• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    DARKRAZOR: Je to dlouhé jak pohádka, spousta keců a v podstatě nic moc zajímavého nebylo řečeno. Vlastně jde hlavně o "produkt" a spoustu marketingových žvástů a reklamy kolem něj. 40 minut mi bohatě stačilo...
    DARKRAZOR
    DARKRAZOR --- ---
    Zvukoprostor - Ep. 5 - Petr Chotěbor
    https://www.youtube.com/watch?v=vPXUCgNNi6A
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Pro případ, že by někoho zajímalo, jak vypadá nová palírna Macallan 2:

    Aqvavitae - Inside the New Macallan Distillery
    https://www.youtube.com/watch?v=PL_wRtXke_s
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SWIST
    SWIST --- ---
    STEPNI_VLK: Heh, zrovna v sobotu jsem u vás byl.. Pěkný podnik. :)
    29219
    29219 --- ---
    Are We Gonna Survive Drinking This? (100 Year Old Whiskey)
    https://www.youtube.com/watch?v=qF0zM5MlmCw
    EARL
    EARL --- ---
    Odpoledne to nahodou docela slo...
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    EARL: Tak aspon clovek nema vycitky kdyz celou dobu sedi nekde vevnitr a chlasta degustuje :-).
    EARL
    EARL --- ---
    Jinak navstevu Islay muzu jenom doporucit, je tu moc hezky:-)


    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Vřele doporučuju k přečtení!

    How do storage conditions affect whisky? | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/features/18126/how-do-storage-conditions-affect-whisky/
    There are certain ‘rules’ when it comes to storing whisky, but what happens to the liquid if you ignore them? A group of whisky enthusiasts conducted an experiment to find out. David Tjeder reports.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    EARL: V tomhle tě zklamu. Na to jsou tu jiní experti. Já ve Skotsku prozatím nebyl, ačkoliv se na to rozhodně chystám. Nicméně být tebou, rozhodně bych neminul palírnu Kilchoman.
    EARL
    EARL --- ---
    STEPNI_VLK: Btw, raselina... Nemas nejaky osobni zkusenosti z Islay? Jedu tam na vikend, tour mame zamluvenou v Ardbegu a pak asi budeme jen chodit po destilerkach a ochutnavat. Nabizi se samozrejme Lagavulin a Laphroaig, pak jsem premyslel o Port Charlotte a Bowmore... Nebo je neco jinyho, co bych rozhodne nemel minout? Diky
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Dobrý článek pro ty, kteří si stále nejsou jisti tím, zda-li přidávat vodu do whisky či nikoli. Dokonce i s dvěma příklady degustačních poznámek kontra ředění na konci.

    Adding water to whisky | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/features/7833/adding-water-to-whisky/

    Whisky comprises alcohol molecules, water molecules and various flavour compounds, which arrange themselves in a particular aggregation or ‘pattern’. However, when water is added and the alcoholic strength changes, so does this aggregation, which in turn alters the flavour profile. But exactly why and how this process operates is still not fully understood.

    ‘Alcohol can “drown out” certain flavours in a whisky, and prevent them from being discerned, but adding water – and so lowering the alcoholic strength – makes more flavours more visible,’ says Gordon Motion, Edrington’s master blender.
    ...
    Adding water can also have a significant effect on peated malts. ‘A higher alcoholic strength can subdue smokiness, and adding some water really releases the smoky character,’ says Stuart Urquhart, whisky supply manager at Gordon & MacPhail.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    AWIQQ: Konkrétně 1dl bych neřešil a vypil...
    AWIQQ
    AWIQQ --- ---
    Ahoj vsem, nemate nekdo zkusenost jak dlouho vydrzi whisky prelita do lekovky (konkretne 1dl), aniz by se bejak vyrazne zmenila? Predem diky.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tak nadešel čas na anonci mé čtvrteční degustace. V podstatě vše ohledně organizace platí stejně jako v případě předchozí, takže je nejspíš zbytečné to psát znovu. Tudíž ve stručnosti:

    Téma: Ať žije rašelina! aneb Všechno, co jste kdy chtěli vědět o rašelině (ale báli jste se zeptat)
    Cena: 470 Kč
    Whisky: Benriach 10yo Curiositas, Caol Ila Moch, Ledaig 10yo, Port Charlotte Scottish Barley, Ballechin 10yo
    Termín konání: 26.7. 17.00-19.00
    FB: https://www.facebook.com/events/225275604788360/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Stop idolising single cask whiskies | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/...inion-debate/the-way-i-see-it/19800/stop-idolising-single-cask-whiskies/

    Now, I’ll admit that my day job selling whisky – separate from my side hustle writing about it and my hobby drinking it – has left me somewhat jaded about the claims made on whisky bottles. If you happened to catch me after a few Highballs, I might well tell you that single malt Scotch is a marketing ploy that got a bit out of hand and that ‘authenticity’ as a general concept was invented by ad-men in the 1980s. I’m not going to deny the allure of single cask bottlings, but I will argue that we need to be wary of assuming that those two words are a mark of quality.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STEPNI_VLK: U tech nejtmavsich bowmorek mas pocit, ze se to do tech sudu po sherry lilo hned po jejim stoceni a lezelo to v nich roky. :) Vcera jsem na toto tema diskutoval s barmanem v Banker’s. Stezoval si, ze u rumu se mu to zda jeste horsi. Nakonec jen konstatoval, ze je to bezna praxe. :/ Do urcite miry se to v chuti udajne nepozna. Nicmene u nekterych rumu je to udajne do oci bijici. No a pak jeste u Bowmore Darkest. :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Nejhorší na tom je, že za tím zprzněním velmi pravděpodobně stojí ti zkurvení Japonci, co je v r. 1994 koupili, stejně jako Auchentoshan.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STEPNI_VLK: jj. koukal. tak sem to pobral správně. nemá je rád... a ví proč. v zásadě souhlasím. já z nich byl pár let zpátky taky hezky odvařenej, ale postupem času byly nahrazeny zajimavějšími kousky... a taky vím proč. :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JAKOUBEK: Je to rozhodně o tom množství. Díval ses i na to 733 Extras? Tam to tuším rozvádí více. A jinak si spíš myslím, že ho u Bowmore sere ta nezajímavost klasických plnění ve srovnání s tím, co dokáže tahle whisky nabídnout, když není zprzněná. Ten karamel (a filtrace za studena) tomu pak už jen nasadí korunu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam