• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    KATIA
    KATIA --- ---
    EXTREME: na sapě nevím, ale na té francouzské je mají...
    EXTREME
    EXTREME --- ---
    v ktorom obchode, v sape, predavaju pandanove listy? filtrujem a v prispevku pise "v takove te velke provarene samosce, co ji doporucuje i scuk" a to neviem ktora je. vie niekto? dik.
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    GEJSHA: ta pánev je normálně sundávací, spodní část je vlastně jen upravená "plotýnka" :)
    GEJSHA
    GEJSHA --- ---
    WIL_M: no jo,ale s tímhle nemůžeš správně zakvedlat;)
    KATIA
    KATIA --- ---
    muž dneska nakupoval v obchůdku s thajským jídlem na francouzské... paní, když viděla nákup tak prý na něj "ty, thajska manželkaaa" :-)) a sortiment si pochvaloval taky...
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    MACHALIK: no ostatni ti na to uz stihli myslim dostatecne odpovedet. Teto vlastnosti se napriklad hojne vyuziva i ajurvedske kuchyni. Co se pripravy steaku tyce, s tim zkusenosti nemam, neb je nijak zvlast nezeru, muj muz je vegetarian :)
    AKICHITA
    AKICHITA --- ---
    MALKMUS: tak jsem na tvé doporučení dnes vyzkoušela Pho Vietnam v Gorazdově ulici a musím říct že super...dávala jsem Nem a Pho Bo,k tomu lotusovej čaj a plznička a byla jsem mega spokojená..příště vyzkouším zas něco jiného,pro mě favorit mezi vietnamskýma restauracema v Praze..a příjemná a rychlá obsluha taky...jen ta bouřka venku pak mě nepotěšila...
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    MACHALIK: chapes to blbe, nepotrebujes aby si dal neco na panev a ona ti zdechla, ale treba aby kdyz ji sundas z ohne nebo ohen ztlumis aby to samy udelala panev.. a kdyz naopak pridas ohen aby na to rychle reagovala ..
    dalsi plus by se urcite dalo najit v tom kulatym dnu kde se dole koncentruje horko a po stranach si muzes nechavat veci ktery nepotrebujes/nechces mit uplne v horku (napr to co uz mas ve woku si posunes stranou a novou surovinu kterou prihazujes si smazis uprostred etc..)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MACHALIK: u stejku mozna jo (nerozumim masu), ale u voku je cilem, abys co nejrychleji rozehral s co mozna nejvetsim najezdem teploty, jinak ti treba zelenina mekne, hadrovati a rozplizava se.,
    MOMOTARO
    MOMOTARO --- ---
    MACHALIK: Právě že woky jsou většinou tenčí a rychle reagují. Kdyby jsi použil sílu hořáku co se používá a nemohl jsi wok rychle zase schladit tak by to nebylo asi moc praktické.
    Já jsem třeba tu pánev - podobnou co jsi sem dával fotku, měl taky a používal jsem jí na delší stabilnější vaření, ale na "fofr" čínu - zeleninu, nudle, smaž.rýži apod. určitě normální wok.
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    MACHALIK: na druhou stranu se ten tenkej plech zase rychleji na daném místě prohřeje, když už se zchladí? zajímalo by mne, jestli je to až tak znát
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    HITOMI: Jak může bejt vlastnost, že pánev drží teplo, tj. nezchladne poté, co na ni hodíš kus masa nebo zeleniny, zápor? Kdy je potřeba, abys na pánev hodila materiál a ona ti zdechla, než se zase rozehřeje? Si myslím, že to je úplnej nesmysl, cílem je rychle a efektivně smažit na vysoké teplotě, něco jako steaky, a tam je vždy potřeba, aby to mělo stabilní a vysokou teplotu, aby se ti to nehoupalo podle toho, jestli tam hodíš čtvrt nebo půl kila kuřecího.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FLU: Bingo, ten můj je hodně červenej. Díky!
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    MACHALIK: to, ze ten teflon drzi dele teplo je spis na skodu. Kolikrat je spis potreba, aby i samotny material panve reagoval rychle na zmeny teplot.

Sama mam zatim wok z ikea za stovku (prekvapive stale drzi, i po vice nez 2 letech), plyn a jsem spokojena. Premyslim ale taky nad opetovnou navstevou Sapy. Netusila jsem, ze se tam daji ty jejich woky sehnat tak levne (kdysi jsem se po nem shanela a nekdo mi nakecal, ze je to spis investice v ramci tisicu, tak sem se na to vykaslala) :)
    FLU
    FLU --- ---
    MACHALIK: da. cerstvy vypada asi takhle

cim je starsi, tim vice tmavne a barvi se do cervena a rozhodne to poznas na rezu
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Nemuze mi prosim nekdo nascanovat menu na vietnamske-speciality.cz? Furt jim nejde net, menu poslat nechtej a uz mam celkem slusnou chut :)

Diky!
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    GEJSHA, MRMNK: díky za další informace :)

jak tak koukám, tak budu muset shlédnout nejaký videa, jak s tím vlastně zacházet, nikdy jsem vlastně pořádně neviděl, jak správně na to. než jsme se po domácku naučili jaksi sushi, to to trvalo a vzhledově to ani po dlouhý době není pořád ono
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FLU: Tak to jsem asi koupil starej, protože nešel skoro ani ukrojit. Bral jsem ho přímo u vietnamců n a tržnici. Je způsob, jak přes pytlík pohledem a pohmatem rozeznat čerstvej od starýho tvrdýho?
    FLU
    FLU --- ---
    MACHALIK: jeste mne napada, ze vietnamci prodavaji i suseny galangal nakrajeny na kousky. ale ten se musi hodne dlouho macet a par rozmackat na kasi. v opacnem pripade to v jidle vypada, jak kdybys tam nadrtil korek :)
    FLU
    FLU --- ---
    MACHALIK: jo, no. problem je, ze casto sezenes stary galangal, ktery uz je znacne drevnaty. kdyz je cerstvy, tak ma podobnou strukturu a konzistenci jako zazvor. ale i pokud je drevnaty, tak ho nastrouham na struhadle (je to docela pracne) a rozdrtim v hmozdiri.

jinak chutove je to uplne neco jineho nez zazvor a v thajske (indoneske, malajske) kuchyni je galangal imho nenahraditelny. zadna curry pasta (zelena, cervena, zluta, penang zkratka jakakoliv) se bez galangalu neobejde.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam