• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

    Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ARMADA: prostě v ulici, kterou jezdí tramvaj, když jdeš zpět od zastávky Horky k Synkáči, tak je to po pravé straně, kousek, na metry nemám odhad
    ARMADA
    ARMADA --- ---
    MOIRAIN: můžeš trošku upřesnit místo, prosím?
    KALTY
    KALTY --- ---
    MOIRAIN: wow super zpráva ;) Konečně něco blízko ;)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    Včera Pho bo thai v nově otevřeném Vietnam Food v Nuslích u stanice Horky. Jídlo výborné, volně k dispozici jasmínový čaj. K běžné nabídce ještě denní, přičemž říkali, že by dali na talíř od každého trochu na ochutnání. Ceny - pho 79, nesmažený závitek/malý nudlový salát/smažený závitek 19 Kč, zbytek jídel od cca 79 Kč to 99 Kč, ale nepamatuji se přesně.
    CALCULON
    CALCULON --- ---
    Report: "Vietnamská fastfood" na Sokolovské v Karlíně (ano, opravdu to tak stojí na ceduli). Byl jsem tam párkrát, výsledky na hraně uspokojivosti (např. vývary dělají hrozně slané). Včera jsem si objednal jídlo z aktuální nabídky psané rukou (nad rámec běžné nabídky), jméno si bohužel nepamatuji. Ale co jsem dostal, to překonalo i mé nejhorší noční múry: několik kostek kližky jakoby vytáhnuté z guláše (vč. trošky hnědé omáčky a opravdu to navíc chutnalo jako guláš), suché nudle bez ničeho a trocha nasekaného salátu. Vyloženě průser za 100,-. Přítelkyně - Pho z téhož, ale ještě se to celkem dalo (teda proti tomu mému). Kamarád si dal Ngan nuong za 120 - nechutnal jsem, ale už od pohledu to vypadalo dost nevábně (holt jsem zmlsaný z téhož v sapě) - no a samozřejmě gril na uhlí tam asi nemají, takže to ani "ono" být nemohlo. Takže bohužel s těžkým srdcem, ale tohle bistro si teda škrtám.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    pokud bys ctela neco jinyho nez omackovy kari, bude to dobry i na stirfry - experimentuju s tim a bavi me to cim dal vic, treba strirfry na thai bazalce je uplne nejlepsi, s citronovou travou me to taky moc bavi

    na oleji cesnek, zazvor, galangal, citronovou travu, pastu (ty bych dal poskrovnu), chilli ... pak treba cibuli a ... jeste nakou zeleninu ale spis jen jeden druh at to neni prekombinovany .. ze sezonni zeleniny by tam sednul treba porek ... no a na to tofu/maso ... lime listy a na zaver zakapat sojovkou, lehce rybi omackou ..
    KALTY
    KALTY --- ---
    TIGRE: nice. díky
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    KALTY: já bych na například na oleji orestoval zázvor a galangal, pak přidal kari pastu, kokosové mlíko, rozmíchal, přidal tam libovolnou zeleninu (mrkev, cuketu, květák, brokolici nebo třeba tofu na kostky), spolu s tím citronovou trávu, kaffir lime, trochu rybí omáčky, trochu cukru... až bude zelenina/tofu hotové na poslední chvíli bych to podle potřeby priostřil chilli a nasekal na to čerstvý koriandr....
    KALTY
    KALTY --- ---
    TIGRE: No a nějaký konkrétní ověřený receptík bys něměl? :)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    libovolné kari?
    KALTY
    KALTY --- ---
    Potřebuju poradit co si uvařit k zítřejšímu obědu. Po mém pokusu o Tom Kha Kung v mé lednici zbylo něco z ingrediencí pro thai kuchyňi.
    Galanga, zázvor, kaffir lime, citronová tráva, koriandr, thaiské papričky, kari a chilli pasta.
    Něco zdravého co se dá ohřát v práci... nějaké tipy? prosím a dík
    MAD_CADDY
    MAD_CADDY --- ---
    GEJSHA: merci
    GEJSHA
    GEJSHA --- ---
    MAD_CADDY: asi hledáš tenhle recept nebo tenhle:) Ale sypu tam toho o něco víc, mám ráda hodně výrazné chutě:)

    MAD_CADDY
    MAD_CADDY --- ---
    Ciao nemáte někdo osvědčenej recept na vindaloo? jeden jsem tu našel, ale neni v něm ani koriandr a docela takovej "českej postup" díky
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    hum :) to zni dobre jo .. v sikkimu mivali taky takovy chutney .. rajcata s cili a seminkama koriandru rozslehany na pastu .. baaajo :)
    TRYSKOMYS
    TRYSKOMYS --- ---
    MRMNK: ja jsem delala jen vege a vicemene podobne jak ty, ale jeste s mrkvi a cibuli...
    namacedlo jiny - tomato achar tomu rikaj
    - rozmixovany oloupany rajcata +na oleji cerna horcice, cesnek,zazvor a koriandr (susenej, zelenej sem nemela)...a pak ochutit cukrem, soli a citronem a bozi je to :))
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    TRYSKOMYS: heh :)
    jedna napl: mlety maso s porkem, druha: bile zeli, oboje vcetne cesneku, zazvoru, predtim trosku na panvi
    dip: cerny ocet,sojovka,fermentovane sojove boby v chilli

    TRYSKOMYS
    TRYSKOMYS --- ---
    MRMNK: tak to je vtipny.. vypada to ze jsme tedy nedeli travili stejnym zpusobem...akorat ze ja jim rikam momo podle tibetanu a nepalcu :)

    a jakou jsi mel napln?
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    dneska sem zkousel JiaoZi .. tentokrat se docela vyvedlo testo .. 4 dily mouky a 1 dil vody, opravdu dukladne ho prohnist a chvili nechat odlezet, ve vysledku bylo super vlacny a ravioly se delaly skoro samy :)







    takze .... Vsem hezky novy rok ve znameni draka!
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    LA_PIOVRA: davam ho rovnou do sklepa, vim ze to nektery lidi nechavaj nejdriv pri pokojovy teplote nekolik dnu... ale i v tom sklepe kde je chladno je to uz po dvou tydnech vyborny .. a pry pomalejsi fermentace dela lepsi chut ...

    GUDRUN: zeli obyc cisnky, i kdyz zkousim obycejne hledat hlavky ktery maj na sobe aspon trochu zelenejch listu
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    LA_PIOVRA: jak prilis prevarenou vodu?
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MRMNK: super, dekuju. Nadobu mame podobnou, na blesaku jsem koupil presne tento sadelnak.
    Problem bude asi v teplote, nechal jsem to pri pokojove a take asi v tom, ze jsem mel prilis prevarenou vodu.
    Jak dlouho pri takto zalozenem kimchi nechavas kvasit?
    ARMADA
    ARMADA --- ---
    jsem rad, ze jsem rozviril debatu timhle smerem :))
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MRMNK: no ja zeli krajim na kousky kdyz je vypocene, pak smicham s korenim, necham asi tri dny v teple na lince a pak davam do lednice, normalne v plastove nadobe, nekdy je dele nez mesic, protoze to tak casto nejime a neplesnivelo nidky a to mi dost casto veci prekvapive plesnivi...

    jinak mam singapursky chilli a rejzovou mouku nepouzivam, v dost receptech neni a moji znami korejci ji taky nepouzivali...

    podle fotky to vypada ale, ze pouzivas "spravne" zeli, ne obyc cinske zeli, je to tak?
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    AUDIAC: "zasype se to kukurmou ... to je takovej ten zlutej japonskej safran" :DD
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    MRMNK: kimči jedině od Babicy! ;)
    Babicovy dobroty - Vyprošťovák + Fakt nevim už jak se to jmenuje - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=OZhQtrI0zAI
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ne, to je ciste chili .. to slovo chilli mouka sem pouzil protoze je to napsany na etikete na baleni
    F0B1C
    F0B1C --- ---
    MRMNK: v tom je uz integrovana ryzovou mouka? to japonsky je palivy docela dost (subjektivne), je bez mouky a jsou to takovy zajimavy mikro vlocky...
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    F0B1C: pouzivam tuhle "chilli mouku" .. nevim jak je na tom japonsky chilli, tohle neni moc palivy a je krasne aromaticky .. takze se ho tam da hodne a kimchi od nej ziska supr chut .. kupuju v Arirangu

    MRMNK
    MRMNK --- ---
    takze slibovany report:

    kimchi delam v podstate podle tohodle receptu od maangchi - http://www.maangchi.com/recipe/kimchi-kaktugi -
    zkousim ruzny variace a pomery, nekdy s rybi omackou, nekdy bez, s potvurkama jako krevety nebo ustrice jsem nezkousel ...
    driv sem ho delal do velkych zavarovacek a nechaval je v prostoru mezi okny (starej zizkovskej cinzak) kde byla v zime idealni teplota, krasne to pomalu kvasilo, ne mraz jako venku ale zaroven nebylo moc teplo, odhadoval bych to tak na 8-10 stupnu .. uzaviral jsem je vickem s igelitem pod nim aby to vic tesnilo a nikdy sem s plisni problem nemel, (taky se vzdycky pomerne rychle snedlo)
    v lete sem zkousel do lednicky do plastovy krabice na jidlo, tady uz to plesnivelo .. je to imho tim ze tady nebylo zeli napechovany jako v ty zavarovacce o coz vlastne jde ... poradne to tam narvat aby se k nemu nedostal vzduch, jen ke svrchni vrstve ktera je ale castecne ponorena ve vode kterou to zeli pusti ...
    ted jsem presel na kameninovou nadobu do ktery se toho vejde docela dost, .. a zacalo mi to plesnivet, zjistoval sem ruzne na netu co s tim .. je potreba mit to zeli fakt ponoreny aby k nemu nemohl vzduch, pouhe vzduchotesne uzavreni nadoby ale nestaci, ... da se toho docilit ze se necim zatizi ... me nejlepe vyhovuje zatizeni vetsim plastovym pytlikem, ktery je naplneny vodou, cely to krasne uzavre a trochu i zatlaci dolu .. pokud by nebylo dost stavy, pripadne doliju trochu prevazene vody ...
    na zaver foto z vyroby :)


    nasoleny, proplachnuty a vymackany zeli ceka na pomadu


    patlani zeli mazlavou smesi a nasledne pechovani do nadoby
    F0B1C
    F0B1C --- ---
    MRMNK: jaky pouzivas chilli? ja se ted nemuzu rozhodnout mezi chilli pastou a japonskejma chilli vlockama ichimi tōgarashi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam