• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MACHALIK: Navíc je to barbarství.

    Inu... když myslíš. ;-) Nechci s Tebou polemizovat, protože mám pocit, že jde o rozdíl v přístupu, přičemž oba náhledy jsou samy o sobě oprávněné. Záleží na tom, co chceš a co preferuješ. Máš-li rád vysokooktanové whisky ze sudu, budiž Ti to přáno. Souhlasím s tím, že tak dostáváš vyšší koncentraci chuti, buketu a pod., nicméně daní za to je řekněme ztráta jisté senzorické jemnosti pro cokoliv méně intenzivního. Já třeba kromě whisky rád piju i koňak, armaňak, víno a podobně. Proto mi vyhovuje větší - jak bys Ty asi řekl - čajíček, protože mi, řeknu-li to nadsazeně, na týden neumrtví jazyk.
    To máš klasicky třeba s absinthem... znám lidi, kteří ho pijou neředěný. Proti gustu... Já si klidně takový 70 procentní absinth naředím i v poměru 1:5 a jsem spokojený.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Cask strength = sudová síla = uisky stočená ze sudu rovnou do flašek bez filtrace a ředění destilkou. Běžný whisky, co koupíš ve kšeftě, mají 40 % alkoholu, někdy 43 a některý dokonce i vyjímečně 46 (to je případ Taliskeru 10 yo), ale úplná většina je na 40. Je to snad i nějakej zákon EU nebo co. Koňaky jsou 40, rumy jsou 40, vodky jsou 40, všechno je 40. Vyrábí se tak, že se vezme whiska ze sudu a nalije se do ní voda, aby měla homologovanou voltáž, a zašpuntuje se to do flašek a posílá do Evropy. Cask strength jsou whisky rovnou z toho sudu, maj 48+ %. Typicky se to pohybuje mezi 51 a 55 %. Je to silnější vůní, chutí i alkoholem, je to koncentrovaná chuť. Po zvyknutí si na cask strength modely ti už obyč uiska tak nechutná, protože je prostě řídká a nevýrazná. Čekáš chlapský pití a dostaneš moučník. V případě většiny whisek navíc docela špatnej moučník.
    Koukni se na http://www.thewhiskyexchange.com/ na pár uisek. Třeba Auchentoshan nebo Bowmore nebo Benromach nebo Highland Park nebo Springbank dělají skvostný věci. Většinou jsou to různý omezený edice pár tisíců flašek z různejch sudů, třeba Bowmore Claret se dělá v sudech po burgundským nebo Auchentoshan 18 yo je ze sudu po portským atakdále. Flaška těchto whisky stojí okolo dvou až čtyř tyček, podle toho, co nakoupíš (dá se sehnat i skvostný pití za patnáct set třeba ale, nemusíš nutně hned to úplně zavrhnout, kdybys neměl love), a je to úplně jiná třída než běžně dostupný věci ve kšeftě. Ale pozor, vysloveně levný cask strength nejsou moc dobrý, ty jsou prostě jen silný a je to špiritus.
    Já osobně jednou dvakrát za rok nakoupím ze pět flašek tohohle a pak je postupně vypíjím všechny zaráz a trvá mi rok i dýl, než je všechny vypiju, přičemž prakticky celou dobu je mám na chuťové špici. Po jedné se to nakupovat nevyplatí, to zahučí moc rychle a nestihne dojít k tomu uvolňovacímu efektu.

    Vodu bych do whisky nikdy nelil, nota bene do silné. Lidi říkají, jak se otevře ta chuť, ale hovno, prostě se to úplně obyčejně zředí. Navíc je to barbarství.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    A můžeš mi, jako neználkovi, ještě nějak česky a hezky vysvětlit, co to přesně znamená 'cask strength', a čím se liší od ostatních whisky?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Je dulezity, co pijete, na Taliskeru 10 yo nebo podobne tride neni poznat nic, to je furt stejnej pepr. Nejmarkantnejsi je to u cask strength whisek.
    VALDA
    VALDA --- ---
    MACHALIK: zajímavý ... to zkusím vysledovat :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Hm, zajímavé..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Po otevření bejvá uiska leckdy trochu ostrá nebo špiritózní, hlavně cask strength (já nic jinýho už skoro nepiju, ty čtyřicítky jsou ředěný už z výrobny a mají půl chuti), takže jí prospěje, když se trochu nadechne, aby se ztratila ta čerstvost. Chuť whisky se v průběhu jedné láhve mění a má na to vliv čas a poměr kapaliny/vzduchu ve flašce, co jsem vypozoroval. Je to jak gaussova křivka, whiska je v nejlepší kondici od nějakých pěti centimetrů pod rozšířením pod hrdlem až do nějakých pěti cáků ode dna. Pak už zase začíná slábnout. Ale důležitej je čas, takže flaška vyslopaná za týden nemá možnost se proměnit a probudit. U mě doma flaška vydrží průměrně tři měsíce až třičtvrtě roku, a první a poslední měsíc to málokdy je tak dobrý, jako uprostřed láhve.
    Jinak je skladuju normálně ve špajzu. Teplota, není-li nějaká nesmyslná, nehraje si myslím roli.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Proč právě okolo středu flašky?

    Mimochodem, jak uchováváte (ne)otevřené láhve s whisk(e)y? Stejně jako u vína v chladu nebo při pokojové teplotě? Nebo teplota nehraje roli?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Uisky neředit, a cask strength už vůbec ne! Jestli štípe, tak postupem flašky určitě přestane, často se uiska potřebuje "nadechnout". Chce jí to dát čas, ne do ní lít vodu. Nejlepší uiska je většinou okolo středu flašky.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    STEPNI_VLK: Tak tedy vysvětlení: kvalitní whiskey (velmi přibližně řečeno single malt a sem tam i lepší kupáže) piju zásadně samotnou bez vody a bez ledu. Maximálně pokud má whisky např. vyšší procento alkoholu, tak jí velmi mírně naředím chuťově neutrální vodou stejné teploty, aby byla lépe cítit chuť.
    Když se mi někdy stane, že piju whisky prostřední kvality, tak většinou s ledem.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Teď koukám, že mi zase na myši zůstal přilepený jiný odkaz. :) Tak pro veliký úspěch ještě jednou, a tentokrát už pravá Whisky in the Jar..
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---

    Whisk(e)y piju

    18 hlasy od 18 respondentů

    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Dáme si jednu hymnu, než to tu úplně umře: Whiskey in the Jar. :)

    Teď právě dočítám Konec světa & Hard-boiled Wonderland od Murakamiho, kde se to whisky jen hemží, a doma zrovna ani kapka. Ach jo, ďas aby to spral!

    Mimochodem, hlavní hrdina ji prakticky pořád pije "on the rocks". Dokonce se v jednom místě vyjadřuje následovně:
    Pro ukrácení nudy to ale bylo ideální a já si ty plakáty prohlédl po řadě všechny. Což mě po posledním patnáctém přivedlo k poznání, že nejkrásnější pohled, co se alkoholických nápojů týče, je docela určitě na whisky s ledem. Jednoduše řečeno, dobře to na fotografiích vypadá. Do velké sklenice se širokým dnem se hodí tři čtyři kostky ledu a na ně se nalije jantarová, hustá whisky. Než pak led začne tát a bělavá voda se začne mísit s jantarovou barvou whisky, na okamžik po ní plave. Což vypadá doopravdy pěkně. Když jsem se podíval líp, zjistil jsem, že většina fotografií whisky na plakátech je právě on the rocks. S vodou to jaksi není na pohled ono a neředěná whisky je nudná až běda.

    Jak ji nejraději pijete vy? A jak jste se k tomu propracovali? Přes zkoušení, radu profíka, oblíbenou scénu z filmu či knihy, nebo nějak úplně jinak?
    JCSOFT
    JCSOFT --- ---
    LOOP_ONE: Japonci jsou fajn, Nikka mi tedy sedí víc než Suntory / Yamazaki... ale tady se to blbě shání :)

    AD sepsal jsem (pro lidi tady asi ne moc objevný) postup výroby whisky ve Skotsku a na Islay především z balíkem fotek, kdyby to někoho zajímalo :o)
    http://www.jizni-svah.cz/2009/05/ze-zivota-whisky-v-obrazech-dil-i.html
    VALDA
    VALDA --- ---
    pil někdo ardmore?? vyhlížím nějakou novou lahev a tato je ve výběru
    (http://www.ardmorewhisky.com/Ourwhisky/tasting_notes.aspx)
    TUILE
    TUILE --- ---
    loop: jamazaki sem pila a teda za tu cenu nic moc.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ten server je dobrej, jen tam jsem objevil některý raritní kousky, který jinde už nejdou sehnat, jedině na eBay. Doporučuju.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    No já taky koukal. Mi byl dovezen Ardberg 10 y.0. tady za 1200,- a nakoupen v přepočtu za cca 750,-. Beru ale taky, že obchodníci chtějí vydělat.
    LOOP_ONE
    LOOP_ONE --- ---
    BTW ja bych to v CR nekupoval je to tady prepaleny treba viz
    Kratochvilovci
    MACALLAN 1967 GM 070 40% 8556 Kc
    whiskey exchange
    MACALLAN 1967 GM 070 40% £170.00 coz s postovnym 25 liber je
    6,154.14 CZK
    tak jenom pokud budete chtit neco dobreho tak jedine
    http://www.thewhiskyexchange.com/

    jinak book :)
    LOOP_ONE
    LOOP_ONE --- ---
    MIKEX: uplnej souhlas.... mam ji taky a protoze jedu dost Bushmills 10 16 .. tak tahle "400 roku vyroci" opravdu zklamani... ja si nemuzu pomoct ale 10 je proste milacek...je to asi jedina whiskey, u ktery kdyz jsem se napil a vyhrkly mi slzy... ;) chutovým dojetím samozrejme..
    .taky moc dlouho se u me neohreje...
    a ted se chystam na nejaky zkusenosti s JAPAN W?
    Suntory Yamazaki 12 Year old
    Nikka from the Barrel
    tuhle samostatne (po vyplate)
    Talisker 1982 / 20 Year old :)
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    díky moc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam