• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

    Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    UMIAKI: mám podobnou pánev značky calphalon a musím se přiznat, že co sem ji pořídila, dělám v ní nejen stir fry a curries, ale taky skoro všechno ostatní. je skvělá.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    SARTH: Takhle to mám teď já, jsem docela spokojený, ale šlo by to líp. Mám za to, že hladší dno u dražší pánve bude přesnější než ten levný wok, co mám za pětikilo z Orionu :-))
    A přivádí mě to zpět k sauté pánvi - https://www.debuyer.com/en/steel-country-pan-mineral-b-1469.html
    I na Youtube jsem u hodně videí viděl, že sauté = stir fry. Wok stir fry je jen lehce odlišné, ale většinu těch odlišností nejsme schopni bez otevřeného ohně zařídit.
    SARTH
    SARTH --- ---
    já zůstal u indukce a litinového woku s plochým dnem: ani jej nezvedám, jen prohazuji špachtlí :D Jak je to vše kulaté, tak kulatou špachtlí to snadno prohodíš. A hlavně jsem líný něco zvedat. Občas u rýže ji tam i nechám a udělá to křupavější kůrku a la hongkongský clay pot rice. Co se mi na mém systému líbí, že to furt má romantiku, vypadá to stylově a snadno se to obsluhuje :D
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    MUTHA: Na venek mám plynový vařič - 7,5kW ale doma to chci pořád co nejlepší. Ten litinový wok funguje skvělě, ale je hodně těžký a někdy se i bojím ať nerozbiju tu desku.
    V tomhle videu Uncle Roger "vaří" ve stánku, kde taky mají jen indukci - https://youtu.be/SGBP3sG3a9Y?t=344 a myslím, že v pohodě. Neříkám, že doma mám takovou indukci, ale myslím, že to jde i bez plynu.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    Ahoj, vidím, že jste woky už řešili, ale nevím k čemu jste došli:-)
    Máme indukční desku, má to docela koule - umí to dodat slušné teplo. Mám teď litinový wok se dvěma uchy a chtěl bych spíše něco ocelového, co bude pružnější než ta tlustá litina. Řeším ale obecné doporučení mít větší základnu pánve než plotýnka na desce.
    Většina woků má šířku základny třeba 11 cm, takže nejsou větší ani než ta nejmenší plotýnka.
    Napadlo to někoho řešit něčím jako tohle - https://www.chefshop.cz/hluboka-ocelova-panev-mineral-b-element--32-cm/
    Je to modrá ocel, hluboká pánev, určitě půjde hezky rozpálit a základnu má tak akorát na rozměr těch plotýnek. Je to blbost? Bude to ještě podobné woku?

    Fiskars na indukci vyrábí https://www.kulina.cz/wok-panev-all-steel-pure-fiskars-28-cm/ která má taky širokou základnu. Jenže docela se bojím toho nerezu a těch drážek, které podle mě nepůjdou vyčistit.

    A do třetice De Buyer vyrábí tenhle převodník na který se má postavit pánev s kulatým dnem, aby to celé fungoval na indukci: https://www.debuyer.com/en/support-inox-pour-wok-demi-spherique-480.html
    YAPHET
    YAPHET --- ---
    KASTA: Já osobně, od té doby co jsem ochutnal kambodžskou jasmínovou rýži, už nechci jinou!
    KASTA
    KASTA --- ---
    tak ještě k tý jasmínový rýži: jsem se včera pochlapil a zajel do Sapy pro celý ten 18kg pytel, aspoň to nebudu muset chvilku řešit. vzal jsme ho i přesto, že jsem tam zjistil, že rýže není z Thajska a ale z Kambodži. asi dobře že jsem to nevěděl před tím, než jsem jí ochutnal, možná by mě to zbytečně odradilo - je ale naprosto srovnatelná s thajskou, dokonce jsem četl nějaký článek jak se tyhle země střídají v různých oceněních o nejlepší rýži na světě" ap. nechápu proč jen ta vietnamská je tak špatná (ani vietnamci jí prý moc nejí...)
    p.s. když mě tam u Wanga viděli, jak si cpu ten pytel do batohu, myslím, že si mě tam už budou pamatovat :)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NAGASAWA:

    Soba Sushi Recipe - Japanese Cooking 101
    https://www.youtube.com/watch?v=xkMdPDV6GIs
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ZUZKAOU: Vyzkousim a dam vedet. Taky jsem zbezne googlil, ale bez uspechu a vubec me nenapadlo, podivat se na sunfood. Seslo se mi ted doma nekolik baleni japonskych Daruma Soba (32% pohanky), dva litry yakisoba omacky a Tsuyu, tak to budu muset pres leto smysluplne vyuzit a na studeny soba to bude ideal a zajimalo me, jak na tom budou se strukturou stoprocentni. Jeste jednou diky. V planu mam i tuhle zvrhlost.

    Yakisoba Pan (Yakisoba Dog) - Midnight Diner Season 2 焼きそばパン • Just One Cookbook
    https://www.justonecookbook.com/yakisoba-pan/
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    MEANKITTY11: do polivky! Klasika vyvar se zeleninou a zacni po lzicich :) tj jedna lzice kdyz budes s chuti ok tak priste pridej dalsi. Vychazi to pak na jednu porci jedna lzice :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANKITTY11: začni galettkama a blinama - https://www.youtube.com/watch?v=74RWIg_I_-c

    Buckwheat Blini
    https://www.youtube.com/watch?v=x7AbcvHKmSk



    Osmaž ji ve vysoké vrstě oleje na křupavou posypku a posol.

    Soba nudle - naopak s podílem pšenice. Teď jsou studené v létě výborná věc.
    Zaru Soba Recipe – Japanese Cooking 101
    https://www.japanesecooking101.com/zaru-soba-recipe/

    přidej špek,pórek a sejra a trochu pšenice a vejce a udělej tyrolské knedlíky. Vař je v osoleném vývaru,polej máslem

    https://www.gasthaus.it/en/recipes-south-tyrolean-products/buckwheat-dumplings-with-cheese-and-speck-alto-adige/20-212.html


    Teprve pak dušenou pohankou - orestuj cibuli a žampiony, ideálně na másle, přidej pohanku krouu a zalij osoleným vývarem s tymiánem. 1 díl pohanky, 1,5 dílu vývaru, přiveď k varu a pak nech cca 30 minut dojí. Popřípadě vař max 10 minut a pak nech 15 minut dojí.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    je tu někdo, komu pohanka původně nechutnala? chtěla bych se na ni naučit. díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NAGASAWA: je možný že ještě nějaké obskurní zdravé výživy budou mít další značky, ale jsem líná googlit :-D

    jeslti je budeš objednávat, tak dej vědět jak chutnaly a jak se vaříly. Matně se pamatuju, že jsem před lety zkoušela jednat soba nudle dělat, ale z mouky od šamsrtly to fakt nejde - nedrží to a nejsem si jistá, jesti tou dobou byla ke koupi jiné hladká a pak jsem někde kupovala nějaké strašně drahé celozrnné soba a byly vlastně hnusné, protože se nedaly uvařit tak, aby nebyly rozvařené.

    Takže jedu na klasické pšenično-pohankové.

    Ale už si vůbec nepamatuju co to bylo za nudle.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ZUZKAOU: Perfekt. Děkuji.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NAGASAWA:

    King Soba Bio Bezlepkové nudle proso a hnědá rýže (250g)
    https://herbahouse.cz/d/king-soba-bio-bezlepkove-nudle-proso-a-hneda-ryze-250g/921

    100% Soba pohankové nudle BIO 200 g | Sunfood VM
    https://e-sunfood.cz/soba-pohankove-nudle-bio-300-g
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    nemáte tip na lepší korejské instantní black bean noodles?
    VOY
    VOY --- ---
    ZUZKAOU: A jak by to dopadlo?
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Mimochodem nemate nekdo link na cesky eshop, kde by se daly sehnat soba nudle s pohankou +80%? Diky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASTA: no to je jako by si českým kuchařům radil ať v tom dělají řízky :-D
    KASTA
    KASTA --- ---
    ZUZKAOU: nekdo by tohle mel poradit kucharum v (nekterych) vietnamskych bistrech
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam