• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GOBERSČokoláda - Läderach, Toblerone, Lindt, Nestlé a spol.
    IORETH
    IORETH --- ---
    NANTHEI: jakákoli chemická reakce (a vstřebávání je taky chemická reakce) se s teplem urychluje. Pokud se teda reaktanty teplem neničí :-)
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    já jsem si nedávno četla složení nějaké čokolády, co měla nápis "extra hustá" a až jsem se lekla, kolik v ní bylo různé chemky, zahušťovadel a modifikovaného škrobu. Nemůže se stát, že máte alergii třeba na nějakou přídatnou látku?
    Ale zas to by nevysvětlovalo to choco café.

    Možná nálož horkého theobrominu, který se díky té teplotě okamžitě vstřebá umí s tělem pořádně zacvičit. :/
    Já si teda dělám obyčejné kakao, ale ne z instantních nesquiků, ale z pravého holandského kakaa. A sypu si ho opravdu hodně. Párkrát se mi stalo, že mi z toho bylo trochu těžko, ale přičetla jsem to špatné kombinaci jídel. Tak teď už vím, čím to mohlo být :)
    CNV
    CNV --- ---
    Byly jsme nedávno s jednou Nyxačkou v čokoládovně a obě nás rozbolela hlava... ji víc, já jsem si to dala naštěstí s mlíkem. Přitom to byl takovej malej hrníček. Příště půjdeme radši na čaj :)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    LE_JOUEUR: nedavno som sa o tom bavila s jednou znamou, chemickou-potravinarkou, a ta hovorila, ze vraj salka poriadnej horucej cokolady ma podobne ucinky ako trojite presso... poriadnu hustu horucu cokoladu si davam tak raz za mesiac, vecsinou miesto nejakeho jedla, inak by mi z toho asi bolo zle, trojite presso by ma asi polozilo... ;)
    LE_JOUEUR
    LE_JOUEUR --- ---
    Díky, asi by to mohlo být jen tou látkou.. protože s žádnou ze složek jinak nemám problém (teplé/studené/kakao typu nesquik..). Migrénami také netrpím. Právě proto, že mám výrazný problém jen při pití čokolády a někdy při kávě, jsem se na vás obrátila.
    U kávy je to podobné, ale ne tak silné (což bude množstvím). Jak jsem psala, včera mě dehydratovala káva s čokoládou (spíš kakaem) a mlékem, ale mívám ten problém i u laté.
    NANTHEI - Jak píšeš, ta látka má podobné účinky jako kofein. Jedinou zvláštností je, že jsem se naučila kávu pít teprve nedávno v Itálii a zatím jen jako laté. Zatímco v Itálii s tím problém nemá, v našich kavárnách si zase kávu pít zřejmě odvyknu :).
    XMARGE: Není to ode mě hezké, ale jsem ráda, že v tom nejsem sama :)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    NEFRIT: já migrénama netrpím. Jako bolesti hlavy občas mám, ale nejsou to migrény (neodpovídá to příznakům migrény). Ale ano, spouštěč těhle mých bolestí hlavy je třeba ta tekutá čokoláda (a taky třeba pobyt v chladu bez pohybu, málo tekutin...)
    NEFRIT
    NEFRIT --- ---
    LE_JOUEUR:
    XMARGE:

    Nemáte tu koncentrovanou rozpuštěnou čokoládu jako spouštěč migrény? Jak říká Nanthei, je jí v šálku víc, než v tabulce a tak do sebe dostanete velké množství té látky, která to v mozku spustí.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    LE_JOUEUR: Nemám tak silné projevy jako ty, ale taky mám s tekutou čokoládou (tou kvalitní, ne těma rozpustnejma srágorama v prášku) problém. v 80% případů, kdy si dám víc než pár lžiček, mě rozbolí hlava. Z čokolády v pevném stavu tyhle problémy nemám.. S tepelně zpracovanou smetanou mívám občas problém, že se mi po několika soustech začne navalovat, ale to spíš u omáček typu svíčková, sýrová a tak. U čokolády mě "jen" bolí hlava, nenavaluje se mi.
    Čím to je, nevím. Jen jsem tě chtěla podpořit, že v tom nejsi sama:o)
    LE_JOUEUR
    LE_JOUEUR --- ---
    Mam rada dobrou cokoladu, v pevnem stavu mi nevadi snad libovolne mnozstvi, ale kdyz si ji dam tekutou, nedela to memu telu dobre. Vadi mi to, protoze jsem hledala kavarnu s dobrou hustou cokoladou misto kakaa a kdyz jsem jednu objevila, zjistila jsem, ze ji pit nemohu. Nemelo by se tedy jednat o alergii, ale zajima me, cim to je, tak se k vam obracim o radu.
    Hustou cokoladu jsem mela jen parkrat na vice mistech. Uz po trose mne zacne bolet hlava, citim se jako opila, dehydratuji se/musim hodne na zachod. Kdyz jsem jednou vypila cely hrnek v Choco cafe U Cervene zidle, zvracela jsem a bylo mi spatne cely den - jsem si jista, ze to nebylo kvalitou, ale jen mou reakci.
    Ted jsem mela Mocha cafe ve Starbucks (cafe, mleko, cokolada) a zase mi to nedela dobre..
    Pritom i s mlekem a slehackou nemam problem.
    Predem dekuju za rady/odkazy..
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    mydeals.cz - POZOR! VSTUP NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ! Čokoláda všude kam se podíváte. Muzeum s 3000 let starou historií čokolády jen za 75,-Kč na osobu.
    http://mydeals.cz/pozor-vstup-na-vlastni-nebezpeci-cokolada-vsude.html#a_aid=4cb35c5bcc424
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    GOBERS: jojo.. je to fajn zážitek.
    i když tu "domácí" zatím neznám.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CUCHULAIN: Západní trh. Lepší než ta pro východ, ale horší než ta pro domácí použití. Snad to bude jedlé... ta pro východní trh není.
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    ALEXIS: takže nejspíš kvalita. koupil jsem jich 5 manželce.
    ještě jsme je neochutnali :-)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    CUCHULAIN: podla tam vyfotenej zadnej strany by som povedala, ze je to exportna pre zapadny trh
    exportna pre vychodny trh ma popisky priamo na krabicke vytlacene ceske, slovenske, polske, etc. to, co je tam vyfotene ma talianske, anglicke, finske, etc. a len prelepenu cesku a okrem toho je vyrobena vo Francuzsku ;)
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    IORETH: a tohle je která? :-)
    Čokoláda Lindt Excellence 99 % 50 g, Čokoláda.cz
    http://www.cokolada.cz/cokolada-lindt-excellence-99-50-g/
    FRENZY_
    FRENZY_ --- ---
    GOBERS: Popravdě mě možnost podobné odpovědi napadla :-)
    IORETH: Tak snad v červenci... :-)
    ALEXIS: Díky, to vypadá v současnosti jako nejreálnější varianta.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    GIMEL: ze maju pravdu, Valrhona je uplne ina kategoria :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    GIMEL: Tak ve švýcarském kontextu Lindt skutečně střední třída je. Na té vysoké třídě jsou firmy jako Läderach a řada malých specializovaných výrobců.
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    Bavila jsem se s čokoládovnicemi z Rozbíjím se a ty mi obě shodně tvrdily, že Lind je taková střední třída oproti Valrhoně. Co si o tom myslíte?
    Jak to tu tak čtu, tak myslím, že asi bude rozdíl mezi "českým" Lindt a Valrhonou, ale švýcarský v tom porovnání na tom tak špatně nebude.

    Jinak tu mám přichystanou i tu levandulovou od Coppeneur a 64% Valrhonu. V Makru měli akci :)
    Na nich se mi líbí, že je to "jednodruhová" čokoláda - třeba z Trinidadu nebo Madagaskaru, takže člověk pak může při ochutnávce rovnou cestovat.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    jé, tak to se rozhodně těším, mléčnou mám moc ráda :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam