• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    SVA
    SVA --- ---
    no asi se shodnem na tom, ze na makrobio je neco vic, nez jen se zdrave najist, cloveku se otevrou "oci" nad tim, ze salat ma krasne zelenou barvu a je takovej zivej a trepajici se, kdyz si ho davam do ust, ze jsou to "zive" plody prirody s kterych lze prijmat energii nejen na fyzicke urovni(to mi pripomina jednu krasnou ceskou mantru"dekujeme za to jidlo, ktere leci nas...") , do toho kdyz clovek je i fyzicky trochu aktivni tak to ma dost vysoky naboj pro telo i mysl zaroven

jo taky sem byvala abuser cokolady, nejvic pro mne byl dukaz toho ze to "opravdy" funguje v norsku, kde jsme chodili nekolika denni treky pres NP a ja se nekrmila sladkym, ale jedla MB a cvicila cele tri tydny

doufam, ze mi nekdo da pod stromecek MB knizku zamerenou na teorii vyvazovani energii:)

no ted zrovna taky nejsem nejlepsi priklad, chtelo by to nejaky kurz anebo treba jen vikend lidi co se zajimaji o MB, prostor by byl v jedne cajce("asram") ve vychodnich cechach, je tam vybavena kuchyn, mlynek, studna, krasna priroda
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: pro me je makrobio odpoved na otazku: "co teda vlastne clovek musi jist, resp. jaky je "minimum" toho, co jist, aby clovek byl nutricne f klidu a neprecpaval se. pochybuju, ze vsichni ti experti na vyzivu doopravdy "vi" co a jak. treba od rodicu sem mel vstipenej jidelnicek vylozene nevyhovujici, hodne jogurtu, syru, masa a pod. navic priprava vesmes smazenim po delsi dobu. Sam se venuju telesnymu pohybu a tak je pro me vhodnejsi lehci strava, abych mohl cvicit i vicekrat denne a nak rozumne si naplanovat den, protoze mam mnoho aktivit.
    Z druhe stranky je makrobiotika informacni, nerkuli psychedelicka zalezitost postavena na tom, ze rostliny jako entity k nam promlouvaji, svym tvarem, barvou, obdobim a mistem vyskytu, je to jazyk stravy, ktery makrobiotika dobre cte.
    V neposledni rade jsem docela slusnej abuzer sladkyho a makrobiotika prijem cukrovinek omezila, v mem pripade, na minimum.
    Jinak ale dluzno poznamenat, ze jim vse, maso i mlecne produkty (teda kysanou smetanu...=) ovsem ve velmi nizke mire.
    BROZKEFF: taktak...=)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    No, ve stručnosti bych porovnal "běžnou českou kuchyni" a "zdraví prospěšnou kuchyni" (jedno zda makrobio nebo jiný racionální systém).

— po výborné svíčkové se šesti knedlíky a pivem je žaludek tak nějak těžký, automaticky se zavírají víčka a vše svádí k tomu si na dvě hodinky natáhnout nohy na gauč, sledovat politické kecy v TV a čumět do blba. Tamasická pasivita a mrtvolnost.

— Po makrobio, makrobio-like, nebo jiném lehkém jídle se stav PŘED a PO jídle změní v zásadě pouze v jediném parametru – žaludek přestane škemrat že má hlad. V závislosti na tom, jak bylo jídlo [energeticky/živlově/jinjangově/whatever, doplň čemu věříš] vyváženo, to může ještě zahřát/ochladit/energetizovat/cosi, ale v ideálním případě by to nemělo snížit aktivitu a energii k dalším činnostem. Fyzické i mentální schopnosti by měly zůstat na zhruba stejné úrovni jako před jídlem.

Praktické poznatky :)

Jak to vyzkoušet v Brně — jeden den jít na oběd do menzy, druhý den do ZZ na Jaselské ... a pak pozorovat tělo a mysl ;)
    JELLY
    JELLY --- ---
    ja jsem sama na sobe zpozorovala, ze ackoliv jsem makrobiotku zkousela poprve, tak ucinek se dostavil ihned..pocitila jsem silny naval energie... takovou vitalitu jsem na sobe dlouho nezpozorovala,.. .]
    SELMICKA
    SELMICKA --- ---

stavte se..
    bude i Dumsteringovy obcerstvo...:-)
    LILY
    LILY --- ---
    VRINDAVAN: No jo, no. Člověk se pak těm lidem nediví, že si o mně myslí, že se živím makrobio.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    LILY: já to věděl,ta makrobiotika dokáže teda divy.tak proto jsou ty lidi jiný,odlišný. fuj,ty budeš teda obluda. ;o) :o*
    LILY
    LILY --- ---
    VRINDAVAN: No normálně, zelená noha a na ní tři velké silné pařáty.. :)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    LILY: jaký pařátek? :) že by tě makrobiotika tak zdegenerovala? ;o)
    LILY
    LILY --- ---
    VRINDAVAN: Ano, to jsem pochopila. Ta fotka je ale poměrně vyvedená. Ožužlávám si tam vlastní pařátek. :)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    LILY: v pohodě,jen jsem si dělal srandu.
    LILY
    LILY --- ---
    VRINDAVAN: Mě to taky přeqapuje. Nicméně Rapal ode mně jednu relativně čerstvou fotku má (já ji neumím semhle dát, tak leda ho požádat). :))))
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    LILY: jůůů.to se nák pozná na těle když něko jí makrobioticky? to člověk vypadá nák jinak od druhých? nemáš nákou fotku makrobiotika abych mohl porovnat? ;o) :oD
    SVA
    SVA --- ---
    KERRAY: je tak dekuji, urcite to bude hodne inspirativni az si to predctu
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    SVA: nevim jestli uz jsem to tu pred casem nedaval... kazdopadne je to dlouhe
    LILY
    LILY --- ---
    SVA: Já se přiznám, že nevím o makrobiotice a jejích pravidlech vůbec nic. Nicméně zřejmě klamu tělem, páč si o mně spousta lidí myslí, že se makrobioticky stravuju.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    myslím že je důležité se naučit naslouchat svému tělu. pokud někdo se sebou duchovně pracuje a dochází k určitému vnitřnípmu pročištování.tělo samo napoví co potřebuje. někdo se může vydat cestou veganství,makrobiotiky,nebo dalších krásných věcí. člověk ví sám co mu sedne za žraso. ;o)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    banany jsou hlavně hybrid který vytlačil půvopdní přírodní banány.původní už neexistují jsou vyhubené. tuším že se pěstují v jakémsi plynu.

proč si někdy nedopřát trošku toho nezdravého makrobiotikého jídla.;o)
    SVA
    SVA --- ---
    chtela bych se zeptat jake jsou vase zkusenosti s makrobiotikou, proc makrobiotika?zkusili ste makrobiotiku a vyhovovala?vratili jste ke svym starym navykum a o makrobiotice si nechavate jen zdat?
    SVA
    SVA --- ---
    mne prijde makrobiotika hodne zajimava po energeticke strance, mne osobne trapilo chronicke onemocneni, ktere se hlavne projevovalo abnormalni unavou, zkusila jsem jist vice striktne makrobiotiku se vsemi tema zasadami, hlavne si myslim ze nejdulezitejsi je jist pomalu A POZVIKAT jelikoz treba takova mrkev ktera se nepozvika poradne udela peknou paseku, telo se pak zbytecne namaha s travenim(ztrata enrgie)a neveme si tolik s toho co prijma spotravin, navic clovek si jidlo vice vychutna a pozna rozdil mezi kvalitnejsi potravinou

takze namisto abych po jidle vyzadovala svych 20 tak jsem uz u jidla citila ten prival energie, je to jako kdyz clovek po cviceni pozoruje ucinky na svem tele po subtilni i fyzicke strance
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam