• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

    Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    MICKEY_MOUSE: nooo asi bych ty nudle dala do většího sáčku, zavázala, ulomila co potřebuju, a nic nebude lítat okolo.. :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MICKEY_MOUSE: S dělením za syrova se taky vždycky peru a nevim, jestli existuje jednoduchej návod. Radši to vždycky uvařim a sežereme všechno. Ale co se jezení týče, tak polívky se běžně jedí hůlkama (pevný části) a nudle s nima jdou nabrat dobře. To, co ti zůstane venku z pusy, to vsrkneš. Vývar vypiješ z misky.
    Tak mě napadá, že srkání jako neoddělitelná součást slušnýho asijskýho stolování je asi taková z nouze ctnost, ne? Když to kolikrát ani bez toho nejde...
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Zdravím,
    řeším, jak správně pracovat s rýžovými nudlemi. Prodávají se obvykle jako smotek nekonečně dlouhé nudle, ze kterého když chci kus "utrhnout", zasviním celou kuchyni, protože to pruží a začne odlítávat všude okolo. Navíc když tenhle utržený kus uvařím např. jako polívku, nejde to rozumně jíst. Není možné to nabrat lžící, jím to pak jako pako, hrůza děs. Tudíž si říkám, že na to jdu určitě špatně a potřebuji poradit, jak na to správně. Jak syrové nudle porcovat a jak je pak i správně jíst. Mám na mysli hlavně ty tenké vlasové, ale podobně to je i se širokými.
    Díky.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: běžně je mají u pitomia, pokud jde o natto a viděla jsem je buď v Modrém slonovi na Miladě Horákové nebo v tom obchodě v Korunní (ochutnala jsem, asi bych si na to zvykla)
    PIETA
    PIETA --- ---
    MUTHA: Dík, takže fakt celý stůl. A co když člověk jí sám, dostane to nějak jinak? (:
    PIETA
    PIETA --- ---
    ABGD: Problém nebejvá, že je tam moc čaje, ale že je tam moc vody. Čili že než se tím člověk rozumným tempem propije, už tam ta voda je deset minut, což je moc.
    ABGD
    ABGD --- ---
    PIETA: pokud tam toho caje davaji moc tak ze se preluhuje, tak je zdrejme jedine reseni si to nechat dolit vodou, kdyz to zacne byt hnusny
    PIETA
    PIETA --- ---
    Když si v číně řeknu o čaj, obvykle ho dostanu velkou konvičku a k tomu jeden malý kalíšek. Nevíte někdo, jak to je myšlené? Slít to není kam, takže to buď musím začít pít jako horkou vodu, nebo většina čaje skončí totálně přelouhovaná. Přijde mi to strašně nepraktické. Proč to dávají takhle? Čeká se, že si z té konvičky bude nalévat celý stůl, či co?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EZEE: nijak zvlášť extra hnusně - zhruba jako uleželé syrečky. Daj se koupit ve zdravejch výživách. A já teda natto dost miluju.
    EZEE
    EZEE --- ---
    ZUZKAOU: 11, fermentovane sojove boby, to prej smrdi, ale strasne :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    10 STRANGE Asian Foods You Either LOVE or HATE
    https://www.youtube.com/watch?v=GjZjEPBIseE
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Tady jedno foto ze včerejšího outdoorového sushi oběda v lese. Poprvé jsem vařil na kapesním dřívkovém vařiči rýži a nadchnulo mě, že stačí přivést vodu k varu a pak už to těch dvacet minut vaří "samo", jen díky uhlíkům, které se ve vařiči vytvořily. Což mi hodně otevřelo dveře dál, netušil jsem, že to půjde takto samovolně, naopak jsem se obával, že udržet var na optimální (minimální) teplotě bude nemožné a celá akce skončí nezdarem. Takže nadšení nečekané a tudíž i obrovské. :)

    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    FLU:
    MICKEY_MOUSE: to co doporucuje FLU muzes varit i zaroven s rejzi (chudy Indove nebo kdyz spechaj apod. to delaj taky tak).
    (Slany) indicky omacky btw hodne vylepsi/zvyrazni malinke mnozstvi cukru.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    PIETA: přidáno
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    MICKEY_MOUSE: napr zde http://eshop.vivacomex.cz/cs/katalog/products-action/ vietnamsky eshop
    nebo zajit do nektereho z obchudku pokud jses v praze, v centru je napr ve francouzske, nebo korejsky obchod v korunni, celetne ci gorazdove - viz nastenka
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Ještě se zeptám - tip na šikovný eshop s asijskými surovinami? Myslím kde je široký sortiment, abych tam sehnal pokud možno vše hezky pohromadě. Zatím googlím a vždy to je nějaká hodně očesaná speciálka.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    MRMNK: Jak kteří, někteří nic novátorského nezkousnou, vyzkoušeno. :) Ale já sám z toho mám výborné pocity, jím zdravě, vařím jednoduše, baví mě to. Beru vaření jako součást svých výletů a styl "klobása s chlebem a pytlíkovou gulášovkou" beru jako poslední možnost. Ta asie je pro mé účely skvělá a jsem vděčný, že si tu rozšiřuji obzory.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    trampové se špekáčkem puknou závistí .)
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Díky za tipy, kari je samo o sobě super tip, úplně jsem na něj zapomněl. Tom yum je taky super tip, to jsem neznal. I to půlené mungo a dály. Díky díky, to je přesně ono co hledám - jednoduché a univerzální ingredience, které tvoří základ doplnitelý kde čím, českým i orientálním.
    FLU
    FLU --- ---
    MICKEY_MOUSE: na vandrech se mi osvedcil dal z loupane cervene cocky ci loupaneho a puleneho munga (popripade jine lusteniny, ktera se nemusi namacet a rychle se rozvari) - trochu oleje, cibule, cesnek, zazvor (suseny), kostka zeleninoveho vyvaru a nejaka masala na curry (muze byt i kupovana, ale neni zas tak slozite si ji doma pripravit). k tomu ryze (basmati).
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    reply MICKEY_MOUSE|46664459}: Jednoduche rybi kari, okoukáno od thajské průvodkyně - kari pasta, cibule, rajče, krabička sardinek, rybí omáčka, případně kokosové mléko (pro čundr lze i práškové)

    jinak v podstatě můžeš použít jakoukoliv zeleninu, přidat tofu a dodělat se sojovkou a bude to dobré

    jednoduché jsou i thajské polévky z pálivokyselé pasty (tomyum), stačí přidat něoc zelniny (mrkev) nebo tofu a nudle dovaříš rovnou v polévce
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Zdravím, mám maličko netypický dotaz - jsem cykloturista, a miluju vaření v přírodě. Vozím si kapesní vařič a zkouším v něm kde co, nejraději pro outdoor netypická jídla (ale za vaření považuji i studené věci typu pomazánky apod.). Podmínkou je jen jednoduchost, skladné a snadno přenositelné suroviny. Nedávno jsem zkusil asijskou kuchyni, konkrétně miso polévku s řasami, houbami a tofu. Nebo tofu s rybí omáčkou a rýžové nudle. Asie mi přijde ideální, protože je jednoduchá, lehká, výživná, lehce modifikovatelná. Např. omáčky jsou ideální, stačí do nich něco namáčet (tofu, rýži, surimi...) a hned je jídlo, to se mi líbí. Anebo miso pasta, cokoli doní + voda, a je polévka. Máte někdo šikovné tipy, co z asijských surovin takto jednoduše kuchtit? Nejsem vůbec odborník, obě jídla mi doporučil prodavač. Díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam