• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHATěžký život básníkův
    VANEK
    VANEK --- ---
    Jitka N. Srbová – Nejasné důvody uspěchané popravy (Ad Štěpán Nosek: Vyprávěj) | Revolver Revue
    http://www.revolverrevue.cz/...ka-n-srbova-nejasne-duvody-uspechane-popravy-ad-stepan-nosek-vypravej
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    WHISPERMOONLITE:
    CICHLASOMA:

    Vida. To mne onehdy napadlo, že vy dva byste mohli být dobré diskusní protějšky :)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    WHISPERMOONLITE: Inu, v tom, že někdy může stát za prudkým odsouzením díla (či skutečnosti, že něco vyjde či dostane cenu, to už jsou ale další dvě specifické kapitoly) i strach z nezakotvenosti, "subjektivnosti" vlastních estetických soudů a preferencí, máš podle mě pravdu. Ale nemyslím si, že tomu tak bývá vždy; a to už by bylo o těch konkrétních případech. (Stejně tak může ten strach stát za případným domněním, že "můj" estetický soud je objektivní.)

    (To, jestli je něčí kritika příliš idiosynkratická, příliš daná jeho svéráznými preferencemi, o tom rozhodnou ostatní čtenáři a kritici; pokud nebudou souhlasit, patrně budou někteří svou odlišnou zkušenost s dílem artikulovat - tak čtenáři a kritici "spolupracují" na recepci díla (pokud se prakticky všichni shodnou, není samozřejmě vyloučeno, že dílo docení příští generace...).)
    WHISPERMOONLITE
    WHISPERMOONLITE --- ---
    CICHLASOMA: píšu spíš o dojmech než o konkrétních případech. ale podstata je v tom, že právě proto, že se kritik nemůže opřít o žádnou vnější a závaznou hodnotovou soustavu a může v lepším případě přijít s nějakou ucelenou a fungující vlastní, vede mnohdy k silnější potřebě diskvalifikovat jinou ucelenou a fungující soustavu. - a děje se to právě tím způsobem, že se napíše - "on/ona nemá pravdu, naprosto se mýlí, dělá to úplně špatně; jak je možné, že něco takového někde - vyšlo, bylo oceněno, uznáno, dostalo grant, že to někdo čte apod." - zabalí se to do intelektuální deky, ale ty podtóny tam jsou a snad jde víc o ně než o vysvětlení postojů - ostatně, kolik lidí je na to zvědavých? vždyť: "platí ten můj pohled a ty ostatní nepočítám. (rozuměj: ten a ten autor je debil, jehož názor, přístup nemá na světě místo).

    ve hře je ještě jedna věc, která mě napadá. - vyhraněný autor, který sám přijde s něčím zajímavým, musí být svým způsobem nesnášenlivý k jiným přístupům; - pokud se to přelije i do kritika, jsou z toho osobní útoky, nikoliv spolupráce. - jenže kdo tady bude čekat nějakou spolupráci? málokdo. - každý po čase tak nějak zjistí, k jaké skupině víc inklinuje, s ní přežívá, a ti ostatní jsou spíš nebezpečím, na jejichž projevy je lepší si dávat pozor, než se jim člověk otevře.


    no ale budiž, klidně ať to říkám o nějakém fiktivním světě. vůbec by mi nevadilo, kdyby to můj dojem smázlo. :)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    WHISPERMOONLITE: Podrobněji: určitě můžeme zčásti legitimně tvrdit, že "to je" v povaze člověka jako takového, v povaze poesie jako takové, resp. v psychologii básníků, v "národní povaze" Čechů (pokud jsi mluvil specielně o českém prostředí), v přítomné dějinné situaci, snad i že je "to" zčásti dané kulturní politikou a bůhvíčím ještě, vždycky bychom na něco přišli, ale pro mě osobně je ten Tvůj povzdech prostě příliš všeobecný. Myslím, že kdybychom měli hledat, co je příčinou, bylo by třeba jmenovat konkrétní případy, možná by se pak i různily názory na to, zda v jednotlivých případech opravdu jde o "neurotické tiky", nebo o legitimní kritiku či sebeobranu, a hlavně myslím, že by se v různých těch případech lišily příčiny.

    (Samozřejmě, otázky, zda je v "literárním světě" v průměru, všeobecně více "agresivních neurotických tiků" než jinde a kde jinde (v jiných "světech" v rámci ČR, v literárním světě v jakých zemích a v kterých atd.), mohou být zajímavé, ale ať už se zjistí cokoli, bude za tím nepochybně souběh mnoha příčin. Co naznačuješ o tom, že někdy jsou setkání zbytečně nahrazována střety, je určitě pravda, ale myslím, že na druhou stranu literární svět bez (odmítavé) kritiky, ba ani bez ostré kritiky, není dost dobře možný, že ta v něm má důležité místo, ten svět je z povahy věci konfliktní jako každá jiná oblast.)
    PETR36
    PETR36 --- ---
    FIN: Nemyslím, Lukáši. Víc mi konvenuje vysvětlení "úzkostná obava z toho, že konstrukce, kterou z principu může podpírat pouze moje zkušenost s literaturou, se zhroutí při střetu (spíš než při setkání) se zkušeností jinou". Akorát, že tohle vysvětlení je univerzálně platné a prostor poezie daleko překračuje. Potřeboval bych něco specifičtějšího, něco, co to pojmenuje přesněji Sám toho pochopitelně nejsem schopen...
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    WHISPERMOONLITE: No pak je tu taky ta věc, že u takhle všeobecně formulovaného nepříliš určitého tvrzení zpravidla "něco je" úplně na každém podobně všeobecném vysvětlení...
    FIN
    FIN --- ---
    WHISPERMOONLITE: anebo to bude tím, že jsme prostě malej rybníček, kde si každý vidí do talíře, a milí poetové nejsou o nic méně malichernější a závistivější než tzv. prostý nepoetický člověk, nad nímž zvedají nosánek. zkrátka, naši intelektuálové z malého rybníčku jsou úplně stejní - tedy ta "vrstva", co to produkuje - jako milé popové české sereblity. nemyslím, že je to ůpovahou poezie" - toto vysvětlení je dle occamovy břitvy pravděpodobnější.
    WHISPERMOONLITE
    WHISPERMOONLITE --- ---
    tu a tam se zamýšlím nad tím, kde se v českém literárním provozu, nebo v jeho části, o které vím, pořád berou takové ty neurotické agresivní tiky. - obávám se, že to má hlubší souvislost nejen s postavením současné poezie mezi čtenáři, ale především s povahou poezie ve své podstatě. - na jedné straně je tu lidská touha po jistotě potvrzené vnější realitou, na druhé straně tvůrčí pole, které takovou jistotu tvůrcům zvnějšku nikdy nemůže dát. - myslím, že nezvládání tohoto napětí vede k bojovnému potírání a obhajování, v jehož emočním náboji se mnohdy ztrácí podnětná odlišnost pohledů.

    ta úzkostná obava z toho, že konstrukce, kterou z principu může podpírat pouze moje zkušenost s literaturou, se zhroutí při střetu (spíš než při setkání) se zkušeností jinou. - ovšem není se co divit, když je tento pohled po desítky let institucionálně podporován a živen tím, jak se literatura kanonizuje a jak se různé druhy kánonů cpou lidem do hlavy od první třídy. - fetiše kánonu a literární historie jsou modly, o něž se "bojovníci" opírají a jimž slouží.

    vím, že teď pláču úplně mimo hřbitov :)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Tady něco bytostně k názvu klubu:
    UKÁZKA: Beatnice, alkoholička, živel. Vyjde životopis Vladimíry Čerepkové - iDNES.cz
    http://kultura.idnes.cz/ukazka-cerepkova-0e1-/literatura.aspx?c=A141003_103100_literatura_ts
    Kniha vychází 10. října, zdrželo se to, tiskárně nedodali krabičky... Bude to artefakt, držím knihu bez krabičky a už tak je báječná. A navíc o jedné z mých nejoblíbenějších ženských básnířek.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NATASHA: Prima! :)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    TOMASZ: Samozřejmě, (ne)odpověď z RR je nakonec pro věc samu nepodstatná. Text publikujeme na Wagonu, takže sem pak samozřejmě hodím link a případně doplním i osobní argumenty pro Olininu poezii.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NATASHA: Škoda, že si to necháváš pro sebe. Mě by třeba Tvůj názor zajímal v drobnějších detailech, neboť Noskovy argumenty jsem už měl možnost číst. To, jestli Ti RR odpoví, nebo ne, je už trochu o něčem jiném.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    CICHLASOMA: No tak samozřejmě, je tu vyhlídka na to, že se krásně porveme.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    NATASHA: (Jsem napjat jak ty kšandy... :) )
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    CICHLASOMA: Pojďme to zatím dál nerozebírat. Pokud ten můj text nebude v RR, bude jinde, a pak bude zcela jasné, co naznačuju :)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    NATASHA: (Pokud jde ještě o Noskův text, tam souhlasím (naznačuješ-li to), že kdyby chtěl u jednotlivých básní zdůvodnit, proč jim připisuje charakter, jaký jim připisuje, měl by si všimnout přednostně jiných věcí, než si všímá, takhle k jednotlivým básním činí často spíš (jakkoli více čí méně trefné) poznámky na okraj, shrnující charakteristika všech těch čtyřech básní je pak ale z mého hlediska, jak řečeno, přiléhavá.)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    VANEK:
    Obecně je stránka tato: https://www.facebook.com/guerillapoetring, stránka události je zde https://www.facebook.com/events/373784446103532/
    Snad je to přístupné zvenčí.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    NATASHA: (No já myslím, že bychom Ti naslouchali, já tedy určitě, a bedlivě, kdyby ses pokuzila ukázat či naznačit, co vidíš na těch básních (zejména na těch z Listů, ale i na ostatních) zajímavého.)
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: podle mě jediné měřítko, které dává vůbec nějaký smysl, je, jak je které rozhraní uživatelsky praktické a pohodlné a od chvíle, kdy mohu na twitter i FB lézt přes křišťálově jednoduchou stránku v mém oblíbeném poštovním klientovi (thunderbird), je mám rád obě :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam