S irskýma je to těžký. Zaprvé to jsou většinou blended whiskey, nejsou to maltky. V irsku se to víc míchá. Zadruhé jsou si dost podobný charakterem (až třeba na Connemaru, ale tu beztak moc nedoporučuju), takže tam nenajdeš takovou paletu chutí jako mezi skotskejma. Zatřetí jejich málo. Skotskejch je jak naseto.
Irský, jak víš, jsou obecně lehký, květinový, já jim říkám "chladný" whiskey, protože v puse tak nějak nehřejou. Některý skotský, jak už jsem psal, jsou vysloveně pocitově teplý, ohřejou ti hubu zevnitř, vnímáš je celou hlavou. Irský takhle moc nefungujou, jsou v puse a v nose a jsou chladný. A protože je v irsku obecně chudší výběr, tak mluvím většinou o skotských.
Každopádně o nejlepší irskou se podle mě dělí dva výrobci - Jameson a Bushmills - všichni ostatní jsou více či méně rubbish. Pokud máš rozpočet kolem litru, tak kup Bushmills 10 yo, to je takovej ten zelenej v kartonu s víčkem. Dle mě velmi, velmi dobrá uisky za tuto cenu, vydrží hrozně dlouho na jazyku a vůbec ničím nevadí. Na mým osobním žebříčku irskejch skoro konkuruje předraženýmu Midletonu (což je topmodel Jamesona), kterej ji sice v mnoha parametrech překonává, ale kupř. v držení v puse zklamává, Busmills si užiješ i po polknutí. Kdyby ses chtěl rozšoupnout, tak jdi do Bushmills 16 yo.
Další důvod, proč se o irský tak nezajímám, je, že v Irsku nemají cask strength - všechno to jsou čtyřicítky. Jedinej Bushmills (a já ho mám vlastně ze všech irských nejradši, podle mě je to jediná solidní destilerka tam) měl svýho času tři modely, byly to nějaký 50+ %, a byly zraný v sudech po rumu, portským a bourbonu, co si pamatuju, a ty jsou dneska prakticky nesehnatelný. Byly vyrobený na zakázku pro jistej německej whisky klub fandů Bushmills a je jich jen pár stovek lahví. Jsou ve dvou vydáních, jedna má takovou barevnou etiketu, ta bylo pro ty němce, a pak si v Bushmillsu nechali sud pro sebe a stočili to trochu jinejch lahví, ale je to to samý, a to se prodávalo do světa. Ale co chci říct: s kámošem se nám jednou na eBay podařilo jednu tuto vydražit, říkali jsme si, silnej bušmils, to bude bomba, kvítkovej bujón rozpuštěnej v puse a v nose - byla to ta bourbonová - a zajímavý bylo, že to nebylo vůbec dobrý. Navzdory relativně nízkým procentům (skotský cask strength mají až 60 %, toto mělo 51, myslím) to štípalo v hubě jak kurva a nedalo se to pít. Kámoš to pak drtil snad rok a stejně to moc nepomohlo. Říkali jsme jí spalovač mrtvol. Poslední doušky jsme dopili letos v létě, kdy tam bylo pár cm ode dna a stálo to půl roku netknutý ve špajzu. To už šlo pít, ale chuťovej zážitek nebyl kdovíjakej. Moje teorie je, že jak to nemají standardně v nabídce, tak udělali pokus a vypálili to, ale zůstalo jim tam hrozně moc takovýho toho nízkýho alkoholu, teď si nevzpomenu, jak se mu říká, ale zkrátka toho, co se dává dopryč multinásobnou destilací.
Tady jsem je našel na Googlu (aspoň dvě z těch tří):
http://www.forpeatsake.com/Bushmills/Bushmills+Rum+Cask+14+Years+Old/1
http://www.forpeatsake.com/Bushmills/Bushmills+Bourbon+Barrel+Single+Cask/1
Někdy si pohrávám s myšlenkou, že bych zkusil pro sebe na eBay koupit tu rumovou, to by mohla bejt zajímavá kombinace, a taky jsem větší drsňák než ten kámoš, ale kdyby to mělo pálit podobně jak ta minulá, tak to nestojí za to. Ona se stejně už nesežene.
Ještě by mohla být zajímavá tato:
Bushmills 400 Years Anniversary, má 46 % a je to jakože výroční, ale je blended a ne kdovíjak drahá, takže by to taky mohla bejt bezpohlavní nuda. Spíš bych řekl srát na ni. Cenově srovnatelná
16 yo bude stoprocentně jinde.
No a pak je tady ještě Jameson (když nepočítám Midleton) a tam by se možná nechal sehnat 18, ale určitě ne do litru. To je ta uiska, co jsem kupoval té koc na tataráku - dával jsem ti ochutnat? Je příjemnej, ale neshledávám na něm nic až tak moc speciálního. Když už Jamesona, tak rovnou Midleton, aspoň tak to mám já. Ale dost se od sebe liší jednotlivý ročníky a stojí to nesmyslný peníze vzhledem k tomu, co to nabízí. Takže s irskou to je těžký.
Nedoporučuju Connemaru, Green Spot, Tullamore, Powers, Old Paddy, ostatní neznám. Zajímavá je Red Breast 15 yo, ale ta už se nedá sehnat a vlastně její cena byla především v malým množství flašek a v tom, že už nikdy nebude. Letos už ji nekoupíš si myslím, loni stála stovky Euro, předtím byla levnější. Jak dobíhala, tak zdražovala. Chuťově byla dobrá, ale kdovíjakej zázrak se nekonal, Midleton je podle mě lepší. Kdybys šel do toho kšeftu na Svoboďáku, tak si nech nalít (jestli budou mít)
tuto 12 yo Red Breast, je příjemná a levná (ačkoli tam ti budou tvrdit, že to je hogofogo whiskey a budou ji mít drahou). U téhle bys měl aspoň pocit, že nepiješ bušmils nebo džemesna, který jinak pijou úplně všichni a je to běžně dostupná komerce. Ale v souhrnu jsou to stejně jediný dvě, co se vyplatí kupovat. Snad (snad) ještě Red Breast.
Dává to smysl?