• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Treba budete vedet o nekom, kdo by prebral rozbehnutou izakayu po japonskem majiteli v Ostrave

    Júsuke a Pavla: „Suši přenecháváme jiným. V Ostravě chceme dělat pravý ósacký streetfood.“ | YATTA!
    https://www.yatta.cz/2021/07/maido/


    Maido bude zavírat

    Jak se na to tak ohlížíme, za dobu našeho působení se nám myslíme podařilo z velké části udělat co jsme původně zamýšleli, útulné japonské bistro s fajn jídlem a uvolněnou atmosférou. Chtěli jsme udělat místo, kde se budete cítit jako doma, dáte si panáčka sake, poznáte nové chutě. Přišli jsme s něčím novým a v mnohém neznámým a Vy jste nás v tom nenechali ❤️ Dle zpětné vazby vidíme, že Vás to baví a neskutečně si toho vážíme. Nechce se nám z toho odcházet. Spousta plánů do budoucna, několik rozjetých spoluprací, akcí, skvělých lidí kolem…Z rodinných důvodů však odcházíme zpět do Ósaky 🇯🇵
    Do bistra jsme dali hrozně moc - energie, času, financí a vůbec toho nelitujem. Jak jsme řešili naši situaci a pomalu začali uvažovat kde rozprodat kuchyň, napadlo nás jestli by se nenašel nějaký srdcař, který by v bistru chtěl pokračovat. Věříme, že bistro má velký potenciál a mohla by to být skvělá příležitost. Protože zahodit to co jsme vybudovali nám trhá srdce. A tajně doufáme, že nejen nám.

    Aktuální plán je jet klasický provoz do konce srpna. Pokud tedy máte ještě cestu, moc rádi Vás uvidíme. Pokud máte vouchery, určitě se stavte je využít (ohledně případných nevyužitých voucherů ještě dáme post). A pokud by Vás samotné bistro lákalo nebo věděli o někom kdo by mohl mít o pokračování zájem, dejte nám vědět, sdílejte, budeme rádi za cokoliv. #savemaido
    SARTH
    SARTH --- ---
    SARTH: I když fotky jsou teda spíše ve Foodies skupině: https://www.facebook.com/groups/754003658335628
    SARTH
    SARTH --- ---
    POHODAVOLE: https://goo.gl/maps/mVjTnRWf5SsE9uMfA
    První řada v kuchyňských potřebách. Jinak stal se zázrak a už všude v Chinatownu přijímají karty.
    A kdo nezná, zde FB událost k Street Foods nightmarketu, co tam je teď každý den: https://www.facebook.com/events/3197025023948866/3197025160615519/
    VOY
    VOY --- ---
    Kdyz jsme tedy u ruznych sporaku a plotynek. Ja mam klasickou sklokeramickou desku, ktera nema nijak zazracny vykon. V podstate je dost tezke na tom opect vetsi mnozstvi masa dozlatova, protoze jakmile je kousku vic nez nekolik tak to musim delat na mnoho davek. Je tu nekdo kdo je v podobne situaci a prikoupil si navic jednu tu cestovni indukcni plotnu? Premyslim, jestli by se mi to nevyplatilo, ale zas to zabere mista, ve finale bych to musel postavit na ten puvodni sklokeramicky sporak a to ani neni nejbezpecnejsi.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SARTH: mohu poprosit, kde to tam je? :)

    Diky!
    SARTH
    SARTH --- ---
    Zrovna včera jsem byl v Budapešti v Chinatown, tak jsem i v rámci zdejší diskuse udělal pár fotek, jak tam mají wok burnery, mají i ty na indukce asi za 3 tis. Kč. https://photos.app.goo.gl/V92dhoyuwHybenGp8
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    UMIAKI: mám podobnou pánev značky calphalon a musím se přiznat, že co sem ji pořídila, dělám v ní nejen stir fry a curries, ale taky skoro všechno ostatní. je skvělá.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    SARTH: Takhle to mám teď já, jsem docela spokojený, ale šlo by to líp. Mám za to, že hladší dno u dražší pánve bude přesnější než ten levný wok, co mám za pětikilo z Orionu :-))
    A přivádí mě to zpět k sauté pánvi - https://www.debuyer.com/en/steel-country-pan-mineral-b-1469.html
    I na Youtube jsem u hodně videí viděl, že sauté = stir fry. Wok stir fry je jen lehce odlišné, ale většinu těch odlišností nejsme schopni bez otevřeného ohně zařídit.
    SARTH
    SARTH --- ---
    já zůstal u indukce a litinového woku s plochým dnem: ani jej nezvedám, jen prohazuji špachtlí :D Jak je to vše kulaté, tak kulatou špachtlí to snadno prohodíš. A hlavně jsem líný něco zvedat. Občas u rýže ji tam i nechám a udělá to křupavější kůrku a la hongkongský clay pot rice. Co se mi na mém systému líbí, že to furt má romantiku, vypadá to stylově a snadno se to obsluhuje :D
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    MUTHA: Na venek mám plynový vařič - 7,5kW ale doma to chci pořád co nejlepší. Ten litinový wok funguje skvělě, ale je hodně těžký a někdy se i bojím ať nerozbiju tu desku.
    V tomhle videu Uncle Roger "vaří" ve stánku, kde taky mají jen indukci - https://youtu.be/SGBP3sG3a9Y?t=344 a myslím, že v pohodě. Neříkám, že doma mám takovou indukci, ale myslím, že to jde i bez plynu.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    Ahoj, vidím, že jste woky už řešili, ale nevím k čemu jste došli:-)
    Máme indukční desku, má to docela koule - umí to dodat slušné teplo. Mám teď litinový wok se dvěma uchy a chtěl bych spíše něco ocelového, co bude pružnější než ta tlustá litina. Řeším ale obecné doporučení mít větší základnu pánve než plotýnka na desce.
    Většina woků má šířku základny třeba 11 cm, takže nejsou větší ani než ta nejmenší plotýnka.
    Napadlo to někoho řešit něčím jako tohle - https://www.chefshop.cz/hluboka-ocelova-panev-mineral-b-element--32-cm/
    Je to modrá ocel, hluboká pánev, určitě půjde hezky rozpálit a základnu má tak akorát na rozměr těch plotýnek. Je to blbost? Bude to ještě podobné woku?

    Fiskars na indukci vyrábí https://www.kulina.cz/wok-panev-all-steel-pure-fiskars-28-cm/ která má taky širokou základnu. Jenže docela se bojím toho nerezu a těch drážek, které podle mě nepůjdou vyčistit.

    A do třetice De Buyer vyrábí tenhle převodník na který se má postavit pánev s kulatým dnem, aby to celé fungoval na indukci: https://www.debuyer.com/en/support-inox-pour-wok-demi-spherique-480.html
    YAPHET
    YAPHET --- ---
    KASTA: Já osobně, od té doby co jsem ochutnal kambodžskou jasmínovou rýži, už nechci jinou!
    KASTA
    KASTA --- ---
    tak ještě k tý jasmínový rýži: jsem se včera pochlapil a zajel do Sapy pro celý ten 18kg pytel, aspoň to nebudu muset chvilku řešit. vzal jsme ho i přesto, že jsem tam zjistil, že rýže není z Thajska a ale z Kambodži. asi dobře že jsem to nevěděl před tím, než jsem jí ochutnal, možná by mě to zbytečně odradilo - je ale naprosto srovnatelná s thajskou, dokonce jsem četl nějaký článek jak se tyhle země střídají v různých oceněních o nejlepší rýži na světě" ap. nechápu proč jen ta vietnamská je tak špatná (ani vietnamci jí prý moc nejí...)
    p.s. když mě tam u Wanga viděli, jak si cpu ten pytel do batohu, myslím, že si mě tam už budou pamatovat :)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NAGASAWA:

    Soba Sushi Recipe - Japanese Cooking 101
    https://www.youtube.com/watch?v=xkMdPDV6GIs
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ZUZKAOU: Vyzkousim a dam vedet. Taky jsem zbezne googlil, ale bez uspechu a vubec me nenapadlo, podivat se na sunfood. Seslo se mi ted doma nekolik baleni japonskych Daruma Soba (32% pohanky), dva litry yakisoba omacky a Tsuyu, tak to budu muset pres leto smysluplne vyuzit a na studeny soba to bude ideal a zajimalo me, jak na tom budou se strukturou stoprocentni. Jeste jednou diky. V planu mam i tuhle zvrhlost.

    Yakisoba Pan (Yakisoba Dog) - Midnight Diner Season 2 焼きそばパン • Just One Cookbook
    https://www.justonecookbook.com/yakisoba-pan/
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    MEANKITTY11: do polivky! Klasika vyvar se zeleninou a zacni po lzicich :) tj jedna lzice kdyz budes s chuti ok tak priste pridej dalsi. Vychazi to pak na jednu porci jedna lzice :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANKITTY11: začni galettkama a blinama - https://www.youtube.com/watch?v=74RWIg_I_-c

    Buckwheat Blini
    https://www.youtube.com/watch?v=x7AbcvHKmSk



    Osmaž ji ve vysoké vrstě oleje na křupavou posypku a posol.

    Soba nudle - naopak s podílem pšenice. Teď jsou studené v létě výborná věc.
    Zaru Soba Recipe – Japanese Cooking 101
    https://www.japanesecooking101.com/zaru-soba-recipe/

    přidej špek,pórek a sejra a trochu pšenice a vejce a udělej tyrolské knedlíky. Vař je v osoleném vývaru,polej máslem

    https://www.gasthaus.it/en/recipes-south-tyrolean-products/buckwheat-dumplings-with-cheese-and-speck-alto-adige/20-212.html


    Teprve pak dušenou pohankou - orestuj cibuli a žampiony, ideálně na másle, přidej pohanku krouu a zalij osoleným vývarem s tymiánem. 1 díl pohanky, 1,5 dílu vývaru, přiveď k varu a pak nech cca 30 minut dojí. Popřípadě vař max 10 minut a pak nech 15 minut dojí.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    je tu někdo, komu pohanka původně nechutnala? chtěla bych se na ni naučit. díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NAGASAWA: je možný že ještě nějaké obskurní zdravé výživy budou mít další značky, ale jsem líná googlit :-D

    jeslti je budeš objednávat, tak dej vědět jak chutnaly a jak se vaříly. Matně se pamatuju, že jsem před lety zkoušela jednat soba nudle dělat, ale z mouky od šamsrtly to fakt nejde - nedrží to a nejsem si jistá, jesti tou dobou byla ke koupi jiné hladká a pak jsem někde kupovala nějaké strašně drahé celozrnné soba a byly vlastně hnusné, protože se nedaly uvařit tak, aby nebyly rozvařené.

    Takže jedu na klasické pšenično-pohankové.

    Ale už si vůbec nepamatuju co to bylo za nudle.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam