• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: a kdo je ten Tom Standing co si to myslí?? Faktem je, že netradiční ropa plynule nahrazuje tradiční, a proto liquids nepeakují. To se ovšem peakařům nelíbí, tak předpovídají, že netradiční ropa taky dojde. To že předtím předpovídali že dojde lehká ropa a že to bude problém, se nějak zapomnělo..


    ITCHY: Já opravdu miluji, když si někdo výhledy do budoucna dokáže představit pouze podle průběhu svého dosavadního života. A taky velmi pěkné a konejšivé úsloví praví, trh vyřeší vše.

    Ale to úplně překrucuješ a vsouváš chudákovi ITCHYmu do úst něco co neřekl.. Právě delší historie ti budiž inspirací - Podívej se na využití energie z různých zdrojů - dřevo, uhlí, ropa, jádro, renewables.. Nic? Předpovědi že dojde uhlí a že nedošlo, protože bylo nahrazeno něčím ještě lepším.. Nic? No tak nic. :)

    A trh efektivně alokuje zdroje, to je všechno. Když je něco drahé, tak se ti vyplatí investovat do výroby něčeho alternativního. To samozřejmě neříká, že to vyřeší vše, ale pořád je to něco, co nemůžeš ignorovat..

    Jo a kdy podle tebe nastane peak oil podle libovolné definice kterou si určíš?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: kde jsem psal "pořád není" ??

    já jsem psal, že argumentuješ něčím, cos ani nečetl..
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    VSOUKOLOHLOR: jo a v úvodu jsem napsdal
    MĚ TO PŘIJDE
    viz ITCHY:
    takže to cos napsal tak jak tak padá pod stůl
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    VSOUKOLOHLOR:
    JÁ - z hlediska pojmu PEAK OIL je EROI nepodstatné
    TY - jak se to vezme

    ANO to je vskutku hodnotný a relevantní názor podepřený argumenty..no tak na takovou debatu fakt nemám
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    E2E4: Ježkovy zraky, ježkovy zraky, to je pořád dokola. Jak to víš, že to "pořád není"? Jak to panenko skákavý teď dokážeš říct?

    Jo, a moc nechápu, proč zaměňuješ Blackout za Searching for Miracle.

    Druhá demagogie: "těžit ropu z písků je fakt nemožné - natolik nemožné, že dnes tvoří většinu stále stoupající produkce kanadské ropy :))" Nic takového jsem tady nepsal, psal jsem že je těžba z ropných písků je náročná a kdyby sis klikl na ten první odkaz, tak se tam dozvíš: "What’s a reasonable forecast for tar sands oil production? Under favorable economic conditions the industry could maintain the annual growth rate that they achieved during 1995-2005, about 65,000 b/d per year. But they’ll need a growing supply of natural gas for fuel. Eventually the rate-limiting bottlenecks of natural gas, water, and diluent will place a ceiling on synthetic oil production. My view is that the industry will have difficulty sustaining production much beyond 2 million b/d, and will not likely reach that lofty level until 2020." No, a kolik je 2 miliónů ropy barelů denně stávající světové produkce? Asi tak 1/42...

    ITCHY: Já opravdu miluji, když si někdo výhledy do budoucna dokáže představit pouze podle průběhu svého dosavadního života. A taky velmi pěkné a konejšivé úsloví praví, trh vyřeší vše.

    Co to tady plácáš, prosím tebe? "mě přijde že zastánci peak oilu prostě myslí že okamžité drakonické úspory prostě něco vyřeší,tzn musíme nechat nerostné bohatství našim potomkům" Cožpak ty něco o zastáncích peak oilu víš? Horuješ tady proti vlastním projekcím. Jsou to bojůvky proti větrným mlýnům, přinejmenším trapné, nemyslíš?

    Kdyby sis aspoň ten Nejasný plamen od Cílka a Kašíka přečetl, ušetřil bys nám tu některým spoustu zbytečných vypisování.

    Ad ekonomie. Výborně, tys konečně vzal v potaz argument, na který jsem tě tu upozorňoval v souvislosti s Petrobrasem? Takže ses konečně dopracoval alespoň k jednomu vyslechnutí si druhé strany? Takových pokroků bych se od tebe byl nenadál.

    "Z hlediska definice peak oilu jako pojmu je EROI NEPODSTATNÉ." - Jak se to veme.

    -----

    Sorry, pánové, ale končí s vámi debatu, jelikož ta je veškerá žádná. Neustále tady někomu něco podstrkujete, překrucujete, vystupujete proti vlastním přeludům, chimérám a větrným mlýnkům, což je sice úsměvné, ale mě nebaví porát a dokola na to reagovat, neboť je to porát a dokola a vy navíc ani nemáte potřebu se tím poctivě prokousat.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: mě přijde že zastánci peak oilu prostě myslí že okamžité drakonické úspory prostě něco vyřeší,tzn musíme nechat nerostné bohatství našim potomkům
    JE TO KRAVINA,lidstvo vždy laborovalo se zdroji které objevilo a mohlo zužitkovat, kvantitativní a kvalitativní přechod na jiné zdroje sebou většinou nesl pokrok a zejména celková energetická náročnost, která vždy JEN POROSTE,zastánci peak oilu si možná myslí že lze snižovat energetickou náročnost a zároveň zvyšovat technologickou vyspělost a blahobyt-což je rozpor

    navíc ropa skutečně jednou dojde a je ÚPLNĚ JEDNO jestli za 50 nebo 100 let, prostě tak jak tak bude třeba přejít na zdroje jiné,ale to si ošéfuje trh a ne banda rozummbradů co by chtěla šéfovat zeměkouli z pozice musíte šetřit jinak BUBUBU armagedon
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ITCHY: i tento názor se dá vyjádřit křivkou nabídky a poptávky, učí se to v každém kursu mikroekonomie :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Jinak nikdo nepopírá, že ropa jednou fyzicky dojde nebo se jí nevyplatí těžit. Rozcházíme se v názoru, jak brzo to bude a jestli to něco znamená (nevyplatit se těžit může být čistě z nedostatku zájmu z důvodu přechodu na něco lepšího).

    Pochybné na Peak Oilu je, že jeho zastánci říkají, že to bude brzo, někdy dokonce velmi konkrétně, ale ono to furt nějak není.. I kdyby měli pravdu, tak je to chlapec který křičel vlk..
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: substitut ropy NENí, TO BYS SAKRA MĚL VĚDĚT
    neexistuje anorganická ropa, neexistuje zemní plyn neexistuje už NIC.
    technologie se nebude vyvíjet ,za 200 let nebude jiná šance neř je dnes
    nikdy nezužitkujeme nerotné bohatství okolních planet, nikdy neobjevíme jiné pohonné systémy, nepokročíme v jaderné energetice, nenajdeme nová naleziště.
    svět je dán tak jak je DNES ....

    opravdu miluji když někdo z pohledu dneška vyvozuje co se bude dít za 60 let...
    nostradamus hadr..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: jo a moc nechápu jak můžeš argumentovat něčím cos ani nečetl - prozradím ti sladké tajemství, jeho teze je: současná distribuce zdrojů je nesprávná, dělají jí ignoranti, takže jí musíme nahradit nějakou osvícenou - mimochodem jsme to zrovna my kdo tomu rozumí, takže.. :)
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    VSOUKOLOHLOR: flašinet, smaozřejmě že je těžba z alternativních zdrojů dražší, nicméně stále je asi levnější než znovu zavést karavany, orat pole kravkou nebo se odkázat na vítr

    Je to jedno, protože jestli bude barel 1,5*dražší kvůli technologii je celkem nepodstatné,zejména když ho dokáže komoditní trh našroubovat z 60 na 160 a následně na 40
    cena ropy spadla z rekordní hranice ještě před začátkem hypoteční krize

    těžba z ropnách písků a to se stoupající tendencí je fakt, takže už tiše

    z hlediska definice peak oilu jako pojmu je EROI NEPODSTATNÉ
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: ale to je přece irelevantní - je to vrchol těžby (ropy takové nebo makové) nebo konec snadno dostupné ropy (jakékoliv) ?

    těžit ropu z písků je fakt nemožné - natolik nemožné, že dnes tvoří většinu stále stoupající produkce kanadské ropy :))

    44% of Canadian oil production in 2007 was from oil sands, with an additional 18% being heavy crude oil, while light oil and condensate had declined to 38% of the total.

    Because growth of oil sands production has exceeded declines in conventional crude oil production, Canada has become the largest supplier of oil and refined products to the United States, ahead of Saudi Arabia and Mexico.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_sands#Reserves

    a ty si přečti zpověď bývalého ropného katastrofisty - čistě jako předběžné opatření, kdyby se ti to náhodou stalo, ať víš do čeho jdeš :) http://tinyurl.com/ex-peak-oiler
    E2E4
    E2E4 --- ---
    A ještě jinak, pokud by se ukázalo, že ropu těžit nejde, protože to narazí na nějakou hranici (ať už finanční nebo fyzickou), co to udělá s rovnovážnou cenou substitutů? A totéž v dlouhém období? Nakreslete křivky nabídky a poptávky po ropě a jejích substitutech, a jejich posuny. :)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    E2E4: jenom "ropy"? - To je jako kdyby ta debata, co už proběhla, vůbec neproběhla.

    Ne, tohohle Heinberga jsem nečetl. Ale dost pochybuju o tom, že by v té knize psal něco na způsob, že on by měl být novým vládcem planety.

    ITCHY: Výrazně nižší eroie, výrazně vyšší explicitní náklady na těžbu z těchto neustále a neustále nových zdrojů.

    No "teoretické" rozhodně není jeho výmysl. Je sic hezké, že sis vygůgloval, žel ti tam neodhalili to podstatné. http://geologie.vsb.cz/loziska/loziska/loziska_energetickych_surov.html

    Už třeba jenom tu se dozvíš, že ropa z kanadských ropných písků je těžko těžitelná. http://www.petroleum.cz/ropa/vyskyt-ropy-soucasnost.aspx

    Podrobněji k tomu:

    http://www.energybulletin.net/node/50971
    http://canada.theoildrum.com/node/3839
    http://www.theoildrum.com/node/3786
    http://www.theoildrum.com/node/3800#comments

    Za domácí úkol si přečti taky článek svého soukmenovce p. Rázla a k němu patřičnou odpověď.

    http://razl.blog.respekt.cz/c/16266/Ropny-zlom-je-lez-plnou-nadrz-prosim.html
    http://zlomropy.blogspot.com/2007_12_01_archive.html

    Jestli je ropa levná nebo ne, bezpředmětné rozhodně není, ale to bys jako znalec mohl vědět. A k tomu, že na cenu ropy mají vliv toliko spekulace. Může a nemusí platit. http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/globalni-recese-ztlumila-dopady-ropneho-zlomu

    A nakonec si prosím tě přečti alespoň toto. http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/vyznani-anonymniho-ropneho-geologa
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DIOD: ale to jsme tu taky přece probírali.. EROEI není konstanta, navíc se ti někdy může vyplatit těžit ropu i za vyšších energetických nákladů než bys získal jejím spálením..

    v minulosti si taky mysleli, že ropné písky jsou úplně nesmyslné..

    ITCHY: no, spekulace možná, ale určitě poptávka. nechápu jak může peak oil hnutí ignorovat, že kolik se vytěží ropy, nezávisí jen na výtěžnosti vrtů a jejich teoretické maximální kapacitě (která se může technologiemi měnit, viz minulost), ale taky - a možná i nejvíc - na poptávce po ropě..

    ostatně pokud Peak oil hnutí tvrdí, jak je ropa nezbytná (tj neexistující substituty), kam to posune křivku poptávky po ropě, a jaká bude rovnovážná cena a objem produkce?

    je hezké tvrdit, že ekonomie ignoruje geologii, ale je přece úplně stejně špatné, když amatérská geologie ignoruje ekonomii..
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    DIOD: teoretické je tvůj výmysl, skutečnost je taková že se prakticky ropné písky těží samozřejmě v omezeném množství
    to jestli je ropa levná či nikoliv je bezpředmětné zejména pokud její cenu ovlivňují zejména SPEKULACE,tzn výkyv ceny o 300% sem tam
    DIOD
    DIOD --- ---
    ITCHY: Tohle jsme tu už probírali, udělej si prosím domácí úkoly, to znamená najdi si, co je EROEI a přečti si něco o škálovatelnosti těchto zdrojů. Teoretické "barely" v ropných píscích jsou úplně něco jiného, než barely konvenční, light sweet crude.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    VSOUKOLOHLOR: celkově vytěžené barely ato nikolv ze spekulativních důvodů ale z nemožnosti prostě fyzicky vytěžit víc - aneb napřed musíš znát skutečný a konečný počet všech těžitelných zásob na planetě-což je vzhledem k rozvoji technologie a získávání neustále nových zdrojů nemožné
    počátkem 20 století také nikdo netušil že lze těžit z ropných písků-zásoby 1700 bilionů barelů případně ropnonosné břidlice - 3 biliony barelů,nebo velmi těžké ropy jejíž zásoby jsou mimochodem asi 1,36 trilionů barelů !!!!!!!!
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: ropy

    Blackout od Heinberga jsi teda nečetl? :)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    E2E4: To jsem nevysvětlil, jelikož tomu sám nerozumím, respektive nějaké vysvětlení pro to mám, ale asi nestojí moc za řeč...

    S tou novou vládou si taky nejsem úplně jist, zajímaly by mě zdroje.

    Ad anketa. - Ne, že by na tom tolik záleželo, ale je postavená příliš vyhraněně a nejednoznačně. Vrchol těžby čeho, a co půjde dolů?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam