• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    JVCNC: No tak 550 nm a méně zahrnuje i UV, ne?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAMAN: ja jen ze jsi predtim psal o UV, ted uz pises neco jineho. pod 550 nm ano, tam neco malo (hodne malo) je, ale v UV? tedy 400 nm a niz? ja tam nic nevidim, vse nad 400 nm neni UV.

    Fluorescent lamp - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/...Fluorescent_lighting_spectrum_peaks_labeled_with_colored_peaks_added.png

    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    JVCNC: Ano, viz literatura níže. Senzorická analýza piva, str. 52 4.8.3. Fotochemické poškození piva aktivují složky viditelného spektra o vlnových délkách pod 550 nm. Tzn. i umělé zářivkové světlo. Projde i hnědou lahví, ale pořád hůře, než zelenou. Vhodný obal na pivo je tedy plechovka, sud anebo skladovat láhve v kartonové krabici. O tom, kolik má kdo napito apod. bychom se nemuseli bavit, pokud by zdejší diskutéři racionálně argumentovali namísto ad hominem. Zatím se nikdo ani neobtěžoval nahlédnout do odborné literatury. Basařovou teď po ruce bohužel nemám, ta je mnohem podrobnější.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAMAN: jen jestli to nebude necim jinym, treba jinou casti spektra nez UV a nebylo lepsi tvrzeni dolozit necim jinym nez kolik kdo ma napito, treba grafem vyzarovaciho spektra zarivek (UV slozky tam tak uplne moc neni) nebo treba grafem toho jak sklo (libovolne barvy) pohlcuje UV. Kolik kdo ma co napito a ze urcite o tom neco vim, neni imho vubec zadnej dukaz toho, ze se to deje a z pricin tak jak rikas.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    DEMENAPIVO: Ty čtyři minuty mám od majitelky pivního baru, pivotéky a pivovaru v jedné osobě. Myslím, že má napito víc, než my všichni dohromady. Proto jsem to zmínil. Moje chyba, že jsem si to neověřil, než jsem to tady plácnul. Nic to nemění na tom, že zelené lahve nejsou pro pivo ideální přesně z těch důvodů, které jsem popsal níže. Jako Podskalskou jsem sice studoval jen chvíli a piva jsem uvařil jen několik várek a ještě podle cizí receptury, ale pivo mě živí a konkrétně Kamenici mám konstantně na čepu i v lahvi. Posledních x let ochutnávám širokou škálu piv prakticky denně, protože to mám v popisu práce. Troufám si říct, že bezpečně poznám několik nejrozšířenějších senzorických vad v pivu, včetně jejich možných příčin a jak jim při výrobě, skladování a čepování předcházet. Myslím, že pivu rozumím víc, než vožralej Jakl nebo lidi typu "máteMatušku?", "CrazyClownjepitelnej", případně "jóPlzínkajenejlepšínasvětě". Místo věcných argumentů tu čtu řeči stylu "to co řikáš, je blbost, páč tomu určitě nerozumíš a znáš jen citru apod.". WTF? Pokud vám pivo ze zelené lahve chutnalo, tak gratuluju, buď nebylo degradované UV zářením nebo to nepoznáte. Win win, ne?
    DEMENAPIVO
    DEMENAPIVO --- ---
    ono to vypadá strašně pěkně, ty odborný termíny a výrazy, odkazy na konkrétní lidi a ústavy, popisování chemickejch reakcí..
    ale když je na konci výstupní hodnotou nesmysl se čtyřma minutama, kterej sám přiznáš, tak to pak jako celek nepůsobí moc důvěryhodně a vypadá to jak informace od brouka pytlíka, co všude byl a všechno umí, akorát má z toho půlku domyšlenou :)

    to je jak jeden dvacetiletej týpek, co si u nás dal z pěti kohoutů od každýho malý pivo (byl tam raven, chroust, zichovec a další dva si nepamatuju) a u každýho se vofrňoval, že tam cejtí máslo/alkohol/zelí/umělou hmotu blablabla..
    tak se ho pak ptám, jestli jako má nějaký senzorický zkoušky, že tomu tolik rozumí, když já to většinou nepoznám ani po xx letech důkladnýho alkoholismu, schovanýho za degustováním, a jeho odpověď byla: "Zkoušky ani nic jinýho nemám, ale kluci u nás v hospodě vo tom furt mluvěj, takže já už to taky poznám."
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    DO_IT: Zpochybňuješ chemii? To, že zelené lahve propouští více světla než hnědé, je fakt. To, že tím vzniká pižmová chuť je také fakt. Za údaj o čtyřech minutách se omlouvám, to se mi nepodařilo dohledat. Více si přečti například v Senzorické analýze piva od Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, pokud to chceš podrobněji tak rovnou Pivovarství od Prof. Ing. Basařové, DrSc. z VŠCHT. Připadně mohu doporučit výrobky firmy FlavorActiV. Víc asi netřeba dodávat.
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    SALAMAN: tyvole to zni jako jeden z tech lidi ktery nekde neco cetl o pivnich vadach a kazdej jinej chmel nez citra ci mosaic oznaci jako zeleninu nebo maslo

    s tim rozdilem o cepovanym a z lahve si snad delas srandu taky, to snad neni mozny
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    CERMI_FOX:
    HAUSNUMERO: Tak jsem to teď trochu hledal a ty 4 minuty fakt budou blbost, co jsem od někoho zaslechl.
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    SALAMAN: Nejde nutně o UV záření, to běžný svítidla celkem neprodukujou, ale o modrou část viditelnýho spektra: https://www.rozhlas.cz/...-propousti-svetlo-v-modre-casti-spektra-a-vznika-skunkova-prichut--1124080
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    SALAMAN: taky jsem o tom kdysi cetl, ale stima 4 minutama sis nasral :)) piju uz nekolikatou basu a skunka necejtim asi jsi mel neco blbe uskladnenyho.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SALAMAN: 4 minuty? Takže pokud načepované pivo na slunci nevypiju do 4 min tak bude smrdět jako skunk? A pokud vadí i 4min světla z UV zářivek, tak jak pak můžou fungovat otevřené spilky?
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    DO_IT: Zelené lahve snadněji propouštějí světlo, než hnědé. Pokud je pivo vystaveno UV záření, klidně i jen ze zářivky, tak se alfahořké kyseliny z chmele rozkládají a reagují se sulfanem, což je zase produkt kvasnic. Tím vzniká thiol, což stejná chemická sloučenina jako obranný sekret skunka nebo aromatizace, která se z bezpečnostních důvodů přidává do zemního plynu. Ke skunkové/pižmové chuti jsou nejvíc náchylná světlá a více chmelená piva, kde nebyl chmel nahrazován izomerizovanými chmelovými extrakty. jako je tetrahop nebo isohop. Doporučuju vedle sebe porovnat dvě stejná piva, jedno načepované a jedno ze zelené lahve, ten rozdíl opravdu překvapí. Konkrétně u tý Kamenice je to takřka učebnicový příklad.
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    SALAMAN: 4 minuty na dennim svetle? coze? to myslis asi primy slunecni? v cem je problem se zelenymi lahvemi prosimtebe?
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    CHOROBA: Dík za tip!
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tak kamenicky maj i u kurelu vedle akrace. vcera 4kusy pred Front242 a jako kurva jo.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    CORWEX: Pokud si dobře pamatuju, tak stačí 4 minuty na denním světle. Jinak ten Permon má takovou "permonovitou" chuť, nevím, jak to popsat... shodl jsem se na tom s více lidmi.
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    SALAMAN: Ty jo, dík, o tom problému s barvou lahví jsem nevěděl - jak rychle se změna chuti projeví? (A Permon je teda dlouhodobě můj favorit co do poměru cena/výkon, ale nejsem žádnej degustátor.)
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    DO_IT: Ten polotmavej ležák se jmenuje jen Broumy. Vařil ho starej Matuška.
    CHOROBA: Kamenická desítka je pro mě aktuálně jeden z nejčistších a nejpitelnějších spodně kvašených piv. Mají ji třeba na zahrádce U Kaštanu, místo toho odpornýho Budvaru, co tam mívali dřív.
    HAUSNUMERO: Lahve nebrat - jsou bohužel zelené, takže má pivo silně skunkovou pachuť. Už dlouho se chci dokopat k napsání mailu do pivovaru, zda nechtějí používat raději hnědé lahve.
    BURKHAR: Cobolis má dlouhodobě nedobrý piva. Vůbec nechápu ten hype okolo. To samý Permon, Antoš...
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    BURKHAR: Jasný, to pak chápu, brut IPA je takový pivní šampus no, to je vod ležáku fakt daleko, extrémně suchý a hodně málo hořký pití...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam