MATHEA: ja si myslm, ze je to muj nazor a s jako takovy s nim nic neudelas, dulezite je, ze nikomu nerikam, ze by tak cvicit nemel at si kazdy dela se svym psem co uzna za vhodne,jen podotykam, ze pravo na nazor mame kazdej, a muzeme tedy veci (podle me to zadna urazka neni, jen muj pocit a zkusenost s takovymi psy..) hodnotit podle sveho uvazeni, aniz by si to ostatni museli brat osobne.
TUKI: nikde nic o poslouchani super nebylo a pokud furt resis ten vysavac, tak ses zbytecne zacyklil, ja fakt nepotrebuju, aby mi doma pri vysavani pes predvadel dokonale sestavy, proto neresim, jestli je mu jeho pritomnost neprijemna nebo ne. tak to bylo mysleno a je myslim zbytecne e v tom dal pitvat.
pokud tvuj pes honi kocky, tak to je jina, to jsou treba zs pro me zakladni veci, pri kterych pes musi poslechnout na slovo a dela to.(myslim cizi kocky, domaci si sami chrani pred vetrelci,)
roboty myslim psy, kteri neudelaji bez panova povelu jediny pohyb, par takovych znam, neustalw visi na svem Bohu a kdyz nemaji ukol, jsou nestastni, to mi proste neprijde pro mne zajimavy, takovy vztah, tim se taky vysvetluje, co myslim tou samostatnosti svych psu. nevisi na mne, poslouchaji jak je potreba a umi si vyhrat spolu sami, najit si zabavu, nepotrebuji mne kazdou minutu sveho zivota, abych jim urcovala co maji delat, tak to bylo vse mysleno. je to srozumitelnejsi..?
nemam nic proti tomu, ze lidi se psy cvici spartakiady a zkouskuji, jen irkam, ze MNE to neprijde jako zajimave, nic vic, nikomu to nehanim, nezakazuju.. jen rikam svuj nazor..
MATHEA: ad tohle, jo taky se nemuzu chlubit 100% spolehlivosti, zaprve jde o zvirata, za druhe mam ten pristup, ktery popisuji, a to by se asi taky neslucovalo, ale tech 98% taky vidim jako realnych, zbyla dve procenta taky urvu svym zvucnym hlasem.)) a presne jak rikas, nejdulezitejsi je byt o krok napred nez oni. uvazovat dopredu, vyhodnocovat situaci, zda je pro ne v okoli potencialni nebezpeci, ci oni mohou "ohrozovat nekoho kolem" a podle toho se chovam predevsim ja, ktera je ma na starost.. a tak mi to proste prijde prirozene..