ITCHY: no vidíš, a to je DNEŠNÍ cena energie. bavme se o tom, jaká asi bude cena (v přepočtu na současnou cenovou hladinu, abychom byli přesní) energie za deset let a za dvacet.
konkrétně má podle mě cenu se bavit o třech parametrech:
- cena 1 kWh stacionárního tepla (pozor - to je něco jiného než 1 kWh elektřiny !)
- cena 1 kWh silové elektřiny
- cena paliva pro dopravu 1 tuny na vzdálenost 100 km
- cena paliva pro dopravu 10 tun na vzdálenost 100 km
podle mě by všichni (i katastrofičtí peak-oilisté) měli zveřejnit svoje odhady toho, jaké budou tyhle ceny za 10 a 20 let v přepočtu na dnešní cenovou hladinu (to umožní si udělat srovnání např. s hodinovou mzdou, cenou za jedno jídlo v restauraci, apod.)
dnes je poměr 1 tuny na 1 km podle mě například velice zhruba 2.5 obědu v restauraci
u dopravy 10 t jsou tam úspory z rozsahu (které by třeba u volského potahu samozřejmě nebyly, což nepopírám), neznám spotřebu kamionu, ale prostě odhaduju, že to bude někde u trojnásobku spotřeby dodávky (tzn. tak asi 7 obědů)
očekávám tedy od katastrofický peak-oilů i od oil-optimistů odhady, kolik obědů v průměrné restauraci budou stát ty dva druhy dopravy (a sázet je možné i na tu elektřinu a teplo, že...). připomínám, že ty formy energie budou v budoucnu více provázané, než dnes...