• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHITESCORPIOThe Dune - Kultovní dílo Franka Herberta a vše okolo - see HOME!
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    HAL_: no já bych se nebránil debatě, co by z toho vzniklo...byl to sice super tým, ale v době, kdy chtěl Jodorowsky natáčet, frčeli téměř všichni na drogách, Dalí navíc už totálně bláznil a sám Alejandro, no, taky nepatřil zrovna ke zdrženlivým povahám..

    Nevím, ač jsem fanda jeho filmů, tak už mě ta jeho léty dokola omílaná samochvála moc nebaví. Jestli to měla být taková pecka, tak ať se sebere a zkusí to natočit dnes, určitě by na to prachy sehnal, neb už to má takové PR, že by ten projekt byl ziskový. A jestli ne, tak je tu Kickstarter, kde by určitě vybral spousty peněz. Je to samozřejmě jen můj názor, a byl bych rád, kdyby byl špatnej.
    HAL_
    HAL_ --- ---
    GULDUR: Tohle mě vždycky rozesmutní.
    Tahle Duna od Jodorowského je takříkajíc "nejlepší film který nikdy nevznikl" - chystalo se to kdysi dávno, ale kvůli přestřelenému rozpočtu a "tvůrčím nesouladům" s přáními producentů z toho sešlo a Dunu místo něj natočil Lynch.

    Jodorowsky samotný je super úchyl, takže na Duně nikdo lepší nikdy dělat nemohl, ale jinak byl kulervoucí celý ten tým co na filmu měl dělat... H.R. Giger, Salvador Dali, Moebius, David Carradine, Mick Jagger, Orson Welles, Alain Delon, soundtrack od Pink Floyd,... :(
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    KRUP: taky nevím kdy to ma vyjít, ale doufám, že co nejdříve. Od Jodorowského bych určitě doporučil klasiku Holy Mountain, mé oblíbené. Ale pokud chceš začít nečím stravitelnějším, než je LSD jízda plná esoterických symbolů, pak doporučuji Santa Sangre, ta je víc příběhová. Do třetice pak El Topo, ale ten bych si rozhodně jako první film od Jodorowského nepouštěl, bo je to celkem síla.
    KRUP
    KRUP --- ---
    GULDUR: Svět Duny inspirovaný zkušenostmi s LSD? Mazec :) Nevíte někdo kdy to má vyjít? A neznáte někdo něco od Jodorowského, co byste případně doporučili/nedoporučili?
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    KRUP
    KRUP --- ---
    jak je člověk proti dunám malinkej

    [ CLAUDE @ National Geographic pictures ]
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    RUDOLF:
    Dune - Stillsuits (1984) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=VOvJ2qqbXPE

    Stillsuits - Behind The Scenes - Arrakis - Dune
    http://www.duneinfo.com/arrakis/stillsuits/
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    MARTIK: jdu nakupovat..
    MARTIK
    MARTIK --- ---

    CHOAM - Regular Fit T-shirt | Last Exit to Nowhere
    http://www.lastexittonowhere.com/shop/product/choam-regular-fit-t-shirt/
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    za sebe můžu řící, že jsem z předeher nebo prostě z prequelů přečetl všechny včetně trilogie o džihádu...tam mi ale došlo, jak hloupě autoři celý džihád uchopili, a i když je literární stránka na docela vysoké úrovni...ideově je to strašně ploché a plné klišé - hlavně tedy džihád...předehry poměrně ujdou a bejt to jako fan-fiction, řekl bych, proč ne...zatím ovšem nemám dost odvahy pustit se do čtení sequelů, protože hra byla v posledním díle Duny rozehrána více než zajímavě a mám strach co bych se dočetl dále...vůbec nejlešpí ohledně pokračování Duny by bylo zveřejnit všechny Herbertovi poznámky a ať si každý domyslí konec, nebo ho dopíše podle sebe a podělí se s ostatními..to že to skvěle funguje dokládá třeba verze džihádu z Dune Encyclopedia IMHO 10x lepší než "officiální" trilogie
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    VODNIK: A to ti někdo cpe? Či co? Prostě říkáme, že nám přijdou ty knížky jako nebetyčný sračky. Jestli se ti líbí, tvoje věc...

    Fňuk fňuk...
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    Už jsem přečetl celou řadu knih co se mi líbily daleko méně než třeba různé ty přídavky k Duně. A to šlo kolikrát o knihy doporučované kdekým. Takže nemám s knihami o Duně vzniklými po Kapitule a perem jiného spisovatele sebemenší problém. Problém mám spíš s lidmi co neuznávají že někdo může mít jiný vkus než oni a mohou se mu líbit věci co jim ne.
    KRUP
    KRUP --- ---
    něco na tom přiživování se na dobrym jménu Duny rozhodně je, ale dělejte si třeba znamení červích rohů, za sebe musim říct, že jsem rád alespoň po zkušenosti s předehrou Atreidové za to, že Duna pokračuje. Není to sice už tak promyšlené pokud jde o hloubku postav a promyšlenost děje, ale na druhou stranu takové věci jako například jaké bylo dětství Idaha, jak vypadá naverbování k navigátorům nebo jaký byl baron zamlada jsou zajímavým doplněním. Celkově se mi líbilo dozvědět se o fungování vesmíru Duny ještě před příchodem lisan al ghariba - jaké bylo mocenské uspořádání a i třeba takové možná drobnosti jako poodhalení tajemných rodů Iks a Tleilax. Mě upřímně druhá generace knih o Duně neuráží a tady ten váš nářek nad ztrátou starých dobrých časů někdy nechápu
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    WIPER: ano, "posledni" dily jsem taky cetl.
    WIPER
    WIPER --- ---
    SAJMONDEE: B.H & A natahuji kazdou realii ze sveta Duny a delaji z nich samostnatnou knizku. Mozna jsou to pomerne remeslne dobre napsane SCI-FI, nemaji v sobe zadne presahove a filosoficke myslenky.

    Posledni co myslim staci precist of BH jsou Hunters of Dune, Sandworms of Dune (=Dune 7), ktere pry dopsal podle poznamek a nacrtu F.H. Jsou tam sice hlucha mista, ale celkovy klimax Duny - Duncan jako ultimatni Kwisatz Haderach a fuze se stroji je (verim) originalni myslenka Franka Herberta.

    BTW: myslim ze trilogie Pandora od F.H. je logickym predchudcem serie Duny. Lide stvori AI - inteligenti Lod, ktera de facto zotroci lidstvo, protoze kompletne ovlada lidskou spolecnost (stavi se do role Boha). Kolonizuji vodni planetu obyvanou inteligentni rasou ktera zpusobuje lidem po dotyku psychadelicke efetky odobne koreni (otevira gentickou pamet lidi a fuzuje se s nimi) . Rasu vyhubi a znici ekosystem vodni planety (kde jse jen jeden mensi kontinet - potencialni budouci Stitovy Val) a zpusobi oborvske boure a vlnobiti. Nasledne zfuzuji dna rasy s lidskou a pokousi se znovuozivit rasu aby spoutala a zklidnila znovu more. Tim vicemene Pandora konci. Dovedu si predstavit ze pokus o spoutani more geneticky modifikovanou inteligentni rasou vedl k vysuseni planety do budouci planety Duna. Svrzeni Lodi a na Nalodenstvi je Krizova vyprava proti strojum. A rasa/koreni jsou totez a vzhledem k genetickemu propojeni casti populace lidsta s dna rasu tu vidim potencialni zvysenou kompatibilu lidstva s pozitivnimi ucinky koreni a slechteni tento vlastnosti v programu K.H. a zaverecna rekonciliace strojove AI s lidstve v Dune 7.
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    ULRIK: hlavne je to uplne jinej styl psani, spis akcni a spadny nez poutavy a k zamysleni. vic si pamatuju detaily z klasicky sagy nez z toho novyho, co melo vlastnost, byt vic napinavy (ale o tom Duna pro me neni)
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    SAJMONDEE: Se zeptej tady v klubu:) Dostal jsem mínus, místo aby někdo zkusil argumentovat proti...:)) Ne, že by na mínusu záleželo, mě by fakt zajímalo, co je na těch knížkách tak fajn...co jsem četl naposled, byl to odpad. Literárně odpad.
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    jako me se vcelku libili knihy o pocatcich a pak jednotlive rody, samozrejme neni mozno srovnavat s klasickou sagou.
    GULDUR: cizopasej.
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    SAJMONDEE: stačí se podívat na oficiální dune forum na dunenovels...tam můžou jenom tihle...já dostal banána asi po dvou dnech, kdy jsem napsal, ze si myslim, ze na Dune cizopasej..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam