• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    Baktérií v Petriho misce exponenciálně přibývá, ale jen dokud nespotřebují všechny zdroje potravy. Od tohoto bodu se celá jejich populace zhroutí. Přitom je polovina dostupných zdrojů spotřebována jen jednu jedinou generaci před tou poslední, která skončí kolapsem. Baktérie nevnímají ani náznak nastávajícího problému až do okamžiku, kdy je zřejmé, že všechny vyhladoví.

    Rozbor problematiky v angličtině - www.lifeaftertheoilcrash.net
    www.energybulletin.net
    Dokument Oil Crash Movie- www.oilcrashmovie.co/
    Wiki - en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil
    Cena ropy - www.petrol.cz
    Cena ropy - www.oil-price.net
    Oil market report - omrpublic.iea.org
    Kurz dolaru - kurzy.divoch.net/usd.php
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: napsal jsem, že EROEI hraje roli u zdrojů energie. jestli pro tebe boty jsou zdrojem energie, tak mi asi něco ušlo.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: takže znovu, napíšu že eroi v ekonomice, například při výrobě botek prada hraje roli 0000prd,ty zpátky napíšeš,ale hraje tam velkou roli.
    nevím jak to mám napsat slušně,takže musím neslušně
    LEDA HOVNO,energetické náklady josu sice důležité, nicméně existují důležitější parametry které určují zda budeu ziskový či nikoliv
    navíc výrobce promítnevstupy do nákladů,tím do ceny, tzn tlačí inflaci, ta tlačí růst mezd atd
    PROTO MOHL BAREL ropy stát 160 usd a pak 40 usd přičemž cena PHM se na domácícm trhu hýbala +-2kč,aneb 300 procentní nárůst vstupní ceny vyvolal pouze a jen 10 procentní nárůst koncové
    stejně tak když zvedneš DPH o 5 procent ceny reálně vzorstou o2-3,opřičemž než energie má daleko větší vliv výše přímých a nepřímých daní,zejména zdanění práce
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Podle "našeptávačů" z IEA je ropný zlom, tedy situace, kdy celosvětová produkce ropy dosáhne historického maxima, už za námi a čeká nás dále jen pokles. Přitom právě podle World Energy Outlook z minulého a tohoto roku by se měla světová produkce ze současných 83 milionů barelů denně zvýšit až na 105 milionů. A ropný zlom měl nastat teprve kolem let 2020 až 2030. "Mnoho lidí uvnitř naší organizace však věří, že dokonce udržet produkci na 90 až 95 milionech barelů denně bude nemožné.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Informace o zásobách ropy záměrně pokrucovány? | Hybrid.cz
    http://www.hybrid.cz/clanky/informace-o-zasobach-ropy-zamerne-pokrucovany
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Americká armáda varuje před nedostatkem ropy | Hybrid.cz
    http://www.hybrid.cz/novinky/americka-armada-varuje-pred-nedostatkem-ropy
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: no ale to EROEI tam hraje velkou roli.. a to zvláště pokud jde o ZDROJE energie (není mi moc jasné, jak toto číslo počítat u něčeho jiného než u zdrojů energie).

    pokud u něčeho klesne EROEI pod hodnotu 1, přestává to být zdrojem energie. nic víc, nic míň.

    pokud EROEI těžené ropy klesne pod 1, tak se nic neděje - nejspíš budeme tu ropu těžit dál - ale nebudeme jí nejspíš těžit jako masově používaný zdroj energie, domnívám se. (i když paradoxně... ropa vytěžená třeba pomocí elektřiny s EROEI těsně pod hodnotou 1 může být pořád třeba pro pohon letadel vhodnější, než vodík vyrobený z té samé elektřiny s účinností výroby a elektřiny 20% ... ake třeba americká armáda na tohle evidentně moc spoléhat nechce...)

    každopádně ve skutečně neregulované ekonomice bez státních dotací, nebo miliardových megainvestic by pochopitelně velký vliv na cenu měly nejrůznější koeficienty charakterizující různé druhy efektivity výrobku - a EROEI je jedním z koeficientů, které by skutečně svobodný trh bral v úvahu (např. ve svých vnitřních kalkulacích nákladů a možností konkurence vstoupit na trh, apod.).

    prostě by to byl faktor, který by si vzal v úvahu, když by si počítal, zda se ti nějaké podnikání vyplatí: nic víc, nic míň. bohužel dnes na Západě jen málokdo podniká jinak, než že si spočítá kolik musí vrazit do reklamy, aby to co nakoupí v číně za cenu X prodal v Evropě nebo v USA za 10 * X. to ovšem nemá s původním významem slova "ekonomika" (=domovní počty) už skoro nic společného...

    bohužel - my žijeme v době, kdy pokud růst ceny ropy způsobí pokles zájmu o nová osobní auta, tak prostě přijde nějaký europaroubek či dokonce globální paroubek a začne automobilky plošně dotovat (aby náhodou někoho nenapadlo použít radši volský potah, protože auta jsou přece VŽDYCKY výhodnější.. i kdyby na chleba pro důchodce nebylo...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: specálně upozorňuji na "Chceme nabídnout novou generaci doma vyráběných leteckých biopaliv "... sic ! U.S.A.F sází na D.I.Y přístup :-)
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: ne tomu se říká vytáčky...
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: OPAKUJI VĚTU:ekonomika není JEN A ANI PŘEVÁŽNĚ EROEI,dokážež chápat význam psaného slova???
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LOPIK: Nikdy nepodceňuj bandy hipíků ! zvláště teď, když ta generace začíná masově odcházet do důchodu a má spoust peněz a volného času a daleko lepší psychickou kondici, než kdyby místo hulení trávy celý život chlastali... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BOBASH: tedy, mě přijde, že tomu se říká obratné vedení diskuze... :-) a kromě toho, já jsem se nikdy volských spřežení docela nevzdal... pouze jsem upřesnil frontu, na které je hodlám nasadit ... tedy spíše takové partyzánské převážení jednotlivých pytlů z hnojivem z nádraží na dvorek, nebo ještě spíše z dvorku na pole (na ten dvorek to přeci jen může zemědělcům rozvést nějaký místní závozník normální autem, po normální zpevněné...)

    prostě jen tvrdím, že je potřeba se zamyslet, jak velká část naší dnešní kultury, civilizace a technologie se používá skutečně proto, že je za všech okolností udržitelná a praktická a výhodná - a co lidé dělají jen proto, že to před sto lety někomu připadalo cool a trendy, a tak se do toho investovaly obrovské miliardy, aby se to mohlo dělat ve velkém.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: na EORI ne, ale ne EROEI už docela jo :-) je to prostě faktor, který ti nutně hraje roli v návratnosti nějaké investice, že jo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Americké stíhačky F/A-18 Super Hornet pohání biopalivo | Hybrid.cz
    http://www.hybrid.cz/novinky/americke-stihacky-fa18-super-hornet-pohani-biopalivo
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    LOPIK: přesně ,proto tomu říkám postapokalyptické vize...
    ano v případě armagedonu je to možmé,nicméně rozhodně ne v rámci progresivního dynamického vývoje civilizace,který se defacto až na malé odbočky sem tam táhne celou historií lidstva
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: ale na EORI ekonomika nefunguje!!!!!!
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LOPIK: Já si dokážu představit třeba ten říční člun, a třeba i toho týpka, co na něm bude bydlet a jezdit s ním. Ono to tak ostatně funguje i teď, tak proč ne za sto let.

    Ale táhnout něco krávou, to si fakt představit nedokážu.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Jenže ty myslíš na extrémní případy, kdy třeba ani není jiná alternativa (válka, Thajci co s celou rodinou žijou na lodi protože nic jinýho nemají, Vietnamská válka, banda hipíků atd..) - v našich podmínkách se to už nerozšíří nikdy, protože se to prostě nevyplatí..
    Jesti nastane situace, že jiná alternativa nebude, tak by se musela stát nějaká katastrofa takovýho měřítka, že řešit ekologickou stopu čehokoliv nebude naprosto nikdo..
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    XCHAOS: Namítal tady někdo něco proti říčnímu člunu?

    Řeknem ti, že GPS navigovaný krávy jsou blbost a ty se začneš bránit, že říční člun je super.

    He?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LOPIK: hele, jde třeba o to, že zboží má různou životnost, a dnes je potřeba ho dopravit různě rychle.

    tedy, vzhledem k úsporám rozsahu a dostatečné rychlosti dnes převládajících druhů dopravy (které často závisí na ropě) byly ty pomalejší způsoby s nepředvídanými výkyvy ve spolehlivosti a rychlosti vytlačeny. jenže s růstem cen ropy ta výhodnost úspor z rozsahu prostě nemusí být dostatečná. a když k tomu připojíš růst nezaměstnanosti... hergot to je tak těžké představit, že někoho prostě třeba bude BAVIT život na říčním člunu (i s celou rodinou, a samozřejmě připojeném k Internetu :-), místo aby se živili třeba jako hráč na burze nebo dealer hypotékového bydlení, nebo tak něco ? :-)

    třeba nákladní čluny na thajských řekách mají všechny vzadu takové domečky, kde bydlí nějaký správce i s celou rodinou...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BOBASH: no výborně, já netvrdím, že všechno se musí vozit na oslu či na volském potahu.

    ale jsem přesvědčen, že kdyby se to nějak pořádně zanalyzovalo do hlobky, tak se ukáže, že volský potah má pro přepravu nákladů do hmotnosti cca 500 kg na vzdálenost max. třeba 10 km zdaleka nejlepší EROEI - a že tím pádem jsou volové v podstatě biopaliva 4. generace....
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Chaosi tipni si, proč byla ta doprava výrazně dražší v dobách kdy se používali ty spřežení a výkřikem techniky byla nákladní plachetnice..
    Neříkám, že půlka z těch věcí o kterých píšeš, nejsou úplný nesmysly - třeba pivo můžeš i dneska rozvážet klidně s koňským povozem (když máš nadšence co se ti o ty koně bude skoro zadarmo starat) ale masivně se to už nevrátí nikdy.. Stejně jako abakus už nikdy nenahradí kalkulačky..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam