• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    AUDIAC: Mívají různé balkánské/bulharské potraviny. Nedávno zavřely jedny na Perunově, ale ještě jsou snad na Bělehradské, v Holešovicích a na Žitné... Obvykle bývá špatně přeložené jako "lístkové", ale ve složení je jen mouka, voda, sůl - je to to, co chceš.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    JUANITA: díky, na tyhle jsem úplně zapomněl, že tu jsou...
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    AUDIAC: tak to bych se asi dival nejdriv sem http://farahfood.cz/all/
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    je to sice geograficky hodně na hraně, ale sháním phyllo/filo těsto na baklavu. máte někdo tip, kde by se dalo v Praze sehnat? v Shalamaru ho nemají.
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    VECTOR: tak az zjistis cenu, dej echo, koupim, dejvice.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    VECTOR: pad thai

MUI: mas tam i trochu masa? jestli jo tak doporucuju cinsky dvakrat vareny veprovy, moc dobry
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: no postupně přestanou dorůstat a jsou teda méně aromatické... Koriandr je potřeba držet v nějakém chladnějším místě - vykvete jakmile půda ve které je zasazený je teplejší než 22 stupňů.

VECTOR: limonádu. 5 minut rozvařit (tak 50 g na litr) s vodou a tmavým palmovým cukrem, ale i obyčejnej a nebo med jsou dobrý. Nechat vychladit, zcedit a popíjet. Klidně do toho můžeš přidat mátu, nebo zázvor, nebo v tom přes noc nechat vylouhovat citronovou trávu či kafrový lístečky.

Indové mají moc zajímavý, kořeněný, tamaridový pití do vedra - džal džíra - http://sinfullyspicy.com/2012/06/01/jal-jeera/

A jinak se používá v indickejch jídlech jako kyselidlo. Kdo nemá limetku, dá tam tamarid.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    No, tak kdyby chtel nekdo jedno 200g baleni, at pro to nemusi do sapy, prodam ;) dejvice/mala strana. nevim kolik stoji, dostal jsem to darem.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    VECTOR: Mám stejnej problém. Asi leda fakt hodně pad thai?

Já mám dotaz na koriandr. Vykvet mi. Neznehodnocuje to chuť listů, že ne?
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Mam doma 400g tamarindovy pasty. Nemate nekdo tipy co s tim?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NOLONGERTHERE: V Indii se kminu rika Sha-Jira a rimskemu kminu Jira.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    MAKROUSEK: No jo, ta česká kuchyně je na suroviny o dost jednodušší, co fakt lidem chybí jsou spíš drobnosti jako "naše" kremžská, některé polotovary, zavařeniny a sladkosti, ale uvařit se dá z jednoduchých základních surovin (kořeníme fakt málo, klasický kmín bývá asi nejzapeklitější, ale dá se - v USA s ním v pekárnách taky pracujou, i s žitnou. Ale je fakt, že jak kde, v Indii jsou třeba žitná i kmín skoro nesehnatelný).
    Nicméně myslim, že většinu těch nutných exotických surovin sem už Vietnamci, Číňani a Korejci vozí, a dokonce z toho tu i vaří, jen bohužel ne veřejně tak rozšířeně (Vietnamci už se teda částěčně rozjeli).
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NOLONGERTHERE: No prave. A to je jedna surovina. Treba do thajskeho cerveneho kari jich patri asi tak 30. Pokud si clovek nechce koupit hotovy polotovar.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Ale jo, spíš půjdou, zrovna knedlíky, ať si Pospěchová nebo iHned píše co chce, nejsou tak náročná věc, jako naopak třeba ty nudle.
    Vezmu allpurpose, přisypu/přiliju tekutinu dle potřeby, stejně jako když dělám cokoli kynutýho, a jde to. Do bramborových allpurpose napůl se semolinou. Ozkoušeno, zcela v pořádku. Jasný, že krajani hlavně na začátku hysterčí a hloubají v polských obchodech, ale časem to vychytají. Už jsem nicméně OT (je fakt, že teda ty nudle u nás jsou blbý... ale třeba by to šlo taky domluvit v nějakém mlýně (vědět přesné parametry), podobně jako jsem na nějakém zahraničním fóru četla, že si někdo domlouval v cizáckém mlýně přibližnou napodobeninu polo/hrubé granulace.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TIGRE: ehm - ta mouka je v tomto případě základní rozdíl. Stejně jako mně se nedaří a nedaří ručně tahaný nudle a to ani s dodaným lepkem navíc, protože prostě česká hladká a nebo italská semolina mají jiné vlastnosti.

MAKROUSEK: nejdou, pokud si nepřivezou polohrubou.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MRMNK: Sezenem, sezenem. Ale v jaky kvalite, vo tom to je. A souhlas, Ang Leeovy rane filmy jsou super, nez se pohollywoodstel ;-).
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    koukali sme nedavno na tenhle film, celkove takova rodinna romance,.... ale hlavne sceny s varenim jsou uchvatny .) uz uvodni scena je luxus
    Eat Drink Man Woman Opening Scene
    https://www.youtube.com/watch?v=zs5WiddD7i0

btw. vsechno z ty sceny tu sezenem, mozna jen ty zaby budou trosku problem .)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TIGRE: Od a do z samozrejme ne. Ale za tu mouku bych se hadal, zkus se pobavit s nekym, kdo zije v zahranici, jestli se mu dari delat knedliky. No a u asijske kuchyne to jsou ruzne prisady, ktere tomu prave davaji tu autenticitu :-)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    MAKROUSEK: věř, že pokud k výrobě knedlíku použiješ vejce z korejských nosnic, mléko z korejských krav a pšeničnou nebo žitnou mouku, nepoznáš rozdíl. Samozřejmě pokud tam dáš místo droždí kimči a budeš to dělat z maniokové mouky tak to nebude úplně ono. Představa, že autentická kuchyně znamená dovezené ingredience od A do Z je mylná.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MRMNK: Ano. Stejne tak, jako kdyz pujdes v Koreji do te ceske hospody, co vypada jako orloj, tak tam dostanes knedliky ktere budou ne uplne zcela nepodobne tomu, co u nas Na ruzku. Ale chutnat to bude jinak, protoze mistni ingredience. Mohlo by to chutnat stejne, ale to by se ty ingredience musely dopravid od nas.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam