CORWEX: ano, není košer tisknout nebo někde publikovat něčí texty jen tak - to je snad vědomost, která by nám všem, co píšeme anebo hodně čteme, měla být výsostně vlastní. a předpokládám, že v tomto klubu většině lidí i je.
ovšem gró neboli podstata věci, která mě v tomto případě pohoršuje, je skutečnost, že nějaká komise publikuje různě anticenu někomu za jeho recenzi,
aniž by se saka mejdlo postarala, aby řečená recenze byla k dispozici a každý jeden z nás se mohl přesvědčit, co je na tom pravdy.
a v rámci toho ovšem měli kontaktovat autory věcí, jimž dávají anticeny, a informovat je, resp. si vyžádat práva. nakonec, když nevýdělečně přebíráš uveřejněný text, můžeš, jistě by se to dalo zařídit.
sama tato skutečnost mi, jak se hezky česky říká, "smrdí". a to sice tím, že udělovači anticeny zas až tak moc o to, abychom si přečetli tu recenzi, nestojí. a to je rovnou usvědčuje z toho, že je něco špatně.
ostatně, když jsem si přečetl zdůvodnění v doslovném znění "skrývaná za odborné termíny a znaleckou rétoriku, umocněná povýšeným tónem a sexistickými narážkami",
rovnou jsem na 95 % vytušil (normálně bych řekl "věděl", ale pro hodně hodně smutnou mělkou a debilní moderní korektnost píši "na 95 % vytušil", abych přiznal korektně, že ve vesmíru téměř neexistují 100% věci), že to budwe nějaká pěkná habaďůra. či spíše: blbost. protože to z obvinění "na 95 % vytušil" - protože proč?
to je obvinění
politické. zdůvodnění, proč recenze dostala anticenu, je politické. kdyby bylo faktické, zněšlo by nějak - přibližně, modelově - ve smyslu, že autor (té recenze) za hromadou pojmů fakticky nic neříká, případně kritizuje věci, které ve sbírce nejsou, či - a to by bylo smutné - rovnou autorku předmětu kritiky shazuje, protože je žena, což jsou aspoň 100 staré názory (z našeho civilizačního hlediska) a tak dále. všimněmež si ale, že zdůvodnění (anticeny) NEní tak konkrétní, jako jsem ve svém vymyšleném příkladu já.
je politické. co to sakra je "skrývat za znaleckou rétoriku"...? já ti řeknu, kde přesně tento styl mluvy a výraziva užitý právě udělovači anticeny nalezneš: takhle sakra mluvila a psala komunistická hovada v 50. a 60. letech, když se navážela do kultury a umění.
schválně, zabrouzdej netem a ponoř se do oněch časů.
a zbytek? "umocněná povýšeným tónem a sexistickými narážkami" - jak už jsem psal, povýšený byl každý, kdo za posledních 10+ let napsal neumětelovi v amat. poezii tady na nyxu, že napsal blábol, a obvinění ze sexismu...
suma sumárum, mně můj mozek říká toto:
jen se na to zdůvodnění kouknu - to jsme tu ještě neměli odkaz na hříšnou provilnilcovu recenzi - a hned vím, že je politické, a tudíž špatně. (viz co jsem vysvětloval doposud. na to nemusím znát kukala, abych věděl, že je to celkem laskavý člověk a něco se musí už jo nelíbit, aby to takto, na sebe sama, výrazně řekl. na to stačí prostý mozek, abych to pochopil.)
a jelikož jsme v čechách a máme tu ty malé rybníčky, je rovněž jasné, co politické odsouzení drzé nechvalné recenze znamená - komise, či její část, jsou autorčini kamarádi, ji to nakrklo a oni mu to teď solej. proto ta
politika, protože faktické to není.
a sakra bych se divil, kdyby to takto nebylo :-)