ho obejmout, ale musíš taky vědět co pak s ním.

Hlavně je důležitá jedna věc. Sice nás učí jak bojovat proti noži a zbraním, ale naši mistri vždy říkají, že když jdeš do boje proti zbrani, musíš si být vědom toho že na 80% budeš riznut nebo jinak zraněn, pouze těmi metodami co nás učí se minimalizuji škody další a můžeme si zachránit život a neskoncit na zemi. Rozhodně nás neučí vrčí že takto stoprocentně se ubranim zbrani a nic se mi nestane... To je scifi
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    COUDAK: kdyby mel katanu, tak je pry dobry ho nejak snad obehnout ci co jsem zatim tady pochopil...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    COUDAK: a já si vždycky říkal, jak na ně. Díky.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    DARJEEL: a co je tak těžký takovyho blbce s kriglem zablokovat /uhnout a jednu mu flaknout?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    REDIVIDER: nezodpovedel, mne zajimala ta uzka profilace technik, kdy pri jinym uhlu uderu nejde techniku pouzit, to me zaujalo a rad bych o tom vedel vic....
    JENNE: vypada to, ze kazdy cvici uplne jine aikido :)
    Co Tvuj muz a nelogicke utoky, nemel by k tomu neco? ,)
    Jinak neozbrojeny utocnik muze i neuchopovat, zrovna techniky proti uchopu jsou z tech lehcich... trochu neco jinyho je, kdyz se do Tebe vysype nakej kreten s kryglem v jedny a popelnikem v druhy ruce...
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    DARJEEL: jj výslovnost -> ó statní
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Ostatni? To je nejaky system sebeobrany?
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    PETRDAN: letak sem tam nevidel, ale kdyz ctu "nejsme jako ostatni " takto bude to samy - je tam takovej dedula v maskacovym pyzamu co provozuje techniky sebeobrany z dob Gustav Husaka:)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    A sakra, to se nám to tu rozjíždí...
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    a ještě tu někdo psal s aikido úderem hranou ruky .. na ruce máme dost úderových ploch :
    Úderové plochy na rukou:
    UDE – předloktí
    EMPI – loket
    HAISHU – hřbet ruky
    HAITO – palcová hrana
    SHUTO – malíková hrana
    TEISHO – spodní část dlaně
    TETSUI – malíková hrana ruka v pěst „kladivový sek“
    HIRAKEN – kůstky záprstní
    KUMADE – celá dlaň s ohnutými prsty
    SEIKEN – kloub ukazováčku a prostředníku
    NUKITE – prsty čtyři v jedné ose

Takže je mi v podstatě jedno z jakého směru a jakým způsobem zaútočím rukou. základ je pro mě vyhnout se úderu protivníka případně když se ti to podaří jej svést a využít jeho sílu rychlost atd ... Mě je jedno jak tu někdo naznačoval, že si naprogramuji v hlavě čím vším může zaútočit, protože když začneš myslet, prohrál jsi.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    Pánové, nestačím se divit co zde píšete. Dělám Ju Jitsu 7 let, začínám osmý. To, že mám teprve teď oranžový pás a tento rok půjdu na zkoušky na zelený pás svědčí o tom, že to není zadarmo. Bojové umění vás naučí sebekázni (pokud ne, je problém někde jinde -> ve vás nebo mistru). Už jen to, že děláte nějaké bojové umění vás naučí ne vždy se pouštět do střetu. Vymluvit se z něj a nebo se připravit pro následující boj.

Dále vám zlepší reflexy, zlepší se vám rychlost i obratnost a pohotovost. budete mít stabilitu za každé situace a víte jak protivníka lehce vykolejit (využívám například při hraní florbalu :-D). Nazval bych to jakkoliv, ale rozhodně ne neúčinným pro sebeobranu .. jasně, nenaučí vás to za půl roku jako při boxu ... ale kdykoliv k nám přišli Thaiboxeři, kickboxeři a podobně ... kromě úderů bylo vše na co se zmohli a mnoho z nich neumělo ani pořádně stát na zemi.

A hlavně by se vám mělo změnit myšlení, už jen z důvodu praxe bojových umění.

Takže pokud chcete žít smysluplný život a něčemu jej zasvětit -->bojové umění (Ju Jitsu, kung fu ...)
    Pokud se chcete přetahovat, soutěžit a vyhrávat --> bojový sport (Judo, Karate, Brazilské Ju Jitsu..)
    pokud se chcete prostě jen naučit tupě mlátit když to tak blbě řeknu --> Combat systém (kraw maga, systema, musado ..)
    PETRDAN
    PETRDAN --- ---
    CYBERKOTLIK: Mě se zdají normální. Nemáš duchy v catchy? Zobrazuje se ti tam třeba tenhle leták?
    JENNE
    JENNE --- ---
    REDIVIDER :DARJEEL: Ja nevim, jake aikido dela LODBROG (ted bez ironie, zalezi mozna na skole atd, expert na aiki fakt nejsem) ..ale to aiki, ktere dela muj muz rozhodne obranu proti kratsim zbranim (i nozi) ma, i proti uchopum (tedy neozb. utocnik) - jelikoz sama jsem v EWTO, kde se spise zamerujeme na tu praktickou sebeobranu (a mene na klasicke WT, i kdyz ono je to propojene) - tak doma casto vymenujeme "poznatky" . Mame to vyzkousene i z treninku, rozhodne bych aiki nenazyvala neucinnym..
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    PETRDAN: heh, ty stranky sou jedn perla za druhou:) ten zamrz nekde v 70tych letech:)
    PETRDAN
    PETRDAN --- ---
    Miroslavoj: Kdosi tu zmiňoval Systemu. Podle mě super volba. Pokud máš však základy z Aikida, tak bych šel spíš zkusit spíš centrum bojových umění, kde kombinují japonské, ruské a čínské školy s co možná největším efektem. Kamoš dělal judo a pak přesedlal sem a prý paráda (pokud nechceš googlit tak: http://centrumbojovychumeni.com/).

Redivider:Jasně, sekat frajery při tasení může být komplikované, co se právní otázky týče, nehledě na to, že krev jde blbě vyprat. Ale obecně se dá říct, že jakékoliv bojové umění ti zlepší reflexy, pohyblivost a sebedůvěru, což v sebeobraně použiješ vždy. Nehledě na kondici. Takže bojová umění lze nazvat neefektivní pro sebeobranu, ale rozhodně bych nebyl tak odvážný a nazval nějaké jako neúčinné.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    DARJEEL: jj sorry, dvacatym:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CYBERKOTLIK: Tvým postem se tedy vytváří další diskrepance a nějako se to komplikuje a to už mi přišlo, že mám docela jednoznačný závěr :-)
    Nicméně dovolím si tvrdit, že obě světové války se odehrály ve století dvacátem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam