IKARI: Ne filmově to jde vyprávět, jen to musí být abstraktnější a i když to nebylo ono ta s tímto si Lynch poradil mnohem lépe. Nemuselo to být tak abstraktní, kdyby použili průvodce k čemuž mohla sloužit přesně Alia v dané scéně a hrát roli Paulova hlasu v hlavě, ne opravdu vize budoucnosti se netočí tak, že herec čumí na svoji ruku a ještě to popisuje blbě... Že s tím jde pracovat a Villeneuve to dokáže bylo v prvním díle přesně vidět se střihy a trochu jiným pojetí kamery a opakování dané scény při použití Hlasu, bohužel i na tohle se ve druhém díle z vysoka...
Ano pokud z většiny a jedné hlavní postavy národa uděláš náboženské fanatiky, tak pak musíš některé věci přehrávat i jinde a je to přesně ten "boj" v Paulově hlavě hozený na postavy, které ho naprosto nepředstavují. To jak se Jessica cítí při pohledu na Paula bylo hezky ukázané a i docela dobře zahrané ve scéně ve stanu v první díle, aby se pak z Jessici stala prakticky jednorozměrná postava.
K Chani, opět kdyby jsi jí nepoužil k tomu, aby hrála jednu stranu mince, tak tohle opět nemusíš řešit. A většinu doby mohla dělat to samé, jelikož tak je i popsaná v knize. Opět to bylo jen špatné scénáristické rozhodnutí (napíšu to lépe než autor) a dává to logicky menší smysl zvláště na naprosto nepatrném čase, který Paulovi dali, aby se z něj stal "mesiáš". Opět jen hloupé rozhodnutí, že to nacpali do nějakých 6 měsíců, když mohli pro příběh nedůležité části knihy vyškrtnout, ale stále se mohl konat 3 roky. Tady se reálně nedá stihnout ani to přemísťování vojsk atd...
K džihádu je prakticky jasné, jak začne další film, jelikož tady není kam uhnout, jelikož se velkorody nestáhli. Pokud by to tak bylo i v knize, tak by Paul zničil ložiska koření, jelikož on byl primárně Fremen, ne nějakej blbej vévoda jemuž šlo o společenskou moc, to je to co film naprosto popírá a nechápe jak je popsaný celý národ a z jaké filozofie vychází a po desetitisíce let na ni navazuje...
A ne podstata toho příběhu není o nějakém boji a pomstě, to jsem si tak myslel když jsem to poprvé četl v patnácti...
TYRAEL: Taky když jsem koukal na videa s ní (ještě jsem ji ani neviděl naživo), tak mám podobný názor, tedy společně s Concordem a právě kvůli němu ji ještě nemám, jelikož zabral to místo, kam bych jí dal ;-). Popravdě jsem docela rád, že jsem trochu počkal, jelikož už jsem ji na Legu měl v košíku za nějaké 4,2 nebo 4,4k co z počátku měla a kdybych ji za to koupil tak by mě docela štvalo, že ji nyní mohu mít za 2,9k...