• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    INFO :)
    hodne jsem probral odkazy na nastence, snazil jsem se o vyber tech fakt zajimavejsich +pridal jsem sekci se strankama na odhalovani ruznych surovin a jejich pouziti jako napr ta v minulem prispevku
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    koupil sem si asijskou horcici (listy) .. pri hledani co s ni jsem narazil na tyhle stranky, popisy ruznejch zelenin a koreni, co to obsahuje, na co se pouziva a vcetne odkazu na recepty .. http://www.specialtyproduce.com/produce/

btw. horcice dobra, krupava, lehce horka, na taliri se krasne vyjima jak je jasne zelena :)
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    REEN: jo, z francouzsky mam ted kafirovy listy a pripomnelo mi to, ze za stejnej balicek citronovy travy, co tady stoji 45,--, chteli na ujezde v prujezdu 120,--, snad nejakej error, vubec jsem nechapal.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    AUDIAC: mame nastavec na horak pro kulatou panev jako soucast varice:)
    Obrázek SIEMENS ER 426AB90E | HLEDEJCENY.cz
    http://varne-desky.hledejceny.cz/siemens-er-426ab90e/obrazek/
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    GIANT: no ono jak kdy je maj. kdyz jsem ji nepotreboval, tak je meli vsude, ale par tak mesic zpatky jsem obesel tak 10 kseftu a nic. vcera jsem ale sehnal asi v patym...
    FLU: stabilizuji, micham, pote pridavam ingredience a nasledne obema rukama simultalne vytiram veceri z podlahy :) okej, jsem asi lemra... ale ten stabilizační kroužek je otázka pár korun a hodně to usnadní život.
    FLU
    FLU --- ---
    AUDIAC: stabilizuji levou, micham pravou
    GIANT
    GIANT --- ---
    pockej jak dobrodruzstvi? dyt tady byl link na misto, kde je prej prodavaj, zrovna sem se tam chystal. tak jak to teda je?
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    co používáte na stabilizaci woka, když vaříte na klasický plynový plotně (pokud nemáte s plochym dnem)? když jsem se snažil v sapa sehnat wok ring, tak na mě koukali jak na trotla, ono už jen sehnat tam woka samotnýho bylo docela dobrodružství...
    nevíte, kde by něco takovýho prodávali?
    F0B1C
    F0B1C --- ---
    MRMNK: ve food procesoru s kapkou vody a pak vymackavam v mulu, kupovany listy jsou dost suchy, uvidim, co domaci pandan
    REEN
    REEN --- ---
    asi budu nosit drivi do lesa, ale zrovna jsem pro kamaradku sepsal...

Tom Yam Khai,
    tak treba se nekomu bude hodit. Asi jsou tam chyby v textu, ale co uz...

-----------------------------------------

Takze... kup si kureci maso na vyvar. Hrud, krk, proste kosti co ti kde daji. Staci pul kila tak nejak, nestoji to prakticky nic. To dej do hrnce s vodou. Aby vse bylo plus minus potopene, urcite staci max litr az litr a pul. K tomu pridej kavovou lzicku celeho pepre, par kolecek zazvoru (asi 1,5 cm). Oloupanou bilou cibuli, staci prekrojit napul a dva cele strouzky cesneku.

To nech mirne varit, jen jemne probublavat, krasne tahnout... Asi 1,5 hodiny. Kdyz budou dve, nic nezkazis. Pak zcedit a odlit do jineho hrnce. Podle vysky tuku v hrnci budto cast zamraz a nebo pouzij cele.

Ted zacina polivka... Bez sem:
    francouzska, praha - Google Maps
    http://maps.google.com/maps?q=francouzska,+praha&hl=en&ie=UTF8&ll=50.072153,14.445198&spn=0.009337,0.022724&sll=50.087623,14.428249&sspn=0.077319,0.181789&vpsrc=0&hnear=Francouzsk%C3%A1,+Praha,+Czech+Republic&t=m&z=16&layer=c&cbll=50.072172,14.44505&panoid=AId8HpUQXk3xjYqIdhy0Yg&cbp=12,202.86,,0,11.64

A nakup. Galangal, koriandr (zelene bylinky), citronovou travu, mrazene kaffir lime leaves ve vanicce, male cervene papricky (birds eye chillies), pastu na Tom Yum (nemaji sice tu nej, ale da se), rybi omacku (squid fish sauce).

K tomu jeste potrebujes limetku, cibuli, dva strouzky cesneku, rajcata, zampiony (nekdo pouziva asijske houby, ale me nejvic chutna se zampiony), cukr - idealne trtinovy, kureci prso asi 200 g.

A uz budem varit...

Do vyvaru nakrajej najemno cibuli, cesnek na platky, galangal tak nejak velikosti dvou palcu, asi 5 stebel citronove travy (tu krajej na kusy o delce asi 4 cm a trosku potluc tupou stranou noze, aby se uvolnila vune).

Varime asi 10 minut. Behem toho nakrajime na platky zampiony, rajcata na mesicky a kureci prsa (nejlip se kraji skoro zmrzle) na tenke platky. Po 10 minutach vareni prvni naloze pridame to co je zrovna nakrajene.

K tomu par kaffir lime leaves (treba 7) a asi dve lzicky Tom Yum pasty.

Dal pridej dve lzicky trtinoveho cukru, vymackej celou limetu (muze byt i citron). Pro zacatecniky staci dve male papricky (radsi nakrajej na vetsi kusy, aby se daly pripadne vyndat).

Dal to cele varit dalsich 10 minut. A blizime se do finale. Nez bude hotovo, nakapat rybi omacku. Pro me spis nalit, ale jinak staci nakapat. Natrhat cerstvy koriandr a kousek upustit do hrnce. Zbytek rovnou do talire kam se dale serviruje polivka. Nekdo jeste pridava thajskou bazalku, ale me chutna vic bez ni.

Jinak samozrejme dosolit podle chuti a podle mnozstvi rybi omacky. Ta uz je sama o sobe slusne slana.

Po dovareni nechat idealne alespon 20 minut odlezet. Nejlepsi je stejne druhy den .)

Pak uz jen yum yum!
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    F0B1C: supr info, diky .)
    btw ten extrakt z listu delas jak pise v tom receptu? proste vymackas z listu?
    F0B1C
    F0B1C --- ---
    MRMNK: pandanem jsem se intenzivne zabyval minuly rok:)

a) v SAPA obcas mivaji cerstve pandanove listy, nejcasteji jsem na ne narazil v takove te velke provarene samosce, co ji doporucuje i scuk. Mivaji je v lednicce po pytlikach, cca 20 volnych listu. Extrakt z 10–15 listu zabarvi chiffon cake z 10 vajec zcela dostatecne. Listy lze mrazit. Vzdycky v sape ukazuju na telefonu predchozi fotku a text Lá dứa, obcas neznaji pandan ani nekteri vietnamci, natoz v cestine. SAPA dodavky jsou nespolehlive, pakrat jsem prolezl uplne vse a pandan nikde.

b) prumyslove extrakty - nepodarilo se mi v CR sehnat. mam 2 modely z thajska, nic extra, jeden je uplne umely, druhy obsahuje trochu pandanu + tuny zeleny barvy a konzervantu. kombinuju s mrazenym cerstvym pandanem v pripade krize.

c) vypestovat vlastni – mam uz docela dobrou kytku pandanus latifolia z Plantica.cz, je dost nenarocna, mnozi se sama.

Jest pridam vycerpavajici info ohledne chiffon cake http://ieatishootipost.sg/2010/05/how-to-make-pandan-chiffon-cake-almost.html
    Pouzivam 8 vajec, textura je pak naprosto famozni, takova super jemna elasticka vlhka, rozplyvajici se na jazyku :) Micham bezny fosfatovy prasek s praskem z vinneho kamene, jako double acting baking powder, protoze nemam cisty cream of tartar do bilku. Nedoporucuju delat v beznych pekacich typu dortova forma, musi to byt neco s vykouslym stredem, treba forma na babovku... chiffon cake je tak super jemny, ze ma tendenci bortit se do sebe, hodne trpi na splaskavaci dostredivy souffle efekt.
    ARMADA
    ARMADA --- ---
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: tak fungujou, jen maj propadlou domenu a nejsou schopny poslat menu mailem..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Nebyl nekdo v posledni dobe ve vietnamskych specialitach na cernokostelecky? Nejdou jim stranky a dnes bysme tam radi zajeli pro jidlo.

Diky!
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    videl nekdo v praze prodavat extrakt z pandanu?
    jde mi o tohle - http://importfood.com/spco1105.html
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    MARECEK: ty pasty (v jakykoli forme) muzes koupit jednak koncentrovany (podstatne kyselejsi) nebo vicemene jenom ta duzina nejak konzervovana. vyhoda cerstvyho, ze tam toho muzes dat vic (chutnejsi a stejne kysely)

a ty seminka muzes zkusit zasadit.)

MARECEK
    MARECEK --- ---
    FLU: narazil sem na ne v tescu tak sem je vzal kdybych nahodou nesehnal tu pastu - popravde nevim kdy se pro ni dostanu do mesta....
    EXTREME
    EXTREME --- ---
    jak pise flu, olupes a pracujes jak s lisovanou "kockou"(ktora je v skutocnosti kvader), pretoze v tej "kocke" je presne to co v plode len zlepene dokopy. nemusis to ani dlhsie varit.
    FLU
    FLU --- ---
    MARECEK: jakoze mas primo cerstve plody? s tim zkusenost nemam, ale pocitam, ze oloupat a pak uz [ FLU @ Asijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska a jina) /cekujte nastenku - adresy s obchodama, restaurace, odkazy.. ] akorat to budes muset varit dele (do zhoustnuti)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam