Sice opožděně, nicméně lépe později než nikdy, že ano. Měl bych pro vás jeden tip na základě ochutnávky v rámci Whisky festivalu v Malé Morávce. Jedná se o
Ardmore Vintage 1996 20yo 49,3 %, která zrála ve 1
st fill ex-bourbon a ex-Islay sudech (vzhledem ke společnému vlastníkovi Beam Suntory lze předpokládat, že se jedná o sudy z palírny Laphroaig). Pro mě to byla whisky festivalu z těch zhruba 25 vzorků, které jsem ochutnal.
Nos: Lehce kouř, vařený celer, oříšky, lehce karamelka, (s H
2O) slaný karamel, kávový krém, rebarborový koláč.
Chuť: Kofila, nasládlost, bílá čokoláda, (s H
2O) mléko s medem, karamelové salko, kávová náplň laskonek, bikava.
Dochuť: Dřevo (lehce), celkově spíše delší, (s H
2O) do travního stvolu, zjemněno, lehce kořenitost, čili.
Mimochodem, vřele doporučuju nákup na
The Whisky Exchange (£66.95), příp.
Master of Malt (£67.38). I s poštovným vás to totiž vyjde mnohem levněji než u nás, kde ji seženete za cenu kolem 3 tisíc!
A jedno příjemné bonusové zjištění, které jsem včera učinil. Při objednávce nad 300 liber máte u Master of Malt poštovné do ČR zcela zdarma! Naprostá pecka a sen všech, co buď objednávají ve velkém, nebo rádi dělají hromadné objednávky pro vícero lidí. A zároveň velká konkurenční výhoda MoM oproti TWE.
PS: Ralfy v rámci svých reviews několikrát blahořečil Ardmore, zvláště pak plnění od nezávislých. Na to konto jsem k objednávce z MoM přihodil
tuhle mladou krásku od Berry Bros. & Rudd, která zrála v sudu po Laphroaig whisky.