• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DIOD: A jaký je EROEI stromu který spadne v lese, když ho nikdo nevidí? :)

    Ale vážně, chtěl jsem říci - pokud ta ropa z takhle hlubokého vrtu tryská sama a pod tlakem (zemního plynu předpokládám), tak celé EROEI je jenom o tom navrtat díru, ne? A kde jsou ty zdroje se špatným EROEI? Měl jsem pocit že všichni naznačovali že ropu je třeba čerpat z moc velké hloubky.. Argumentoval jsem Archimédovým zákonem, ale zjevně úplně stačí argumentovat tlakem zemního plynu.. Nebo snad ten tlak nevytlačí všechnu ropu?

    Nějaké ropné písky které se musí převařovat nebo co?
    DIOD
    DIOD --- ---
    Peak oil futures: same crisis, different responses | Energy Bulletin
    http://www.energybulletin.net/node/52722
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OTZ: do myšlení lidí, co zažili reálný socialismus, pro tebe skutečně není jednoduché nahlédnout. mě bylo v roce 1989 jen 16, ale stejně si toho dost pamatuju.

    nešlo přímo o materiální nedostatek... naopak v řadě ohledů to bylo i naopak... ale hrozná neefektivita, nadprodukce toho, co šlo vyrábět snadno a nikdo to přitom nechtěl, nedostatek fakt zajímavých věcí, které by se vyrovnaly dovozu ze Západu... a zapomíná se na to, že k tak rychlému pádu režimu často vedla i hluboká nespokojenost s tehdejší ekologickou situací danou tím, že režim prakticky výhradně sázel jen na těžký průmysl...

    ITCHY je trochu mimo.... ovšem svůj vztah ke konzumu vidím trochu jinak než jeho. podstatné je, že konzum není to samé co "hromadění": do hodnoty, která přetrvá třeba několik generací, se vyplatí určitě investovat energii, materiál, čas, peníze... problém konzumu je to, že výrobky mají strašně malou životnost. a že navíc trh je nastaven tak, aby to pro něj bylo výhodné, a aby produkty s krátkou životností zvyšovaly HDP. obhájci čistě tržních řešení toto příliš neumí vysvětlit nebo obhájit: případně argumentují, že pokud to trh tak chce, tak je naší svatou povinností to akceptovat.

    já ale nevěřím, že konzumenti opravdu poptávají produkty s nízkou trvanlivostí. podle mě je k tomu často ženou právě ekonomické důvody.. a tady vidím jádro problému: trh je jakási struktura, která vlastně zaujímá čtyřrozměrný objem ve čtyřrozměrném časoprostoru: protože různé produkty zabírají různý objem časoprostoru směrem do budoucnosti, v závislosti na své trvanlivosti. Protože všichni chtějí mít všechno hned - tak to dostávají "naředěné", v podobě produktů s krátkou životností a dochází k nevratnému plýtvání zdroji.

    Na toto ovšem téměř neexistuje lék: rozhodně ho nemá levice (která bývá s enviromentalismem spojována) - protože právě sociální požadavek toho, aby všichni měli nárok alespoň na něco a hned, vede k tomuto typu uspokojování masové poptávky...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Slashdot News Story | BP Says "Top Kill" Operation Has Failed
    http://news.slashdot.org/story/10/05/30/0130203/BP-Says-Top-Kill-Operation-Has-Failed
    OTZ
    OTZ --- ---
    Z tohohle hlediska bych doporucil dokument Zeitgeist Addendum, tam nabizi reseni vetsiny, ne-li vsech problemu soucasnyho sveta. Vcetne pokrocilych technologii a dopravy BEZ ROPY.
    OTZ
    OTZ --- ---
    RAGNAROK: nebo po vesmiru rychlosti svetla;)

    XCHAOS: no obcas mi prijde ze treba pro Itchyho je konzum a spotreba nejvyssi modlou (tolik se mu nedivim kdyz musel zit chudak do 19 (?) v chudy totalite:) a ze by se dobrovolne neuskromnil nkdy pac by to povazoval za omezovani svoji svobody konzumovat. A ze se jevi jako tvor se silne omezenym socialnim citenim. A vec jako ekologicka stopa, slysel o tom nekdy?

    A hlavni vec co nechapu, proc se tady porad resi ropa (ergo spalovaci motor, at uz na jakykoliv palivo) a nejakej dovoz ropy z titanu, nebo tezba z ropnych pisku, kdyz to bude za par desitek let prekonana zalezitost. Takhle se urcite hadali pred 150 rokama priznivci a odpurci parniho stroje:))
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    XCHAOS:
    Ja se tesim az budu moc cestovat po internetu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OTZ: bezbřehej konzum dnes neobhajuje (téměř) nikdo... většina vyhraněně protržních lidí obhajuje, aby konzumovat mohli ti, kdo na to mají peníze :-) (což není moc "bezbřehé"). no a tedy je pravda, že demokratická levice se domnívá, že ty peníze na konzum by měli mít všichni, to jo.

    celá otázka je prostě složitější. duchovní rozvoj často vede k nečekaným koncům, a koncepce dobrovolné skromnosti je podle mě poměrně široce přijímána... samozřejmě jsou tu lidi, co se ptají "proč zrovna já mám být dobrovolně skromný, když elity pořád létají soukromými tryskáči", apod. ... ale já prostě věřím, že spotřeba energie nebo míra konzumu ... příliš nesouvisí s kvalitou života a životní úrovní, a že naše generace (mezi 30 a 40) ještě předvede nový futuristický životní styl, který bude současně atraktivní, současně méně energeticky i surovinově náročný a současně nikoho ho nenapadne označovat za "dobrovolnou skromnost"...

    já začal tím, že se odmítám koupit nové auto, dokud nebudu spokojen s ekologičností i sociální ohleduplností jeho parametrů. a tím po mě je kombinovaná spotřeba pod 3l, a provoz po městě jako plug-in hybrid (aspoň tak prvních 20 km na elektřinu).
    DIOD
    DIOD --- ---
    OTZ
    OTZ --- ---
    Duchovní povstání může být impulsem osobnostního rozvoje a počátkem individuální realizace, ale také východiskem pro současnou lokální i globální lidskou společnost. Sdílení, vzájemnost, úcta, spravedlnost, svoboda a pravda jsou podmínečnými kvalitami moderní občanské společnosti odpovědných lidí, směřujících k rovnoprávnosti, dobrovolné skromnosti a sdílené demokracii.

    Trk pro ty kdo tu obhajujou bezbřehej konzum. Více zde http://www.povstalecka-snemovna.cz/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Slashdot News Story | The "Scientific Impotence" Excuse
    http://news.slashdot.org/story/10/05/28/1740208/The-Scientific-Impotence-Excuse
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DIOD: Tak mně napadlo, viděl jsi Končalovského Siberiádu?

    есть нефть в Сибири! A ta Artěmjevova hudba, když hoří ta ropná plošina..

    Fakt doporučuju všem zájemcům o ropu http://www.csfd.cz/film/35237-sibiriada/
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: v USA a Austrálii a Brazílii je mají taky.. FWIW.

    Pokud je to kvůli energetické soběstačnosti, je to největší konspirace.. Oficiálně o tom ani zbla. Jen o smělých cílech v oblasti emisí. Ehm. Kromě toho nahradíš závislost na dovozu ropy na závislosti na dovozu potravin (a navíc za vysoké ceny)..

    Biodiesel mají leckde, např. v Roztokách na pumpě. Problém s environmentalismem je, že ve většině případů vylévá vaničku i s dítětem..

    No nic, to je to Peak Off-topic. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: BTW, ať se EU biopaliva rozhodla zdůvodňovat čímkoliv, je jasné, že jde o strategické rozhodnutí, víceméně vojenské. uvědom si, že Německu bylo za 2. světové války houby platné obsazení celé Evropy, když nedobyli ani jedno významnější ložisko ropy. a přesně o tom je to i dnes: Evropa je strašně snadno vydíratelná ze strany svých dodavatelů.

    Biopaliva v EU jsou tedy specifikem, které velice souvisí s nějakou instinktivní snahou o energetickou soběstačnost. Ať je to navenek prezentováno jakkoliv. (Samozřejmě: dílem za to může i zemědělská lobby... dotace, apod., to je už úplně jiná kapitola)

    Osobně kdyby bylo u pumpy na výběr jako kdysi, tak prostě jezdím na biodiesel. Protože by byl levnější a já bych z toho měl lepší pocit. Žlutá pole na jaře mi vůbec nevadí, netrpím sennou rýmou. Jsem holt sobec a myslím jen na sebe :-) (a opakoval jsem toto už několikrát: enviromentalismus je sobecké rozhodnutí na základě subjektivních preferencí - a já mám tedy plné právo na volném trhu poptávat enviromentálně šetrné produkty na úroveň co já vím - sociálně šetrných, kapitálově silných, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: may be absorbed ... já se ale ptám, jaký je současný stav ?

    chápej, když zemědělci můžou pěstovat buď jenom krmnou plodinu, a nebo si můžou vybrat mezi plodinou, kterou dílem lukrativně prodají na biopaliva a přebytak pak podle potřeby zkrmí (nikoliv březím srnám, ale prostě hospodářským zvířatům) ... tak jaké je podle tebe tržní rozhodnutí ?

    dotace jsou jiná věc. že dotace EU do zemědělství jsou nesystémové (a navíc většinou padnou v podstatě na nájem půdy a tedy jdou do kapes majitelů půdy) - v tom se určitě shodneme.

    E2E4: něco mezi 20 a 30ti %. tohle číslo použil Bursík v nedávných otázkách Václava Moravce. Jestli lhal, tak by to samozřejmě šlo použít proti němu. proto nevěřím, že by v takhle exponovaném čase lhal.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    http://www.fao.org/docrep/012/ak341e/ak341e07.htm

    - produkce řepkového oleje stoupla z 34 megatun v roce 1995 na 58 megatun v roce 2008/9.

    - In the European Union, non-food uses (primarily for biodiesel) are expected to rise faster than food uses, and as much as 65-70 percent of domestic rapeseed oil production may be absorbed by the biodiesel industry.

    ^^ a bacha, to nezahrnuje importy. So much for 20 percent.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: heh? kdes přišel na těch 20 pct ? Z čeho se bere MEŘO do nafty, abychom splnili smělý cíl EU přídávat 5% potravin do paliv?

    XCHAOS: biopaliva nejsou kvůli soběstačnosti, ale kvůli "ekologii". Přečti si tu direktivu.

    Pro rozvojové země je naopak dobré produkovat něco, co se dá draho prodat na západ/sever. Za to si mohou koupit potraviny a zdravotní péči.. Samozřejmě, při požadavku EU a USA na velký podíl biopaliv nakonec hladovět začnou, protože rozpočtové omezení..

    Fair trade je úplný nesmysl, přečti si něco o jeho efektu na ceny (humanizaci produkce beru, i když v tom bordelu co v rozvojovkách je si moc neumím představit, že by to bylo efektivní a nepodvedené).

    Ale to je tady trochu OT, teze je, že biopaliva z potravin peak oil nevyřeší - ještě mně napadl vtipný argument, že to prodražuje palivo pro spotřebitele.

    Což nevím jestli je z hlediska peak oilu dobře nebo špatně (začne se šetřit, což je podle mně dobře, ale podle peak oilu je naše civilizace závislá na levné ropě, tj zdražení je špatné)..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: a celkově je to nepochopení. EU šlápla zcela mimo, když začala uznávat i importovaná biopaliva (on celkově koncept soběstačnosti jde jen špatně dohromady s jakýmkoliv globálním volným trhem, když jsme u toho...). v důsledku toho se pak biopaliva začala ve velkém pěstovat v různých rozvojových zemích, kde právě měli místo toho pěstovat něco k jídlu.

    toto ovšem není specialita biopaliv: stejný efekt mělo předtím v rozvojových zemích už třeba pěstování kávy nebo čaje: prostě vždy tam jakákoliv specializovaná "nejedlá" zemědělská produkce jde na úkor méně ziskové produkce potravin pro místní obyvatelstvo. když ti vadí biopaliva, měl bys protestovat i proti kávě a čaji (resp. nakupovat jenom fair-trade dovoz...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam