• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    FIRED
    FIRED --- ---
    JESSE_MORENO: tak kury nejsou jenom na ozdobu, ale dodaji tam dalsi element... v GT ti zastrik kury prida oleje, takze ten drink mas citrusovejsi, kdyz tam das proplesknutej tymian/rozmaryn, tak to bude vic do bylinkova. zastrik orange kury na old fashioned udela to samy... pri piti tam citis pomeranc.... je to o hrani si s chutema.... ale zase se drz toho, ze je lepsi pouzit bylinky/bitters, ktery citis v samotnym destilatu. zvyraznis tim chute, kvuli kterymu sis to koupil.... takovej "perfect serve", kdyz zase zustanu u GT. budes mit citrusovej gin, tak tam das treba limetou/citronovou kuru a tonic s lemon grass. a kdyz budes mit treba Plymouth gin, kterej je suchej a vysoko procentni, tak k tomu muzes dat 1724 tonic, kterej je jemne perlivej a sladsi....
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    jo a rvete si doma do koktejlu ozdoby atd? tedy pekne nakrajenou kuru, bylinky, koktejlove tresne.... ? ja jsem zatim na to dost linej a jeste porad to beru tak ze chodim do koktejl baru kvuli tomu abych ochutnaval co mi sedi a prave se nechal obslouzit se vsim vsudy vcetne picicand a doma si to delam tak nejak na piti... ale je pravda ze mi tam nekdy ten zavan citronove/limetove kury vlastne chybi... na koktejlovy tresne jsem nikdy nebyl :)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    Btw machale jak jsi nakonec vyresil tu sodu? Ja dlouho premyslel nad sodastreamem atd. trochu me serou ty bombicky takze zatim pro me nejvdecnejsi je klasicka perliva mattoni v plastu... velky bubliny a ne zas tolik vedlejsich chuti jako magnesia... ostatni mi vetsinou moc nejedou chutove
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    MACHALIK: dekuju, miluju te, kdybys nezil v Brne tak se rozvedu a vezmu si te.

    pro ostatni, rad se budu dohadovat nad blbosti neblbosti jednotlivych variant :) necham si poradiit, poucit se, umim sam sebekriticky rict ze zatim na neco nemam jazyk abych odhalil takze kdo chcete pripojte se budu jen rad jinak jeste k upresneni zatim stale vsechno opravdu michat, na piti cistyho chlastu proste nemam vybavenej zaludek a hubu, minimalne zatim :) nejvostrejsi co si umim predstavit pit a to v mnozstvi jeden az dva za vecer je old fashioned ale i k tomu se musim trochu pripravit...

    jinak myslim ze nejaky prachy uz jsem sam za ten bar nechal takze zas ze bych ho chtel zadarmo to fakt ne :) spis asi kdyz mam jeste celou flasku bombaye (ano je to uz to minimum co piju ale vim ze to neni zadna slava) hendrickse (uprimne zatim jsem z bombay, beefeater, seagrams, gin mare a opihr ziskal pocit ze mi pomer cena vykon chutna nejlepe a nejuniverzalneji) a opihru tak si radu na jinej lepsi gin ulozim a koupim ho holt az tyhle dopiju... z toho co Machal napsal me laka ten safranovej

    to samy plati pro ty whisky, skotske, mam ted doma dve ty tullamorky (http://destilaty.heureka.cz/tullamore-dew-special-reserve-12-yo-0_7l/) nenacaty takze pokud je nekdo nechcete vymenit za neco jineho co se mi bude hodit vic tak asi budu mit tendenci je nejdriv vypit nez se pustim do nakupu neceho dalsiho ale beru to tak ze bych mel jit po tom Overholtu

    pak mam doma jeste Courvoisier a Hennessy ani u jednoho nevim konkretni nazev ale zas az dopiju muzu jit dal.

    FIRED: Monkey 47 jsem ochutnaval a ten mi taky jede ale je nachystanej do dalsi vlny takze ho mozna vezmu s tim safranovym

    Za me teda super poznatky kluci dik, neco dopiju a nahradim vasema radama, urcite teda rovnou dokoupim ty Noily ta cena je snesitelna, vzhledem k tomu ze mam zatim psychologickou hranici na beznou flasku do michacek max litr tak jsem rad ze ji mam nastavenou vlastne tak ze si muzu poridit vse co jste doporucili. Potrebuju nekde sehnat nejake dalsi zajimave bitters, campari a aperol a teoreticky nejaky to prosecco ktery tady nepadlo ale jak nejsem na sumivy vina tak nektery michacky jako treba prosecco s konakem a nejakejma matama mi docela jelo.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Ty vole, to je neskutečná pálka!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    How to drink and enjoy whisky
    https://www.youtube.com/watch?v=ajqd62fE73E


    Pokud tohohle pána neznáte, vřele doporučuju navštívit jeho stránky ralfy.com, příp. sledovat jeho YT kanál ralfystuff. Na tohoto extravagantního Skota jsem narazil dnes a jeho recenze opravdu stojí za to. Začínal s tříminutovými, ovšem v současnosti už mají klidně 15-20 minut. Pochopitelně v nich nemluví jen o dané hodnocené whisky, ale také o dalších věcech, někdy přihodí historku, jindy vtip. Zkrátka a dobře, není to žádná suchařina.

    Třebas v opakované recenzi Aberlour A'bunadh mluvil o tom, že tato whisky je jednou z nejdelších sérií single malt whisky vůbec. A také chválil Aberlour, resp. říkal, že u nich opravdu nenarazíte na špatnou whisky. Dal k dobru i historku o tom, že se znal s jedním starým bednářem, ke kterému vozili sudy mimo jiné i z Aberlour. A jejich řidiči měli údajně ta nejčistější auta, a hlavně s sebou vždycky měli láhev coby poděkování za opravu sudů. Takže bednáři si pochopitelně právě u opravy jejich sudů dávali krapet víc záležet. Jednoduchý příklad dobré politiky firmy a z ní vyplývající výborné kvality whisky.

    Kromě recenzí - co jsem tak v rychlosti zaregistroval - točí také návštěvy destilérek, nebo občas nějaké to video věnuje i nějakému tomu tématu, případně odpovědím na otázky, na které se pravidelně ptají jeho diváci. V jednom z nich tak kupř. řešil proměny kvality whisky - Ralf říká, že se zplošťuje a ztrácí vitalitu - v průběhu jejího ubývání v lahvi, tj. onu oxidaci/okysličování, která se v historii této diskuse kdysi rovněž řešila. Předvádí několik možných technik řešení tohoto problému, včetně - poněkud úsměvného - vypálení do láhve vniknuvšího vzduchu zapalovačem. :) Ostatně, podívejte se na to sami:

    whisky review 218 - keeping open Whisky bottles fresh
    https://www.youtube.com/watch?v=ATdUbox20q8


    No, je tam toho spoustu. Spousta a spousta materiálu plného informací na dlouhé zimní večery. A nejen o whisky. Občas totiž odběhne i k jinému chlastu. Zmíním ještě také tip na 4 rumy pro pijáky whisky, nicméně zbytek už nechám na vás. ;)

    whisky review 546 - 4 Rums for whisky drinkers 2015
    https://www.youtube.com/watch?v=HW5HEE3lcLI
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GOSHEWAN: A on mu tady snad někdo brání, aby se ptal v obou diskusích? Řešíš ptákoviny. Dej si namísto toho raději panáka...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Jak to ráno vypadalo na nudu, tak konečně super debata. Máchalův monopol na rady byl přínosný, ale díky monopolu zavádějící (občas). Druhý člověk, co má přehled, tu debatu hezky obohatil.

    Díky za tipy na žitnou, kterou už dva měsíce nemám čas koupit. A giny si vyfiltruju, až začnou letní horka.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FIRED: Vůbec. Já fakt jenom piju.
    FIRED
    FIRED --- ---
    MACHALIK: jeden bar v praze.... vlastnili ho dva zapaleny ajtaci. byl docela znamej, ale ted ho prodali....
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FIRED: Neměl. Ani nevím, co to je :)
    FIRED
    FIRED --- ---
    MACHALIK: jenom takovej vykrik do tmy... nemel si nahodou inuendo?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FIRED: Já de facto kvůli ginům whisky opustil. Ta výtěžnost při stejných částkách a zábavnost je taková, že tomu whisky nemohly konkurovat. Co jsem začal míchat, nemám takovou potřebu pít whisky. Navíc do tisíce korun lze pořídit i ten nejlepší gin na světě, kdežto u whisky se to pomalu ještě ani nedá pít. A těch možností. Miluju třeba Caorunn a Saffron. Martini ze Saffronu a Noilly pitý na verandě někdy na konci sprna okolo osmé večer je neobyčejnej drink. Nebo GT z Caorunnu a Fever Tree s pár plátkama kyselejch jablek--
    Gin považuju za nejverzatilnější a nejzajímavější alkohol.

    Dělám v IT :)) Jsem opilec, ne barman.
    FIRED
    FIRED --- ---
    MACHALIK: tank ranhpur a bombay east jsem ochutnával 2 roky na gin festu, ale uz si je vubec nepamatuju. pro me je gin hrozne vdecnej destilat.... at uz jde o podavani jako perfect serve nebo v cocktailech. jde si s nim hrasne hrat. priznam se, ze k whiskach nemam takovej vztah, ptz jsou na me chutove moc komplikovany... kde vubec pracujes?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FIRED: Tank 10 mi přišel stejně nudnej jako běžnej Tank, pro mě ta značka prostě není. Beef24 jsem nezkoušel, k tomu mám ještě větší nedůvěru. Co je zajímavý, je pro mě Tank Rangpur, výrazně pitelnej gin, narozdíl od třeba Bombay East, kterej považuju za šméčko.
    Monkey je zajímavej, až tak mě nechyt, příliš mnoho lesa a jehličí a hub a prsti. GT s ním jde pěkně, to ještě jo, ale ničeho jinýho jsem ho neuměl použít. Žufana nenávidím :)

    Až budu kupovat žitnou, což bude brzy, tak tu Bulleit zkusím!
    FIRED
    FIRED --- ---
    MACHALIK: vzdycky muzes sahnout po premiovejsi rade...treba tanqueray no.10 a proto jsem zminoval i beef24... taky chutove zajimavej a porad spada pod london dry gin. fifty pound neznam( ale jdu googlit :) ) ale pokud se chces drzet u silnejsich ginu, tak doporucuju monkey47 z nemecka... ma 47 volume, ale chutove je super(ale je drazsi) popripadne od zufanka OMG...
    jacka bych do michacek vubec netahal (pokud se nejedna o lynchburg lemonade), chutove je specifickej a ani v souru to neni zadna slava... jack bud samotnej a nebo s colou. jinak bulleit ma jak zitnou tak bourbon. oboje super-
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FIRED: Beru.

    Za sebe, kdybych si měl vybrat právě jeden gin, kterej chci doma bez možnosti změny, tak by to byl Plymouth. Za mě nejlepší poměr cena výkon s extrémně příjemnou a dostatečně bohatou chutí. Tanqueray je pro mě nudnej (něco jsem se ho napil, když nebylo nic lepšího) a už si ho nikdy nepotřebuju koupit. Běžná barová spotřebka. Vím, že je běžným reprezentatem london dry, ale za mě je to - spolu s Bombayem - přeceněnej produkt mezi ginama. Nenapadlo by mě to někomu doporučovat, stejně jako bych nikomu nedoporučil - kdyby se ptal na tonic - třeba Schweppes nebo Kinley. Kdybych se měl omezit na london dry, doporučím Fifty Pounds.

    Jack je za mě do manhattanu s Noilly ok a pokud někdo hledá komponentu, která lze jak zmixovat, tak pít, a je levná (aby bar nestál desítku), tak v něm vidím optimální volbu. To je de facto ekvivalent Tanqueray pro mě, pod pětistovku za flašku. Vidíš, zde jsem se ke spotřebce uchýlil. Je možný až vysoce pravděpodobný, že jak Bulleit (650), tak Buffalo (550) budou lepší volbou, neznám je. Proto jsem nabízel Overholta (750), kterýho znám, jako lepší, ale dražší alternativu (a žitnou). V kontextu těch cen beru Jacka zpět, pokud se dá bourbon sehnat za pětibábu plus mínus. Osobně preferuju žitnou, takže se v bourbonech neorientuju. A nejlevnější žito je asi ten Overholt (když vynechám Jim Beam, kterej mi nechutná).

    Jinak fér comment, díky!
    FIRED
    FIRED --- ---
    MACHALIK: machaliku no offence, ale v nejakych vecech mu radis fakt spatne....
    radit mu plymouth gin do martini,fizzu, souru mi prijde jako blbost... budiz do martini pokud je ma rad opravdu silny a suchy. Za me nejakej klasickej london dry gin napr. Tanqueray... Kde prevladaji citrusy a je univerzalni jak na martini,soury,fizzy,negroni(kde je lepsi treba beef24, kterej je vic do grepova/cajova, coz jde fajn s horkyma slozkama... Opihr gin by byl i zajimavej do martini, ptz v nem prevlada pepr a je hodne korenenej(bylo by z nej i zajimavy dirty martini). Psat o bourbonu a doporucovat jacka je fail jak hovado, kdyz je chutove uplne jinej a neni to ani bourbon. Za me treba buffalo trace. Udela si z nej dobrej old fashion, sour i boulevardier....
    K sazeracu je fajn ho delat z bulleit rye, chutove mi k nemu sedi nejvic... nebo si ho muze udelat z nejakyho VS cognacu (treba godet), ale k dobrymu sazeracu to chce dva bitters....
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Pro zacatek staci jeden dobrej suchej vermut (Noilly, 270 kc) a jeden dobrej gin (Plymouth, 500 kc, nebo Ribbon, 700 kc) a limety (7 kc/ks). A mame zaklad na martini a gimlet a gin soury a fizzy, tez gin tonic. K tomu kdyz tak jeden cervenej vermut (Noilly, 270 kc) a v nejhorsim flasku bourbonu (i pitomej Jack poslouzi, 470 kc), nebo lepe zitnou (Overholt, 750 kc), jedny horky kapky (Angostura, 300 kc?) a mame manhattan a vsechny jeho derivaty, old fashioned a jine zitne drinky, jakoz i whisky sour. Nakonec Campari (300 kc) a mame negroni a campari soda.
    Toto je solidne vybavenej bar za 2100 kc v minimalni a 2600 v maximalni variante. Kdyz nemichate, tak se do toho nemichejte a nevyhanejte ho do mrtvyho klubu, kde se pet let nic nedeje a kam chodi holky, co toci pivo za barem (tzv. barmanky).
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Prostě pro začátek Ti bude tak 10k Kč na založení baru možná stačit. Au.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam