souhlasím s tím, že naše diskuse je dosud politováníhodně neproduktivní, nikoli rozsahem, ale určitě obsahem
neuvěřitelně mě popuzuje a uráží, že lidé, kteří pravděpodobně nikdy nečetli Máchu v originále, tj. v historicko-kritickém vydání, kde mimo jiné píše věci jako "sičet" místo "syčet", (resp. nevědí, že takové vydání vůbec existuje), mě obviňují z toho, že jsem prý nevzdělaný a neumím pořádně česky
(mě tato představa i trochu baví, jinak bych již dávno přestal diskutovat)
pokud "umět pořádně česky" definujeme jako "ovládat všechny synchronní normy české gramatiky, zejména český pravopis, na úrovni monolingválního rodilého mluvčího", je to pravda: neumím pořádně česky
kategoricky odmítám, že bych se za to měl stydět
a stejně kategoricky odmítám, že bych poezii neměl psát česky, ale jiným jazykem, který ovládám lépe
na to vám...
jsem hrdý na to, že jsem autentický Nečech a přitom umím pořádně česky
když nechápete estetiku jazykových chyb, je to vaše věc
já narozdíl od vás s oblibou čtu texty, které se vymykají gramatickým normám: básně dětské, rodinné, milostní, terapeutické, autobiografické, cizinecké a samozřejmě i písně všeho druhu (hlavně aby nebyly anglické a psané copy writerem)
těm z vás, kteří sami sebe považují za "básnickou elitu nyxu", protože nadprůměrně ovládají aktuální znění pravidel českého pravopisu, se budu i nadále vysmívat, vy se klidně můžete vysmívat mně, a uvidíme, kdo z nás se bude smát hlasitěji a déle
pokud máte zájem, tak bych uvítal i konstruktivnější řešení, ale nepůjde to, když neslevíte s té vaší nadřazeností
zamyslel jsem se nad svojí motivací, proč nejít na váš klubový sraz
možná je užitečné mít v záloze démonického nepřítele Finmasze, který představuje archetyp polovzdělaného, arogantního a agresivního grammar nácka, a nechtěl bych zjistit, že je vcelku normální člověk (ale ani, že mám pravdu)
spíše je to tak, že bude šábes a potom mám randé, a já si opravdu nechci zkazit náladu
taky jsem získal dojem, že každý máme své zásady a ty jsou z velké části vzájemně neslučitelné
mám pocit, že opravování pravopisných chyb Finmasze neuvěřitelně baví
to je v pořádku, já bych to pro svojí tvorbu i uvítal
ale nelíbí se mi Finmaszovo podání v podobě jízlivých komentářů a poznámek o tom, že neumím pořádně česky
to totiž vím sám, řekl bych, že lépe než kdokoli jiný, a připadá mi to jako velmi banální zjištění
proto nechápu, proč se někteří lidé tak nad tím vzrušují, nebo možná, že to chápu
bereme-li grammar nacismus jako fašistické prosazování konvencí spisovného jazyka za každých okolností, pak je vše jasné
já s touto ideologii bytostně nesouhlasím
ale chápu, že má své kouzlo, neboť vytváří kastu zasvěcených a vyvolených lidí, kteří bojují za společnou věc: bílou a čistou češtinu, přičemž k prosazování tohoto vznešeného cíle jsou ochotni použít jakoukoli dostupnou formu verbálního násilí, a když jsou jen mezi sebou, oslavují křikem "sieg heil grammatik" každou úspěšnou akci, jejíž prostřednictvím celému světu mohou dokázat, že Bůh, pravda a pravidla českého pravopisu jsou na jejich straně