• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

    Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    AUDIAC: Mívají různé balkánské/bulharské potraviny. Nedávno zavřely jedny na Perunově, ale ještě jsou snad na Bělehradské, v Holešovicích a na Žitné... Obvykle bývá špatně přeložené jako "lístkové", ale ve složení je jen mouka, voda, sůl - je to to, co chceš.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    AUDIAC: tak to bych se asi dival nejdriv sem http://farahfood.cz/all/
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    je to sice geograficky hodně na hraně, ale sháním phyllo/filo těsto na baklavu. máte někdo tip, kde by se dalo v Praze sehnat? v Shalamaru ho nemají.
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    VECTOR: tak az zjistis cenu, dej echo, koupim, dejvice.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    VECTOR: pad thai

    MUI: mas tam i trochu masa? jestli jo tak doporucuju cinsky dvakrat vareny veprovy, moc dobry
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: no postupně přestanou dorůstat a jsou teda méně aromatické... Koriandr je potřeba držet v nějakém chladnějším místě - vykvete jakmile půda ve které je zasazený je teplejší než 22 stupňů.


    VECTOR: limonádu. 5 minut rozvařit (tak 50 g na litr) s vodou a tmavým palmovým cukrem, ale i obyčejnej a nebo med jsou dobrý. Nechat vychladit, zcedit a popíjet. Klidně do toho můžeš přidat mátu, nebo zázvor, nebo v tom přes noc nechat vylouhovat citronovou trávu či kafrový lístečky.

    Indové mají moc zajímavý, kořeněný, tamaridový pití do vedra - džal džíra - http://sinfullyspicy.com/2012/06/01/jal-jeera/

    A jinak se používá v indickejch jídlech jako kyselidlo. Kdo nemá limetku, dá tam tamarid.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    No, tak kdyby chtel nekdo jedno 200g baleni, at pro to nemusi do sapy, prodam ;) dejvice/mala strana. nevim kolik stoji, dostal jsem to darem.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    VECTOR: Mám stejnej problém. Asi leda fakt hodně pad thai?

    Já mám dotaz na koriandr. Vykvet mi. Neznehodnocuje to chuť listů, že ne?
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Mam doma 400g tamarindovy pasty. Nemate nekdo tipy co s tim?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NOLONGERTHERE: V Indii se kminu rika Sha-Jira a rimskemu kminu Jira.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    MAKROUSEK: No jo, ta česká kuchyně je na suroviny o dost jednodušší, co fakt lidem chybí jsou spíš drobnosti jako "naše" kremžská, některé polotovary, zavařeniny a sladkosti, ale uvařit se dá z jednoduchých základních surovin (kořeníme fakt málo, klasický kmín bývá asi nejzapeklitější, ale dá se - v USA s ním v pekárnách taky pracujou, i s žitnou. Ale je fakt, že jak kde, v Indii jsou třeba žitná i kmín skoro nesehnatelný).
    Nicméně myslim, že většinu těch nutných exotických surovin sem už Vietnamci, Číňani a Korejci vozí, a dokonce z toho tu i vaří, jen bohužel ne veřejně tak rozšířeně (Vietnamci už se teda částěčně rozjeli).
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NOLONGERTHERE: No prave. A to je jedna surovina. Treba do thajskeho cerveneho kari jich patri asi tak 30. Pokud si clovek nechce koupit hotovy polotovar.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Ale jo, spíš půjdou, zrovna knedlíky, ať si Pospěchová nebo iHned píše co chce, nejsou tak náročná věc, jako naopak třeba ty nudle.
    Vezmu allpurpose, přisypu/přiliju tekutinu dle potřeby, stejně jako když dělám cokoli kynutýho, a jde to. Do bramborových allpurpose napůl se semolinou. Ozkoušeno, zcela v pořádku. Jasný, že krajani hlavně na začátku hysterčí a hloubají v polských obchodech, ale časem to vychytají. Už jsem nicméně OT (je fakt, že teda ty nudle u nás jsou blbý... ale třeba by to šlo taky domluvit v nějakém mlýně (vědět přesné parametry), podobně jako jsem na nějakém zahraničním fóru četla, že si někdo domlouval v cizáckém mlýně přibližnou napodobeninu polo/hrubé granulace.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TIGRE: ehm - ta mouka je v tomto případě základní rozdíl. Stejně jako mně se nedaří a nedaří ručně tahaný nudle a to ani s dodaným lepkem navíc, protože prostě česká hladká a nebo italská semolina mají jiné vlastnosti.

    MAKROUSEK: nejdou, pokud si nepřivezou polohrubou.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MRMNK: Sezenem, sezenem. Ale v jaky kvalite, vo tom to je. A souhlas, Ang Leeovy rane filmy jsou super, nez se pohollywoodstel ;-).
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    koukali sme nedavno na tenhle film, celkove takova rodinna romance,.... ale hlavne sceny s varenim jsou uchvatny .) uz uvodni scena je luxus
    Eat Drink Man Woman Opening Scene
    https://www.youtube.com/watch?v=zs5WiddD7i0


    btw. vsechno z ty sceny tu sezenem, mozna jen ty zaby budou trosku problem .)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TIGRE: Od a do z samozrejme ne. Ale za tu mouku bych se hadal, zkus se pobavit s nekym, kdo zije v zahranici, jestli se mu dari delat knedliky. No a u asijske kuchyne to jsou ruzne prisady, ktere tomu prave davaji tu autenticitu :-)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    MAKROUSEK: věř, že pokud k výrobě knedlíku použiješ vejce z korejských nosnic, mléko z korejských krav a pšeničnou nebo žitnou mouku, nepoznáš rozdíl. Samozřejmě pokud tam dáš místo droždí kimči a budeš to dělat z maniokové mouky tak to nebude úplně ono. Představa, že autentická kuchyně znamená dovezené ingredience od A do Z je mylná.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MRMNK: Ano. Stejne tak, jako kdyz pujdes v Koreji do te ceske hospody, co vypada jako orloj, tak tam dostanes knedliky ktere budou ne uplne zcela nepodobne tomu, co u nas Na ruzku. Ale chutnat to bude jinak, protoze mistni ingredience. Mohlo by to chutnat stejne, ale to by se ty ingredience musely dopravid od nas.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    nemyslim ze dobry cinsky jidlo musi stat 200, porad je imho rozdil mezi nejakou luxusni vychytavkou typu kachni jazyky (nebo necim co vyzaduje sofistikovanejsi pripravu) a proste dobrym autentickym jidlem, co ma chut a texturu jak ma byt... ani nejsou potreba zadny nedostupny ingredience, da se pouzit lokalni zelenina i maso, dodatky typu sojovka, ruzny pasty, koreni, suseny houby se tu da v pohode sehnat a ne draze ... ja proste verim tomu ze aby se clovek dobre najed nemusi chodit do luxusnich restauraci, staci zajit k nekomu kdo vi co dela a dela to rad, vsechny ty dobroty na ulicich v asii jsou tomu dukazem

    hele nekdo tu zminoval nejaky cinsky obchod v sape, kde to je pliz?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Japanese Pickles (Tsukemono)
    http://www.japan-guide.com/e/e2349.html

    Moc pěkný přehled cukemono
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    vždycky se dá sepsat projekt a jít s ním somrovat k investorům..současný trendy návratnosti investice jsou cca 5 let což je pro restauraci relativně dost času..chce to ovšem někoho kdo si nenechá věšet nos na bulíky a zná trochu restaurační byznys...není až takovej problém si ty věci spočítat a rozumě ten podnik vézt..horší je spíš nesednout někomu na lep ať už domácím nebo Číňanům...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam