• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JACOBThere is nothing but a billion screaming monkeys
    CATZILLA
    CATZILLA --- ---
    ""Life and death, energy and peace, if i stop today it was still worth it. Even the terrible mistakes, that I have made and would have unmade if I could. The pains that have burned me and scarred my soul, it was worth it for having been allowed to walk where I've walked. Which was to hell on earth, heaven on earth, back again, into, under, far in between, through it, in it and above..."

JACOB
    JACOB --- ---
    Trochu obměna, ale chtel jsem je sem dat
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    Je uslechtile byt plachy, vznesene nemit se k cinu, velke nehodit se k zivotu.

Jenom nuda, která znamena odstup, a umeni, jez je pohrdanim, pozvihuji k cemusi, jako uspokojeni naší potreby.

Jenom prirozena nestastnost a cira nuda ustavicneho nestesti jsou heraldicke jako potomci davnych hrdinu.
    Jsem studna cinů, jez ve mne nedospely ani k naznaku slov, jejichz pomysleni mi ani nezkrivilo rty, snů, které jsem zapomnel dosnit do konce.
    Jsem zricenina domu, které nikdy nebyly nicim vic nez zriceninou a jejichz stavitele kdosi uprostred dila pustil z hlavy.
    Ten falesny sen, ta chaba nenavist není nez hruby, od země spinavy podstavec, na nemz se vypina pysna a jedinecna socha naší nudy, temny obrys, jehož tvar nejasne ozaruje tajemstvim nevyzpytatelny usmev.

Blahoslaveni ti, kdoz nikomu nesveruji život.
    JACOB
    JACOB --- ---
    „Spokojený mladý pán" se tedy vyznačuje také tím, že „ví", jak jisté věci nemohou být, a přesto, ba právě proto svými skutky i slovy předstírá přesvědčení opačné. Fašista vytáhne proti politické svobodě právě proto, že ví, že když na to konečně a vážně přijde, nebude se svobody nikdy nedostávat, že je tady neodvratně, v samé podstatě evropského života, a že se k ní ve vážnou hodinu, až nám bude chybět, vždycky vrátíme. Základní tóninou života dnešního člověka je nevážnost, „legrace". Co dělá, dělá bez pečeti neodvolatelnosti, tak jako své kousky vyvádí „hoch z dobré rodiny". Všechen jeho spěch, s nímž na sebe ve všech směrech naoko bere vzezření tragické, nezvratné, bolestné, je pouhým zdáním. Hraje si na tragédii, protože má za to, že v civilizovaném světě není skutečná tragédie pravděpodobná.
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    TICHAVODA
    TICHAVODA --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    Ne: nespolčovat se ani se sebou samym! Osvobodit se od sebe stejne jako od druhych, rozjímat bez extáze, myslet bez závěrů – tak, zbaveni Boha, prozijeme kratky interval, který nam tu poskytuje k extazi nepozornost katů. Zitra nas ceka gilotina. A ne-li zitra, pak pozitri. Odpocivejme před tim koncem na slunci a dobrovolne zapomenme na zamery a cile. Slunce nam pozlati čela bez vrásek a vánek osvezi toho, kdo uz nedoufa.
    JACOB
    JACOB --- ---
    Svoboda je moznost osamoceni. Jsi svobodny, pokud se muzes odloucit od lidi a netahne te k nim potreba penez nebo stadni pud, laska, slava nebo zvedavost, které se v tichu a samote nemaji cim zivit. Pokud nedokazes zit sam, narodil ses jako otrok. Muzes mit veskerou velikost ducha i duse; jsi vzneseny otrok nebo inteligentni sluha; ale nejsi svobodny. A nemas v sobe tragedii, protože ta tragedie, ze ses uz narodil, se netyka tebe, ale pouze osudu.
    Narodit se svobodny je nejvetsi velikost člověka, povysuje to pokorneho poustevnika nad krale, ba i nad bohy, jimz je vlastni sila, nikoli však to, ze by ji pohrdali.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam