• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a začínej s hladkou moukou, celozrnné až po tom, co se ti budou dařit bílé verze. POtřebuje víc vody, víc se lepí a je míň pružná.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZU: Není to v receptu, ale v dostatečné teplotě v troubě, v sázení placek na něco rozpáleného a v dostatku másla. A autolýze (odložené kynutí) těstu vždycky pomůže.

    Vyber si recept, který obsahuje kvasnice a něco jogurtu. Vypracuj to těsto tak, aby bylo pravdu hladké a pružné. Mělo by od začátku být dost husté.Pak ho nech těsto přes noc v ledničce- v té chladnější částí. Vyndej, udělej placky, nech je ohřát na pokojovou teplotu, ale aby začaly kynout jen tak trochu a sázej do trouby.
    Troubu opravdu rozpal a placky dávej na rozpálený plech, pokud možno nějaký co hodně drží teplo (litinový plát a nebo tak něco) . Ideálně to chce pečící kámen (mám kvůli chlebu a hlavně bagetám plát nějaké ruly, či co to je, ze zahradnictví).

    A po vytažení nešetřit máslem a skládat je na sebe.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    nrmáte nějaký osvědčený recept na dobrý vláčný naan v českých podmínkách (pec tandoor nemam...)? čas od času najdu někde něco na netu, ale výsledek bejva tristní...
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    HATOR: ja bych rad prave nejakou konzervaci...idealne pickle nebo chutney. vsechno co jsem zatim nasel me nepresvedcuje. ale budu dal hledat a dam vedet, nejak to zpracovat musime.

    jo a to klasicke anglicke chutney je samozrejme taky skvele, doporucuju!
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    SALAMAN: a jaky to bylo? :) taky zvazuju, ze bych se tam mrkla :)

    JInak Pho na Jiraku me zatim taky nikdy nezklamalo. Teda chodivame tam jen na ty zavitky, ale pokazde chutnaly vyborne. Snad to fakt byl jen nejaky ojedinely ukaz.
    HATOR
    HATOR --- ---
    MILHAUZ: My je zcela západoevropsky zapíkáme s masem. Pravda, lepší jsou ty malý červený trpčí :)
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    jo a nemate nekdo nejake navrhy na to co udelat zajimaveho s nadurodou broskvi? slana orientalni uprava vitana!
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    vzhledem k nutnosti zpracovani angrestu ze zahrady jsem letos krome chutney (anglicky model s cibuli a octem) udelal taky indicky angrestovy amla pickle, vice mene podle tohohle receptu: http://www.jeyashriskitchen.com/2013/02/gooseberry-pickle-nellikai-oorugai.html akorat jsem to jen nechal projit varem ve vode se soli a kurkumou, protoze angrest byl uz dost zraly, netreba ho moc varit.

    a je to skvele! jim to s ryzi, s bilym jogurtem a koriandrem.

    jinak nasel jsem velice zajimave recepty na indicke angrestove chutney, treba tu: http://www.gruhinii.com/chutneys-and-pickles/usirikaya-chutney-amla-chutney nebo tu: http://www.divinetaste.com/archives/indian-gooseberry-amla-chutney/ coz lze asi jen z hodne nezralych plodu
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    PSYCHOPATICK: Já to asi nevydržim a jdu tam dnes, stejně jsem teď línej vařit:)
    PSYCHOPATICK
    PSYCHOPATICK --- ---
    SALAMAN: nápodobně, vypadá to lákavě a skvěle...:)
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    GUDRUN: Doufám no, mám to tam jinak moc rád...

    PSYCHOPATICK: Jo! Tam musím co nejdřív zajít!
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    SALAMAN: chodim tam na ne dvakrat tydne a maso jine nez krevety tam davaji, ale oschle ani igelitove jsem je nikdy nemela. Snad to byl jen vykyv.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    Tak jsem si včera dával letní závitky ve Pho na Jiřáku. Jako horší jsem nikdy nejedl. Krom krevet tam bylo ještě kuřecí, co chutnalo jako kebab (což jsem teda v závitkách ještě neměl), málo koriandru, ale za to hodně perilly (škoda že jí nenasekali a neutrhali stonky, to se nedá ukousnout). Rýžový papír místy tak, oschlý, že se nedal užvýkat. Vrcholem bylo to, když jsem z pusy vyndal kus igelitu. Nechápu to, vždycky mi tam závitky chutnaly, o to jsem byl zklamanější.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: um - má první zkušenost s černou solí... Na druhé straně trávicí soustavy je dost cítit.
    E42
    E42 --- ---
    AUDIAC: K tomu bych jenom upřesnil, že jejich Laab Kai je FAKT velkej provar.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak tedy jal jeera - tamaridová limonáda s kumínem je vcelku svérázná, ale ve vedru fakt bodne.

    1 díly máty
    1 díly koriandru
    2 díl tamaridové pasty
    kousek zázvoru
    rozmixovat na kaši, přidat opražený, namletý kumín (tak lžičku na 50 g tamaridu) a něco černé soli. Často se tma dává ještě čertovo lejno.

    Část kaše pak naředit dle chuti vodou a vychladit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    All Mongolian Recipes - The Food of the Nomads
    http://www.mongolfood.info/en/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALAMAN: francouzská Thajci.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    VXP:
    MRMNK:
    LA_PIOVRA: Děkuju
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    tamarind a koriandr taky mivaji pakistanci v lipansky, klicky mivaj vietnamci primo na zastavce
    VXP
    VXP --- ---
    SALAMAN: vietnamci na lipanske obcas maji... minimalne ten koriandr ;)
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    Prosím poraďíte někdo, kam pro čerstvý koriandr, klíčky, tamarindovou pastu atp. v Praze na Žižkově, Vinohradech, popř. v centrálu někde? Děkuji
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    GUDRUN: nasli jsme aspon nepalskou, asi vecer otestujeme, pokud nekdo mate reference, sem s tim
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    nemate tip na nejakou slusnou vietnamskou restauraci v Olomouci, jestli je? Google nevedel, Dik.
    JANDIS_01
    JANDIS_01 --- ---
    AUDIAC: Jasny. . Diky
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    JANDIS_01: Vysehradskej
    JANDIS_01
    JANDIS_01 --- ---
    AUDIAC: Vysehradskej nebo Dejvickej nebo jinej ??
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    bude to asi delší, ale tohle sem imho patří - dnešní zkušenost v Yam Yam.

    měli jsme rezervaci na zahrádce. přišli jsme včas, chvilku stáli ve dveřích, jako že se nás někdo ujme. po chvilce přišla slečna, zjistila kde máme být a že prý pánové na tom místě akorát zaplatili, tak jestli můžeme minutku počkat. z minutky bylo deset, mezitím si tam sedla nějaká paní, kterou přesadila, když jsme řekli, že opravdu chceme ven a ne dovnitř. objenali jsme pití, když během chvíle dorazilo, tak i jídlo. čekáme, kouříme, ale trvá to nějak dlouho. ptáme se servírky, jak dlouho to ještě potrvá (lidi co přišli po nás už jedli) - že prý cobydup, pořád to kontrolujou. po 45 minutách velím odchod, nicméně přítelkyně se jde zeptat. zapomněly to objednat, ale hnedka běží za náma, že to objedná a bude to přednostně a se slevou. okej tedy.
    hnedka trvalo 7 minut. znovu objednala, ale místo slevy (za tohle bych čekal tak 50%) prý dezerty na podnik, nicméně během okamžiku to tam máme. no byli jsme hladoví jak šakali, tak jsme to vzali. rychlejší, než jít do nejbližšího meka.
    ale po dalších 25 minutách jsme se zvedli a nasrat. když za náma cupitala, že už to brzo bude, tak viděla akorát prostředníček. no křídla v kfc taky ušly :)

    štve mě to, protože poslední dobou mi YamYam několik lidí doporučilo, že mají super Laab Kai a obecně výborný jídla. jako limču mají naprosto úžasnou, to jo, ale po tomhle zážitku mě tam nenalákají snad ani na nudle ručně válený na stehně thajskou princeznou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam