• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    CHOROBA:
    pyco
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    RAGNAROK: ve dnu pytle maj bezinkovou limonadu.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Nejaka hospoda v praze kde tocej vyborne/vyrazne mene alkoholicke pivo (mene jak 4 % alk)? Napada me jen Cobolis Nevada nebo Diabolic Rouge Summer Ale. Nebo Hostivar Světlý ale 10° to jsem jeste nemel.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    Zkažené koutské pivo. Tradiční pivovar uvízl ve stavu klinické smrti - Euro.cz
    https://www.euro.cz/..._name=hpfeed.sznhp.feed&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    GLOBETROTTER: Tak v malých pivovarech je to úplně normální, třeba v brooklynským Folksbieru jsem v listopadu nejen ležáky dostával normálně s dvěma prsty pěny, ale jinak to vymizelo. Naopak si tady turisti stěžujou, že je chtějí hospodský okrást a místo piva jim dali do třetiny skla pěnu...
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    V Reflexu jsem viděl fotku z nějaké americké hospody v den zrušení prohibice. Chlapi mají v půllitrech pivo s pěnou jako v Česku. To byl asi svět ještě normální, dnes si až na výjimky o pěně v točeném pivu může ve Státech člověk nechat jenom zdát.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Tak jsem se konečně dověděl, proč je Heineken tak hnusnej :-))) Bez ironie.
    A koukl jsem do ledničky a špajzu a úplně vše, do poslední flašky, jsou hnědé (kromě plechovek, ale to co je v nich se taky stáčí jen do hnědých flašek). Moje i ženy.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    JVCNC: Aha, ok.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAMAN: UV je od 400 nm - 10 nm, 550 nm je viditelne
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/25/Electromagnetic-Spectrum.svg

    ze zarivky moc UV nejde, protoze je premeneno luminoforem uvnitr na viditelne spektrum a pod zarivkou se taky jeste nikdo nikdy neopalil, stejne tak za oknem, jedno jak dlouho za nim byl, protoze sklo UV dobre absorbuje (moc ho nepropousti)

    nic na tom to nemeni, ale to jak popisujes ten mechanismus je ponekud jinak, 550 nm neni UV
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    Každopádně pointa je v tom, že jsou zelené láhve nejnáchylnější na degradaci piva světlem.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    JVCNC: No tak 550 nm a méně zahrnuje i UV, ne?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAMAN: ja jen ze jsi predtim psal o UV, ted uz pises neco jineho. pod 550 nm ano, tam neco malo (hodne malo) je, ale v UV? tedy 400 nm a niz? ja tam nic nevidim, vse nad 400 nm neni UV.

    Fluorescent lamp - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/...Fluorescent_lighting_spectrum_peaks_labeled_with_colored_peaks_added.png

    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    JVCNC: Ano, viz literatura níže. Senzorická analýza piva, str. 52 4.8.3. Fotochemické poškození piva aktivují složky viditelného spektra o vlnových délkách pod 550 nm. Tzn. i umělé zářivkové světlo. Projde i hnědou lahví, ale pořád hůře, než zelenou. Vhodný obal na pivo je tedy plechovka, sud anebo skladovat láhve v kartonové krabici. O tom, kolik má kdo napito apod. bychom se nemuseli bavit, pokud by zdejší diskutéři racionálně argumentovali namísto ad hominem. Zatím se nikdo ani neobtěžoval nahlédnout do odborné literatury. Basařovou teď po ruce bohužel nemám, ta je mnohem podrobnější.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAMAN: jen jestli to nebude necim jinym, treba jinou casti spektra nez UV a nebylo lepsi tvrzeni dolozit necim jinym nez kolik kdo ma napito, treba grafem vyzarovaciho spektra zarivek (UV slozky tam tak uplne moc neni) nebo treba grafem toho jak sklo (libovolne barvy) pohlcuje UV. Kolik kdo ma co napito a ze urcite o tom neco vim, neni imho vubec zadnej dukaz toho, ze se to deje a z pricin tak jak rikas.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    DEMENAPIVO: Ty čtyři minuty mám od majitelky pivního baru, pivotéky a pivovaru v jedné osobě. Myslím, že má napito víc, než my všichni dohromady. Proto jsem to zmínil. Moje chyba, že jsem si to neověřil, než jsem to tady plácnul. Nic to nemění na tom, že zelené lahve nejsou pro pivo ideální přesně z těch důvodů, které jsem popsal níže. Jako Podskalskou jsem sice studoval jen chvíli a piva jsem uvařil jen několik várek a ještě podle cizí receptury, ale pivo mě živí a konkrétně Kamenici mám konstantně na čepu i v lahvi. Posledních x let ochutnávám širokou škálu piv prakticky denně, protože to mám v popisu práce. Troufám si říct, že bezpečně poznám několik nejrozšířenějších senzorických vad v pivu, včetně jejich možných příčin a jak jim při výrobě, skladování a čepování předcházet. Myslím, že pivu rozumím víc, než vožralej Jakl nebo lidi typu "máteMatušku?", "CrazyClownjepitelnej", případně "jóPlzínkajenejlepšínasvětě". Místo věcných argumentů tu čtu řeči stylu "to co řikáš, je blbost, páč tomu určitě nerozumíš a znáš jen citru apod.". WTF? Pokud vám pivo ze zelené lahve chutnalo, tak gratuluju, buď nebylo degradované UV zářením nebo to nepoznáte. Win win, ne?
    DEMENAPIVO
    DEMENAPIVO --- ---
    ono to vypadá strašně pěkně, ty odborný termíny a výrazy, odkazy na konkrétní lidi a ústavy, popisování chemickejch reakcí..
    ale když je na konci výstupní hodnotou nesmysl se čtyřma minutama, kterej sám přiznáš, tak to pak jako celek nepůsobí moc důvěryhodně a vypadá to jak informace od brouka pytlíka, co všude byl a všechno umí, akorát má z toho půlku domyšlenou :)

    to je jak jeden dvacetiletej týpek, co si u nás dal z pěti kohoutů od každýho malý pivo (byl tam raven, chroust, zichovec a další dva si nepamatuju) a u každýho se vofrňoval, že tam cejtí máslo/alkohol/zelí/umělou hmotu blablabla..
    tak se ho pak ptám, jestli jako má nějaký senzorický zkoušky, že tomu tolik rozumí, když já to většinou nepoznám ani po xx letech důkladnýho alkoholismu, schovanýho za degustováním, a jeho odpověď byla: "Zkoušky ani nic jinýho nemám, ale kluci u nás v hospodě vo tom furt mluvěj, takže já už to taky poznám."
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    DO_IT: Zpochybňuješ chemii? To, že zelené lahve propouští více světla než hnědé, je fakt. To, že tím vzniká pižmová chuť je také fakt. Za údaj o čtyřech minutách se omlouvám, to se mi nepodařilo dohledat. Více si přečti například v Senzorické analýze piva od Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, pokud to chceš podrobněji tak rovnou Pivovarství od Prof. Ing. Basařové, DrSc. z VŠCHT. Připadně mohu doporučit výrobky firmy FlavorActiV. Víc asi netřeba dodávat.
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    SALAMAN: tyvole to zni jako jeden z tech lidi ktery nekde neco cetl o pivnich vadach a kazdej jinej chmel nez citra ci mosaic oznaci jako zeleninu nebo maslo

    s tim rozdilem o cepovanym a z lahve si snad delas srandu taky, to snad neni mozny
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    CERMI_FOX:
    HAUSNUMERO: Tak jsem to teď trochu hledal a ty 4 minuty fakt budou blbost, co jsem od někoho zaslechl.
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    SALAMAN: Nejde nutně o UV záření, to běžný svítidla celkem neprodukujou, ale o modrou část viditelnýho spektra: https://www.rozhlas.cz/...-propousti-svetlo-v-modre-casti-spektra-a-vznika-skunkova-prichut--1124080
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam