• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    KASTA: Mám pocit, že množství rýže, co uvařím v čínském za 20-30 minut uvaří japonský za 40 minut až hodinu... Ale je to hodně hrubý odhad.
    KASTA
    KASTA --- ---
    ALDARION: a co to vlastne znamena ze vari pomalu? mas nejaky odhad, jak dlouho to trva? nemam moc srovnani, jak rychle/pomalu by mel varit ryzovar, u toho myho to moc dlouho netrva, vetsinou jsem nestihl ani uvarit zeleninu v hrnci vedle. ted ho vypnu a necham klidne pul az hodinu dojit a ryze je opravdu lepsi
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ALDARION: na druhý straně, u toho "rychlého" jsem byla schopná ho zapnout po tom, co jsem ráno vylezla z postele a než jsem se osprchovala, oblíkla a tak a musela vyrazit do práce, tak rýže byla hotová (když jsem ji zapomněla uvařit den předem na oběd do práce)
    ale teď mám rýžovar v práci a ta čerstvě uvařená rýže je boží
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    KASTA: Na to já nejsem, já potřebuju, aby to udělal za mne. :D I tak ho občas třeba zapomenu zapnout, nebo ho nestrčím do zásuvky...
    Když jsem studoval, toužil jsem po tom programovatelném, který by mi dělal rýži k snídani nebo k obědu na nastavení času, ale teď se dostávám domů tak náhodně, že bych ho musel nějak propojit s křišťálovou koulí. :D
    KASTA
    KASTA --- ---
    ALDARION: pravda je, ze poslednich par let ryzi varim tak, ze kdyz se vyvari vetsina vody, ryzovar sam vypnu a necham dojit :)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Já si nadšeně u Modrého slona koupil japonský rýžovar - jak mne po příjezdu do Japonska štvalo, že jejich rýžovary vaří mnohem pomaleji, než jsem byl zvyklý z korejských a čínských, tak jsem si na to zvyknul a pomaleji uvařená rýže mi chutná víc. :) Ale já jsem se proměnil v japonského důchodce, z výletu k jezeru Biwa jsem si jako suvenýr přivezl pětikilovej pytlík místní rejže a tak... :D
    KASTA
    KASTA --- ---
    jste me inspirovaly :) muj ryzovar Sharp koupeny nekdy v r 2008 v Tescu v Bangkoku, cena v prepoctu kolem 300,- kc, je uplne basic, ale porad funguje bez problemu a nemenil bych ho. Bylo to v dobe kdy se u nas dalo horkotezko sehnat jen nekolik predrazenych modelu, ale i dnes se ty hlinikovy docela blbe shani - aspon pokud vim

    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    MOIRAIN: :-D rýžovar ještě nemám, zase mám 2 kuchyňské minutky co měří 3 časy najednou a běžné je používám najednou. Skvělý jsou právě na tu rýži, pak něco dalšího co člověk zrovna vaří a k tomu si dělám čaj :-) Vychytala jsem postup na základní japonskou rýži, který mi funguje na plynu i na indukci. A hlavně jsem si ho zapsala. Jinak by byl navěky ztracen:-D Ale o nějakém pomalém hrnci uvažuji, jestli by mi to s dítětem neusnadnilo trochu život.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ALONSIA: zas mám momentálně 3 rýžovary, jeden mini v práci, dva doma, jeden malý Sencor a druhý velký, co ho používám spíš pro fancy funkce jako pomalé vaření a tak
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    MOIRAIN: přiznávám že to není úplně všechno, ale ta větší část rozhodně. Taky si uvědomuju, že manžel nekecal :-D a snažím se krotit svoje choutky. Dost tomu pomáhá, že už jsem dlouho nikde v obchodě nebo na eshopu neviděla pěkný asijský nádobí. Vesměs všude nabízí to stejné zboží a ze zahraničí se mi objednávat nechce.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ALONSIA: :D tak tolik toho nemám :D
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    MOIRAIN: viděla jsem je tam a svědily mě ruce. Ale mám doma zákaz kupování asijského nádobí a mističek. Prý jich mám moc a to manžel neví že se mi 2 rozbily a tudíž je aktuální stav - 2;-) když já je všechny "potřebuju" a používám i na běžné každodenní vaření. Vůbec je nešetřím. Ale uznávám že na nich trochu ulítávám. Přikládám foto ze stěhování

    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    V Kik mají docela pěkné asia food friendly nádobí. Tohle dohromady za 450 Kč. Mají ještě verzi s modrými kvítkovětvičkami, naštěstí neměli celou sadu, tak jsem to domů nepřitáhla taky.

    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    87HIGHFLYER: Tak jsem jednou zauzoval peceny lilek a bylo to naprosto super.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Pokud delate nejakej dhal, posledni dobou casto pouzivam celkem fajn trik, nazyva se to dhungar metoda - do hrnce date misku s rozhavenym uhlikem, prelejete nejakym olejem nebo tukem a nechat pod poklici nacichnout. Je to neuveritelne dobry. V domacich podminkach staci uhlik do vodnice a flambovaci pistole. Vice viz treba:
    The Dhungar Method Is the Smoky Secret to Incredible Roast Chicken, Rice, and More | Epicurious
    https://www.epicurious.com/expert-advice/dhungar-method-smoky-ghee-article
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    SALVATOR: Taky si myslim, tyhle nasepavace textu by se mely zakazat...:-).
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SAMOUT: Imo sojovka
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    ZUZKAOU: Co to je sonicka?
    LOVE_DALI
    LOVE_DALI --- ---
    ZUZKAOU: Děkuju! :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOVE_DALI: kup jazyky, dej do vody spolu se zázvorem, česnekem, jarní cibulkou, sonickou, rýžovým vínem a 5 koření, případně ještě troškou glutamátu vody tak, aby byly jazyky ponořené.

    Uvař do měkka. v papinaku, to chce okolo hodiny, bez něj ještě déle. Jazyk nech vychladnout, oloupej blánu z povrchu (pokud nejde loupat, je to nedovareny), nakrajej na plátky. Omáčku uděláš tak, že vývar smichas s dobrou sójovou omáčkou - přídavek po troskách sójovou do vývaru a ochutnavej, případně přidej čerstvý zázvor, česnek a chilli a nech chvíli louhovat.

    S hovězím jazykem to bude ještě lepší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam