• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Včera jsem byl po čase v prodejně asijských potravin a zkusil koupit sušené vývary. Dnes jsem z toho během výletu uvařil polévku a teda musím říct, že velká slabota. Zachránily to omáčky (rybí + chilli), které jsem do polévky přidal. Je pravda, že na krabičce není uvedeno dávkování ani prodavač evidentně netušil, nicméně polévku jsem vařil z 0,5 litru vody a použil dva sáčky, tak tipuji, že by to mělo stačit. Nebo dělám něco špatně? Poraďte kdyžtak, jsem laik. Ještě mám koupený jiný typ sušených vývarů, tak jsem zvědavý, jestli bude lepší, ale zatím teda zklamání.
    Opačnou zkušenost mám s miso pastou, ta se mi osvědčila výborně. I řasy fungují výborně, zatím jsem zkoušel Wakame a Hijiki (snad to píšu dobře) a obojí fajn, přitom každé úplně jiné, vhodně se navzájem doplňují.

    polevka.jpg
    N_I
    N_I --- ---
    MICKEY_MOUSE: moc dekuju, to je presne ono!
    N_I
    N_I --- ---
    prosim ma nekdo presnejsi recept na tom yum kung,goong polevku?

    nasel jsem jen takove povrchni a nevim presne abych nezkurvil treba ty krevety, abych je nevaril moc dlouho apod.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    BESSAYA: Tak to i dělám, naučil jsem se to hodit do igelitky a lámat v ní. Přijde mi to ale šílené, kupa nechtěného odpadu, tak jsem myslel, že na to určitě existuje nějaký triviální grif, který neznám. Už vytáhnout rýžové nudle z pytlíku a pak je tam zase vrátit je dost hlavolam.
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    MICKEY_MOUSE: nooo asi bych ty nudle dala do většího sáčku, zavázala, ulomila co potřebuju, a nic nebude lítat okolo.. :)
    PIETA
    PIETA --- ---
    MUTHA: Taky se mi stává, že je nás v restauraci šest a já jsem jedinej, kdo má chuť na čaj. (:
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    btw dostala jsem poukazu k Pitomiovi do Hiro, uz tam nekdo byl, nejake doporuceni?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MICKEY_MOUSE: S dělením za syrova se taky vždycky peru a nevim, jestli existuje jednoduchej návod. Radši to vždycky uvařim a sežereme všechno. Ale co se jezení týče, tak polívky se běžně jedí hůlkama (pevný části) a nudle s nima jdou nabrat dobře. To, co ti zůstane venku z pusy, to vsrkneš. Vývar vypiješ z misky.
    Tak mě napadá, že srkání jako neoddělitelná součást slušnýho asijskýho stolování je asi taková z nouze ctnost, ne? Když to kolikrát ani bez toho nejde...
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Zdravím,
    řeším, jak správně pracovat s rýžovými nudlemi. Prodávají se obvykle jako smotek nekonečně dlouhé nudle, ze kterého když chci kus "utrhnout", zasviním celou kuchyni, protože to pruží a začne odlítávat všude okolo. Navíc když tenhle utržený kus uvařím např. jako polívku, nejde to rozumně jíst. Není možné to nabrat lžící, jím to pak jako pako, hrůza děs. Tudíž si říkám, že na to jdu určitě špatně a potřebuji poradit, jak na to správně. Jak syrové nudle porcovat a jak je pak i správně jíst. Mám na mysli hlavně ty tenké vlasové, ale podobně to je i se širokými.
    Díky.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: běžně je mají u pitomia, pokud jde o natto a viděla jsem je buď v Modrém slonovi na Miladě Horákové nebo v tom obchodě v Korunní (ochutnala jsem, asi bych si na to zvykla)
    PIETA
    PIETA --- ---
    MUTHA: Dík, takže fakt celý stůl. A co když člověk jí sám, dostane to nějak jinak? (:
    PIETA
    PIETA --- ---
    ABGD: Problém nebejvá, že je tam moc čaje, ale že je tam moc vody. Čili že než se tím člověk rozumným tempem propije, už tam ta voda je deset minut, což je moc.
    ABGD
    ABGD --- ---
    PIETA: pokud tam toho caje davaji moc tak ze se preluhuje, tak je zdrejme jedine reseni si to nechat dolit vodou, kdyz to zacne byt hnusny
    PIETA
    PIETA --- ---
    Když si v číně řeknu o čaj, obvykle ho dostanu velkou konvičku a k tomu jeden malý kalíšek. Nevíte někdo, jak to je myšlené? Slít to není kam, takže to buď musím začít pít jako horkou vodu, nebo většina čaje skončí totálně přelouhovaná. Přijde mi to strašně nepraktické. Proč to dávají takhle? Čeká se, že si z té konvičky bude nalévat celý stůl, či co?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EZEE: nijak zvlášť extra hnusně - zhruba jako uleželé syrečky. Daj se koupit ve zdravejch výživách. A já teda natto dost miluju.
    EZEE
    EZEE --- ---
    ZUZKAOU: 11, fermentovane sojove boby, to prej smrdi, ale strasne :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    10 STRANGE Asian Foods You Either LOVE or HATE
    https://www.youtube.com/watch?v=GjZjEPBIseE
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Tady jedno foto ze včerejšího outdoorového sushi oběda v lese. Poprvé jsem vařil na kapesním dřívkovém vařiči rýži a nadchnulo mě, že stačí přivést vodu k varu a pak už to těch dvacet minut vaří "samo", jen díky uhlíkům, které se ve vařiči vytvořily. Což mi hodně otevřelo dveře dál, netušil jsem, že to půjde takto samovolně, naopak jsem se obával, že udržet var na optimální (minimální) teplotě bude nemožné a celá akce skončí nezdarem. Takže nadšení nečekané a tudíž i obrovské. :)

    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    FLU:
    MICKEY_MOUSE: to co doporucuje FLU muzes varit i zaroven s rejzi (chudy Indove nebo kdyz spechaj apod. to delaj taky tak).
    (Slany) indicky omacky btw hodne vylepsi/zvyrazni malinke mnozstvi cukru.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam