GRENDAL: Co blbneš? To je právě že v pohodě. Když klesne množství peněz v oběhu, klesne i množství peněz dostupných na čím dál více nákladnější těžbu ropy, ropa podraží (reálně), neboť se stane vzácnějším zbožím, a tudíž si ji bude moci dovolit jen málo který. A to vyřeší spoustu problémů. Cožpak to nechápeš?
- Když tuto úvahu vezmu vážně, tak máš, Done Xchaote, zčásti pravdu. Zbujelý automobilismus asi vezme za své. Pozitivum. Pokud platí teze o co do vlivů a následků signifikantním podílu člověka na globálních změnách klimatu, pak i zde pochopitelně hraje PO velmi důležitou roli, všechny modely s nimiž pracuje IPCC totiž do budoucna počítají s takovým nárůstem spotřeby fosilních paliv, který zkrátka a jednoduše nemůže - soudě podle stávající úrovně vědění - nikdy nastat. Pozoruhodnou přednášku na toto téma nedávno přednesli ve stockholmském Resillience Centre. I přesto přese všechno však opět vidíš, Done Xchaote, toliko výhody a pozitivní stránky. Ale zdá se mi, že jsi beznadějný případ.
Jo, a mimochodem, ani handrkovat se o to, kdo se tu handkuje, se s tebou nechci. Když si ještě jednou a poprvé pořádně přečteš mé příspěvky, tak zjistíš, že já si žádné definice nemonopolizuji. Akorát prostě považuji za slušnost, když někdo v diskusi používá nějakým pojem, který nějak chápe, snažit se toto cizí chápání pochopit a buď jej implicite přijat za své a pokračovat tak v linii diskuse, anebo se vůči tomuto chápání vymezit a zavést své vlastní chápání, své vlastní definice, třeba i za cenu zachování obou z nich. Zatímco ty máš velmi často ve zvyku někam vtrhnout, vcukuletu pročíst diskusi, učinit si šmahem názor, respektive vyhledat ve své hlavě již předem připravené odpovědi, které právě že reagují na některé pojmy, které jsi při svém rychločtení svedl zachytit, a reagovat po vzoru a v duchu svého autonomního, volnomyšlénkářského, nezávislého a zcela jistě ideologie prostého myšlení. Dobře, pak bys ale měl všechny diskutéry ve všech auditcích na nyxu upozornit, že nediskutuješ, nýbrž že hlásáš a reaguješ na své zatvrzelé představy o názorech druhých. Věř mi, že četným z nás ušetříš mnoho času a zbytečně vzkypělých nervů.