• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

    Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    GEJSHA
    GEJSHA --- ---
    WIL_M: no jo,ale s tímhle nemůžeš správně zakvedlat;)
    KATIA
    KATIA --- ---
    muž dneska nakupoval v obchůdku s thajským jídlem na francouzské... paní, když viděla nákup tak prý na něj "ty, thajska manželkaaa" :-)) a sortiment si pochvaloval taky...
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    MACHALIK: no ostatni ti na to uz stihli myslim dostatecne odpovedet. Teto vlastnosti se napriklad hojne vyuziva i ajurvedske kuchyni. Co se pripravy steaku tyce, s tim zkusenosti nemam, neb je nijak zvlast nezeru, muj muz je vegetarian :)
    AKICHITA
    AKICHITA --- ---
    MALKMUS: tak jsem na tvé doporučení dnes vyzkoušela Pho Vietnam v Gorazdově ulici a musím říct že super...dávala jsem Nem a Pho Bo,k tomu lotusovej čaj a plznička a byla jsem mega spokojená..příště vyzkouším zas něco jiného,pro mě favorit mezi vietnamskýma restauracema v Praze..a příjemná a rychlá obsluha taky...jen ta bouřka venku pak mě nepotěšila...
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    MACHALIK: chapes to blbe, nepotrebujes aby si dal neco na panev a ona ti zdechla, ale treba aby kdyz ji sundas z ohne nebo ohen ztlumis aby to samy udelala panev.. a kdyz naopak pridas ohen aby na to rychle reagovala ..
    dalsi plus by se urcite dalo najit v tom kulatym dnu kde se dole koncentruje horko a po stranach si muzes nechavat veci ktery nepotrebujes/nechces mit uplne v horku (napr to co uz mas ve woku si posunes stranou a novou surovinu kterou prihazujes si smazis uprostred etc..)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MACHALIK: u stejku mozna jo (nerozumim masu), ale u voku je cilem, abys co nejrychleji rozehral s co mozna nejvetsim najezdem teploty, jinak ti treba zelenina mekne, hadrovati a rozplizava se.,
    MOMOTARO
    MOMOTARO --- ---
    MACHALIK: Právě že woky jsou většinou tenčí a rychle reagují. Kdyby jsi použil sílu hořáku co se používá a nemohl jsi wok rychle zase schladit tak by to nebylo asi moc praktické.
    Já jsem třeba tu pánev - podobnou co jsi sem dával fotku, měl taky a používal jsem jí na delší stabilnější vaření, ale na "fofr" čínu - zeleninu, nudle, smaž.rýži apod. určitě normální wok.
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    MACHALIK: na druhou stranu se ten tenkej plech zase rychleji na daném místě prohřeje, když už se zchladí? zajímalo by mne, jestli je to až tak znát
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    HITOMI: Jak může bejt vlastnost, že pánev drží teplo, tj. nezchladne poté, co na ni hodíš kus masa nebo zeleniny, zápor? Kdy je potřeba, abys na pánev hodila materiál a ona ti zdechla, než se zase rozehřeje? Si myslím, že to je úplnej nesmysl, cílem je rychle a efektivně smažit na vysoké teplotě, něco jako steaky, a tam je vždy potřeba, aby to mělo stabilní a vysokou teplotu, aby se ti to nehoupalo podle toho, jestli tam hodíš čtvrt nebo půl kila kuřecího.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FLU: Bingo, ten můj je hodně červenej. Díky!
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    MACHALIK: to, ze ten teflon drzi dele teplo je spis na skodu. Kolikrat je spis potreba, aby i samotny material panve reagoval rychle na zmeny teplot.

    Sama mam zatim wok z ikea za stovku (prekvapive stale drzi, i po vice nez 2 letech), plyn a jsem spokojena. Premyslim ale taky nad opetovnou navstevou Sapy. Netusila jsem, ze se tam daji ty jejich woky sehnat tak levne (kdysi jsem se po nem shanela a nekdo mi nakecal, ze je to spis investice v ramci tisicu, tak sem se na to vykaslala) :)
    FLU
    FLU --- ---
    MACHALIK: da. cerstvy vypada asi takhle

    cim je starsi, tim vice tmavne a barvi se do cervena a rozhodne to poznas na rezu
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Nemuze mi prosim nekdo nascanovat menu na vietnamske-speciality.cz? Furt jim nejde net, menu poslat nechtej a uz mam celkem slusnou chut :)

    Diky!
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    GEJSHA, MRMNK: díky za další informace :)

    jak tak koukám, tak budu muset shlédnout nejaký videa, jak s tím vlastně zacházet, nikdy jsem vlastně pořádně neviděl, jak správně na to. než jsme se po domácku naučili jaksi sushi, to to trvalo a vzhledově to ani po dlouhý době není pořád ono
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FLU: Tak to jsem asi koupil starej, protože nešel skoro ani ukrojit. Bral jsem ho přímo u vietnamců n a tržnici. Je způsob, jak přes pytlík pohledem a pohmatem rozeznat čerstvej od starýho tvrdýho?
    FLU
    FLU --- ---
    MACHALIK: jeste mne napada, ze vietnamci prodavaji i suseny galangal nakrajeny na kousky. ale ten se musi hodne dlouho macet a par rozmackat na kasi. v opacnem pripade to v jidle vypada, jak kdybys tam nadrtil korek :)
    FLU
    FLU --- ---
    MACHALIK: jo, no. problem je, ze casto sezenes stary galangal, ktery uz je znacne drevnaty. kdyz je cerstvy, tak ma podobnou strukturu a konzistenci jako zazvor. ale i pokud je drevnaty, tak ho nastrouham na struhadle (je to docela pracne) a rozdrtim v hmozdiri.

    jinak chutove je to uplne neco jineho nez zazvor a v thajske (indoneske, malajske) kuchyni je galangal imho nenahraditelny. zadna curry pasta (zelena, cervena, zluta, penang zkratka jakakoliv) se bez galangalu neobejde.

    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Dotaz na galangal: dělal jsem teď jeden recept a byl do něj potřeba galangal (nebo zázvor). Neměl jsem galangal, dal jsem zázvor, ale při další příležitosti jsem si ho koupil. Now, ono to vypadalo jako zázvor, takže jsem to chtěl kamsi vrznout místo ní, a překvapilo mě, jak strašně tuhý to je! Nedalo se to skoro ukrojit a rozhodně to nepůjde jíst - i po hodině vaření je to furt tvrdý jak štolverk. Zázvor normálně mačkám v mačkači na česnek, tohle bych asi neprotlačil. Tak se chci zeptat: co to je? Jak a kam se to používá? Jen na vyvaření chuti a pak vyhodit?
    GEJSHA
    GEJSHA --- ---
    TIGRE: Přesně tak, jedla jsem je poprvé a byly super. Mám teda srovnání jenom s Remember Vietnam kousek od Poříčí a tam mi tolik nechutnaly. V Pho Vietnam navíc dělají výbornou zálivku z rybí omáčky a spol., do které se to namáčí. Když tak nad tím přemýšlím, tak díky té zálivce neni ani buncha tam, zas tak špatná:)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    GEJSHA: mňam takže nesmažený závitky maj dobrý?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam