• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARCHNATONASteampunk
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    SOMBRA: Já asi klidně, protože obojí mi přišlo stejně pitomý. :D Tedy - vizuálně to bylo zábavné a vlastně i jako film docela vtipné a rozhodně mne neuráží, že to někdo takto interpretoval. Ale když dostanu náladu na mušketýry, pustím si ty s Yorkem a když na Sherlocka, tak s Brettem. :) Jsem beznadějný zpátečník. :D
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    SOMBRA: Fskutčnosti ano, to je asi dobrý příměr. Včetně toho, že Dumas psal svého druhu spektakulární brakovou literaturu a taky proto byl tak populární; jako zejména ti Tři muškteýři fakt nejsou žádné veledílo, je to ve své podstatě jednoduchá dobrodružná literatura, jenom psaná pro jiného běžného Frantu čtenáře, než je dnešní běžný Franta divák. Anderson to podle mě pojal dobře.
    SOMBRA
    SOMBRA --- ---
    SADAKO: přirovnala bys ty Tři mušketýry třeba k Sherlocku Holmesovi (2009) a pak Hře stínů (2011)? jako žádoucí modernizaci?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    MAWERICK: "Magie" není úplně správně - ačkoliv jsem LE zmínil v souvislosti se steampunkovou estetikou, ve svém jádru je to významně odlišný žánr a jeho "maskování" á la steampunk, které je přítomno cca prvních 75% první série je dáno zápletkou a maskování začne opadávat ve chvíli, kdy se děj přesune na půdu Gildy.

    MAWERICK: Ani jeden netvořil steampunk, akorát do něj byli dodatečně napasováni coby zdroje inspirace… Tzv. proto-steampunk
    Karel Zeman vycházel z verneovek - adaptoval je přidáním trochy retrofuturistické patiny a určité karikatury - dělá si z Verneovek (a zastaralé sci-fi obecně) blahosklonnou legraci tím, že posiluje bizarnosti v predikcích…

    A Jules Verne nepsal steampunk ani smykem - Jules Verne byl autorem čistokrevné hardcore Sci-fi a do kategorie "steampunk" spadl jen tím, jak jeho dílo "zastarávalo" až se stalo "komicky bizarním" a nabralo nový dech. To co psal Verne je v podstatě metaforický "cyberpunk 19. století" (Verne zemřel 1905 - a do dnešních dnů třeba neexistuje tak rychlá ponorka, jako Nautilus).

    Jednou se ve stejné kategorii "jak si předci představovali budoucnost" pravděpodobně ocitnou i Startrek, Star Wars a W40K… Lze jen doufat, že je pak zpětně zařadí třeba do "starpunku" a ne do "steampunku", ačkoliv jim to nejspíš s ohledem na časovou osu bude splývat...
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    SHEALA: Tajemství hradu v Karpatech musim vyzkouset s potomkem, snad nezadelam na nocni mury :D
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    SOMBRA: Mně se to docela líbilo. Když už nic jiného, alespoň to není _další_ nudně zaprášená adaptace, která jenom kopíruje ty předchozí, ale snaží se to komunikovat látku současnému divákovi náležitými prostředky.

    To mi připomíná Coppolova Draculu https://www.csfd.cz/film/1639-dracula/prehled/
    Pokud ti náhodou doteď unikal, tohle rozhodně stojí za vidění. Mně přijde geniální ve stylizaci, která funguje strašně zajímavým způsobem - vzala to, co bylo v předloze skrytě naznačeno a jebla to (velice dobře) divákovi do ksichtu. A naopak věci otevřeně řečené v románu, tady jsou v druhé vrstvě a pod ní je ještě pár dalších. To je třeba něco, co má málo Dracula movies - víc vrstev. Ten film je gotický do morku kostí, ale mluvit řečí postmoderny.
    SOMBRA
    SOMBRA --- ---
    MEMNON666: a koukala jsem na tu Violet Evergarden, to jsem vůbec netušila, že existuje

    SHEALA: those were the days :D
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Imho Adéla ještě nevečeřela je trochu steampunk, a Tajemný hrad v Karpatech už hodně.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    SOMBRA: já ho strašně dlouho neviděl, zůstal jen dojem "vypni mozek a bav se u SP hejblatek", jako satisfakci bych nabídnul ještě Thé Nevers ;)
    SOMBRA
    SOMBRA --- ---
    ou, teď jsem vzpomněla: TIHLE Tři mušketýři
    The Three Musketeers (2011 film) - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Three_Musketeers_(2011_film)

    tedy... já tomu říkám "Aramis Creed", s ohledem na úvodní scénu, kde Aramis skáče, jak kdyby utekl z AC; ninja-Milady taky dost stála za to - vizuál hezký, mozek nechte doma :)
    asi bych ocenila, kdyby se ti týpci a typky nejmenovali podle postav ze Tří mušketýrů, ale prostě mám málo eklektický vkus :)
    SOMBRA
    SOMBRA --- ---
    MEMNON666: Wild Wild West je právě ta stereotypní odpověď, kterou obvykle na otázku po filmech dostanu :) (a tam to taky obvykle skončí) takže zřejmě je vnímán jako "správně škatulkový" :)
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    MAWERICK: Když k tomu ještě přilepíš cedulku "postapo" tak asi klidně... :D ale nejsem zrovna na tohle dobrý arbiter, z mangy znám jen první díl a z anime asi tři díly, než jsem to zahodila, tohle se se mnou brutálně nepotkalo.

    SOMBRA: Njn, kdyby FMA neměl ty chibi scény, tak se nezlobím, ale já to beru jako specifikum žánru a vlastně je mi to úplně jedno; něco jako ty momenty "kdyby si dva lidé upřímně promluvili, mohlo by se to vyřešit nejpozději v pátém díle, ale oni holt nemůžou, neb přísahy, mistrové, vendeta a zákon zachování tváře" ve wuxia. :D
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    Violet evergarden možná?
    SOMBRA
    SOMBRA --- ---
    MAWERICK: Attack on Titan neznám dost dobře, abych mohla svůj názor něčím podložit - tudíž... nevím, pouze bych střílela od boku :)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    MEMNON666: i kdyz je pravda ze do "skatulky" zapada skoro nejpresneji... :) (pokud se tedy budem drzet te skatulky gatekeepersky rigidne :))
    SOMBRA
    SOMBRA --- ---
    SADAKO: ooo, to jsou dobré orgie! :D

    Vidocq! znám a škoda, že toho v tomhle stylu (o něm) není víc; ale ono... já jsem fanda Vidocqa, takže se na to dívám specifickou optikou :)
    a Bowie jako Tesla - ano, prosím :D

    Fullmetal znám :) tam je spousta dobrých věcí, ale vraždily mě tam ty "chibi momenty", tedy, vraždily mou schopnost se do toho nějak ponořit :)
    ostatní omrknu!
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    MEMNON666: naprosto cilene jsem se mu vyhnul :D :D
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    A nikdo nezmíní Wild Wild West? ;)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    SOMBRA: hm. zajimava otazka :)
    to nevim... :) resp asi bych nezvolil jeden konkretni... spis bych to asi rekl tak ze se mi spis libi ty "fantaskni" (Nausica, Mononoke atp) vic nez ty "realne" (Zveda se Vitr)

    SADAKO: hm Da se Attack on Titan povazovat za steampunk? :)
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    SOMBRA: Pokud nevadí anime

    https://anidb.net/anime/979 - Fullmetal Alchemist (ale to asi znáš)
    https://anidb.net/anime/4897 - Baccano! coby nepurista bych to klidně šoupl i pod označení steampunk, ale tak nějak "mimo jiné"
    https://anidb.net/anime/16174 - The Case Study of Vanitas; pokud si pamatuju správně, tohle je decánko z ranku "stupidní, ale koukalo se na to dobře"
    https://anidb.net/anime/10952 - The Empire of Corpses (film), to by se ti mohlo líbit, alternativní Londýn 19. století s oživováním mrtvol v ceně

    Hrané filmy
    https://www.csfd.cz/film/20630-mesto-ztracenych-deti/prehled/ - poněkud bizarní (taky to točili Jeunet a Caro), ale zábavné a IIRC i archetypálně pozitivní
    https://www.csfd.cz/film/12103-fantom-parize/prehled/ - Vidocq, nevím, jestli neznáš, vysoce esteticky hodnotné
    https://www.csfd.cz/film/268441-tajemstvi-mumie/prehled/ - retardace AF, ale z hlediska stylu zajímavé
    https://www.csfd.cz/film/223160-dokonaly-trik/prehled/ - nesedí mi Nolan jako režisér a to tak, že těžce, Prestige mě vlastně nebavil; ale tak nějak na tom filmu něco je (mj. Bowie jako Tesla))
    https://www.csfd.cz/film/221352-pad/prehled/ - nevím, jestli by tohle kdokoli jiný řadil mezi "steampunk" a puristy by zřejmě kleplo, nicméně jsou to totální vizuální orgie
    SOMBRA
    SOMBRA --- ---
    MAWERICK: chápu :) vlastně ze zvědavosti: jaký je pro tebe a podle tebe nejlepší Ghibli film (bez ohledu na žánr/subžánr)?
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    SOMBRA: chapu :) ja mam ghibli filmy rad...

    jinak last exile je imho prvni lepsi. ta druha serie uz je slabsi i kdyz porad v lepsim prumeru.

    COMODOR_FALKON: jak neexistovalo? Jules Verne neexistoval? Karel Zeman neexistoval? jen se to pojmenovavalo nestejne...
    jsi demagog. tohle neni algebra nebo programovani... umeni neni binarni... styly se prekryvaji, doplnuji, vykradaji a napodobuji...
    A steampunk stejne jako scifi, fantasy, cyber-,diesel- a jine "'punky" jsou umeni.... to je realita...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam