• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!
    KACIR
    KACIR --- ---
    OTZ: S tím Prazdrojem to nebylo mířený na tebe, správně by tam asi mělo být profíci kolem Prazdroje, protože kdykoli do médií mluví někdo z nich o pípě a pivu, zdůrazňujou to čepování... :-)
    OTZ
    OTZ --- ---
    KACIR: ja ctitel prazdroje vazne nejsem, jenom jsem pouzil hlasku, kterou jsem myslel ze tady mate jako zakon :)
    KACIR
    KACIR --- ---
    X_RATED_IDIOT: Čepování z dřevěnýho soudku bys mohl i v současnosti občas zažít na Bulovce nebo ve Dnu pytle... :-)
    Pravdou ale je, že obzvlášť ctitelé Prazdroje si na tom "čepování" bůhvíproč strašně zakládají ... :-)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    OTZ: točej se průmyslový patoky. Nečepuje se už nic, klasickej sud s čepem už nezažil ani tvůj děda nejspíš :)
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    OTZ: My cajzli říkáme točený. Vy náplavy si to čepujte :-))
    OTZ
    OTZ --- ---
    HAUSNUMERO: 1. pred jidlem, druhy prinesli skoro s jidlem (smazak s bramborem), mezitim jsem nejedl nic. jako ze by mastnota z moji huby zpusobila rozpad vrstvy peny?

    X_RATED_IDIOT: ..toci se porno.. :)) ano cepovany profesionalem (doufam :) z pipy v restauraci Pod Parou, Holesovice
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    GLOBETROTTER: stáhneš to a dáš tomu příponu .jpg
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    X_RATED_IDIOT:
    HAUSNUMERO:
    V čem to otevíráte?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    OTZ: už to vidim. to je točený? přelejvaný z láhve? ze stejný basy, stejně chlazený? stejná šarže? do stejnýho skla? vymytýho/nevymytýho? to může bejt kde co, ale pokud to nesmrdí, tak bych to vylil do kanálu a koupil si pivo. Pokud to smrdí, tak do nebezpečnýho odpadu a koupil si pivo :))
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    OTZ: to prvni si mel pred jidlem a to druhy po nebo behem jidl a jedls neco mastneho?
    _UDO_
    _UDO_ --- ---
    X_RATED_IDIOT: spadla mu pena :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    OTZ: neotevřu soubor. Ale mám jen telefon :)
    OTZ
    OTZ --- ---
    pls, co je spatne? plzen, prvni byla ok, druha tohle.

    PUNKEJT
    PUNKEJT --- ---
    OK, díky. Mrknu na to.
    Mech tam byl.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    PUNKEJT: pivařka řiká (lovim to z paměti, možná nejsem uplně přesnej), že chladovej zákal je to, že se bílkoviny, který normálně jsou rozptýlený, ale neviditelný chladem zhustěj a zviditelněj. Pokud je nechceš, doporučuje se setrvání na mám pocit peptonizační teplotě (45°) nějakej čas. Což ale může bejt trochu průšvih, pokud vaříš v nějakejch automatech s tepelnou pojistkou. Pokud sypeš do nižších teplot, může ti to pak dole houstnout a mezi cca 50-60 než se to rozpustí, vypínat hrnec. Což je moje zkušenost s klarstein mundschenk, skoro pokaždý, když vařim pšenici, ta se kvůli prekurzorům banánový chuti sype už tak kolem 35°. Ostatní sypu 55° a není s tim problém, chladovej zákal jsem ještě u ničeho neměl. Když je to čirý, zustane to čirý. Mám pocit, že by se to mělo dát řešit i protaflocem, nebo mechem.
    PUNKEJT
    PUNKEJT --- ---
    Na téma zákalu se mi stala zajímavá věc - Dělal jsem summer ale, dost nachmelenej s dry hop, bez cold crash. Druhotné kvašení na lahvi. Po cca týdnu v lahvích kvasnice sedly na dno a pivo bylo úplně čiré. Když jsem ho však dal do lednice, tak najednou zkalnělo do naprosté mlhy. Je to zajímavý jev, který jsem ještě pořádně neprozkoumal a ani mi ho nikdo pořádně nevysvětlil. Dočetl jsem se něco málo na téma "Chladový zákal", který by měl souviset s proteiny v pivě. Nikde jsem se však nedočetl čim že se to ovlivňuje. Sypání bylo plně sladované - 80% pale ale 15% pšenice 5% cara hell. nebo možná 75/15/10. To asi nehraje roli.
    Nejvíc mě na tom překvapilo, že se kal objevuje až po zachlazení. Na pokojové teplotě bylo pivo naprosto čiré. Žil jsem v tom, že chlazením (jako cold crash) se naopak pomáhá sediment ustálit a ne rozvířit.
    Někdo mi tvrdil, že to může být ovlivněno rmutovacím schématem a setrváváním na jednotlivých stupních. Ale nedokázal mi k tomu dát nějaké relevatnější informace. Je fakt, že jsem nižší cukrotvornou držel hodně dlouho. Při honbě za lehkým pivem s malým tělem jsem byl na 63°C celých 75 minut. A vyšší jsem vzal tak trochu na zastávku, aby se neřeklo. Zcukření samozřejmě bez problémů.
    Chuťově jsem tam nevnímal nějaké vady a opticky mě to taky zas tak netrápí. Spíš mi to přijde jako zajímavý úkaz, který zatím nedokážu uchopit/docílit/odstranit.
    Jinak teda se mi teda u ostatních piv ještě nestalo, aby nedošlo k nějaké mejlce.
    Napadá vás k tomu něco?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A podotýkám, že je to fakt po dh, mám to otestovaný půlením várek. A taky tim, že spodňáky a pšenici, kde to nepoužívám, mám úplně čistý
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DOCENT: já bych spíš potřeboval vědět, jak se toho zákalu po dh zbavit. Bez dh mám svrchňáky celkem čistý, ale jak dám dh i třeba jen 3g/l, je to kalný a rozmlžuje to ostrost chuti. Ten kal si časem sedne, ale třeba až tak za 2 měsíce a tak z půlky, tak čirý, jako bez dh to neni nikdy
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    DOCENT: Díky.
    Btw.jak mi dříve chutnal český nefiltr a brzy se mi přepil, tak mi začaly chutnat hazy IPA a jsem zvědavý, kdy se jich přepiju. A snesu u nich nižší IBU (nevím, zda to tak má být nebo je to jen moje tolerance).
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    GLOBETROTTER: Nefiltrované může být i zcela čiré pivo. Mikrofiltrací se odstraňují zbylé kvasnice, dělá se to kvůli trvanlivosti místo pasterace. Čirost se jinak dosahuje správným sypáním, rmutováním, coldcrashem (kdy sednou kaly s kvasnicemi), několikanásobným odstřelem kvasnic či přetažením do dalšího ležáckého tanku.
    Hazy je označení pro pivo schválně kalné, neprůhledné. Chtěný zákal vzniká buď složením sypání (třeba ovesné vločky), brutálním chmelením za studena (jako u NEIPA) nebo kvasnicemi v kalných pšeničných pivech.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam