RUTHLESS: Nějaké zábavné saké!
Vlastně všechny suroviny na vaření japonské kuchyně koupíš v Evropě. Jediná věc, co jsem zatím nesehnal, je saba dashi alias vločky ze sušených makrel na vývar (cheapo verze rybího vývaru s trochu jinou chutí, ale to řeší jen ti, kteří z nějakého důvodu nechtěj jíst tuňáka.) Divně ochucené sladkosti v legračních obalech jsou super, pokud chceš udělat radost nějaké bandě japanofilních teenagerů.
Ale dobré saké (většinou jsme kupovali v nějakém zastrčeném krámku něco místního, řekněme 1500-2000 jenů za flašku? často i míň) se v Evropě dostane jen hodně těžko a za absolutně absurdní ceny. A na místě se pořádně prolij tím zakaleným, nefiltrovaným, pracujícím saké, co se moc nedá převážet, protože se musí uchovávat v chladničce. ;)