• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    KERRAY: tak ja na normalne taky reaguju s odstupem :D ale pze vim, ze chlorella je fajn, tak mi to ani neprijde a to nadseni k tomu prodavani proste patri (kdyz sem o necem presvedcena, ze je to fakt dobry, tak to proste prodam, pze tomu verim a lidi to z toho citi, takze to neni o manipulaci jako "beznej marketing":)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    BOSSORKA: podobny veci jsou celkem bezny, takze se nad tim tezko nekdo pozastavi, nicmene jsou naopak lidi, a imho je to rozumnej pristup, kteri na stupnujici se marketingovou masaz v prve rade reaguji stupnujicim se odstupem :) kdyz se pak ukaze, ze to je akorat neobratnost dotycneho, kterej si mysli, ze cim vic bude tlacit, tim vic proda (a kteremu to zrejme zatim porad funguje), a ze fakt prodava dobrou vec, tak je to vicemene ok :))
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    KERRAY: :) tak kdyz ji prodava, asi by to ani jinak neslo. imho ale rika, ze chlorella neni spasa sama o sobe, proto mi je typek sympatickej :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    DARJEEL: no jo s tim nenadelas nic :D
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    BOSSORKA: cast o mliku dobry, ale ten marketing na chlorellu... mno :))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BOSSORKA: pekne, jen ta lehoulince fanaticka forma, bbuhehe.. =)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    z www.cgfplus.cz
    Téma: Mléko a sýry

    Milý Bobe, chci Vám říct, že velmi ráda pročítám poradnu s Vašimi odpověďmi. Jsou pro mě velmi přínosné. Spoustu rad a receptů si zapisuji a používám ve své rodině. Chlorellu bereme už 4. měsíc a vidím výrazné změny i co se týče nemocnosti dětí. Píši Vám také proto, že chci požádat o zaslání podrobného textu "Pravda o mléce." Něco jsem už četla v knize Orientální diagnostika od Mishio Kushi, do které často nahlížím. Jedná se mi o LAICKÉ A LOGICKÉ vysvětlení této problematiky. Můj manžel je Francouz. A jako správný Francouz miluje sýry a jimi zakončuje každý oběd a večeři, a jako dezert si dá bílý jogurt s lžící bílého cukru!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Šílím z toho. Toto jsou typické stravovací zvyklosti, které jsou naprosto ve Francii běžné. Občas, velmi zřídka, taky takto zhřeším. Děti, chlapci 9 a 6 let se takto rádi s tatínkem "dojídají". Každý den po troškách. Pak trpí především záněty HCD, kašlem apod. Manžel mé vysvětlování nebere, ale slyší na logické argumenty. Mockrát děkuji a přeji Vám hodně zdraví. Martina
    Martina (2008-11-14 9:06:59)


    Reagovat
    CHLORELLA komentář k: Martina (2008-11-14 9:06:59)
    Dobrý den Martino. Jsem velmi rád, že Chlorellu užívá celá rodina. Tak to má být. Šílet nemusíte. Jsou mnohem horší věci, které by si to zasluhovaly. Pokud je váš manžel šaramantní Francouz, aktivní tanečník, skvělý milovník, holduje zeleninovým salátům, lehkým francouzským pokrmům a celé dny venku běhá po svém vinohradě, své potravinové hříchy dokáže spálit a řasa Chlorella mu k tomu vydatně pomáhá. Mnohem smutnější by ovšem bylo, kdyby měl svůj počítač, svou televizi a video, svou kancelář, svůj automobil, svůj výtah, své pohodlíčko… Když to hodně zjednoduším, existují v tomto smyslu čtyři skupiny lidí. Jedni se příliš nezajímají o to, co snědí, ale jsou velice aktivní a případné „hříchy“ snadno spálí. Těm všichni závidíme. Druzí se zajímají o zdravý způsob života a snaží se být aktivní. Skvělé. Další se o zdraví nikdy moc nezajímali, ale teď musí žít vzorně, protože trpí bolestmi, alergiemi, výtoky, záněty a všelijakými vyrážkami, čemuž souhrnně můžeme říkat eliminace. Například vaši kluci jsou dost vitální, aby měli dost energie zbavovat se nadbytečného hlenu formou zánětů horních cest dýchacích, horečkami a vykašláváním. Homogenizované kravské mléko je pro nás velmi hlenotvorné. Všechny kuřáky bych chtěl upozornit na veliké zdravotní riziko, které hrozí zvláště pijákům mléka a pojídačům sýra. Jejich zahleněné, umaštěné a lepkavé plíce na sebe (jako mucholapka) chytají toxické zplodiny z cigaret (a nevhodného prostředí) mnohonásobně více, než plíce zdravé. Čtvrtá skupina lidí zbaští, na co přijde, hýbe se, jen když musí, ale přesto jim stále nic není. Žádné vyrážky, žádné eliminace. Je tohle nějaká spravedlnost? Ano, je, i když poměrně krutá. Poslední skupina lidí totiž nemá dostatek energie na průběžnou očistu. Proto na povrchu vypadají dobře. Avšak to, co do nich nepatří a co zdravý člověk buď vůbec nepřijímá, nebo to alespoň co nejrychleji nějakou formou vyloučí, to oni ukládají uvnitř. Zde máme základ tvorby cyst, myomů, vředů, nádorů a pak i metastáz. Od mého osobního učitele, pana Michio Kushi, na toto téma doporučuji útlou knížečku Tři bílé jedy. Sladkovodní řasa Chlorella se za nás bije jako lev, díky vysokému obsahu nestravitelné vlákniny na sebe denně poutá ohromná množství nežádoucích toxinů, které přirozenou cestou odvádí z organismu. Ovšem co zmůže pár gramů skvělé řasy proti nepoměrné přesile něčeho, co si zdravý silný člověk sice může občas dovolit, ale někdo už opravdu ne. Skromné texty Pravda o mléce (studijní materiál mé Školy Shiatsu Ki) vám posílám v příloze na vaši adresu, kterou jste naštěstí inteligentně uvedla a kterou zde samozřejmě neuveřejním. Diskrétnost je v naší Poradně zaručena. Bob Dvořák
    Bob Dvořák (2008-11-14 9:09:33)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: tak neco zorganizuj, ja byhc prijel a urco aj id PAPAL a dalsi... =)

    RAPAL: sry ale ted to sedlo... =))))
    PASH
    PASH --- ---
    jak je to presne s mlecnejma vecmaa hlavne tim syrem? zatim mam zdroje jen z netu a se syrem si nejsem vubec moc jistej, protoze definice nejsou uplne jasny? poradi nekdo?
    SVA
    SVA --- ---
    no asi se shodnem na tom, ze na makrobio je neco vic, nez jen se zdrave najist, cloveku se otevrou "oci" nad tim, ze salat ma krasne zelenou barvu a je takovej zivej a trepajici se, kdyz si ho davam do ust, ze jsou to "zive" plody prirody s kterych lze prijmat energii nejen na fyzicke urovni(to mi pripomina jednu krasnou ceskou mantru"dekujeme za to jidlo, ktere leci nas...") , do toho kdyz clovek je i fyzicky trochu aktivni tak to ma dost vysoky naboj pro telo i mysl zaroven

    jo taky sem byvala abuser cokolady, nejvic pro mne byl dukaz toho ze to "opravdy" funguje v norsku, kde jsme chodili nekolika denni treky pres NP a ja se nekrmila sladkym, ale jedla MB a cvicila cele tri tydny

    doufam, ze mi nekdo da pod stromecek MB knizku zamerenou na teorii vyvazovani energii:)

    no ted zrovna taky nejsem nejlepsi priklad, chtelo by to nejaky kurz anebo treba jen vikend lidi co se zajimaji o MB, prostor by byl v jedne cajce("asram") ve vychodnich cechach, je tam vybavena kuchyn, mlynek, studna, krasna priroda
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: pro me je makrobio odpoved na otazku: "co teda vlastne clovek musi jist, resp. jaky je "minimum" toho, co jist, aby clovek byl nutricne f klidu a neprecpaval se. pochybuju, ze vsichni ti experti na vyzivu doopravdy "vi" co a jak. treba od rodicu sem mel vstipenej jidelnicek vylozene nevyhovujici, hodne jogurtu, syru, masa a pod. navic priprava vesmes smazenim po delsi dobu. Sam se venuju telesnymu pohybu a tak je pro me vhodnejsi lehci strava, abych mohl cvicit i vicekrat denne a nak rozumne si naplanovat den, protoze mam mnoho aktivit.
    Z druhe stranky je makrobiotika informacni, nerkuli psychedelicka zalezitost postavena na tom, ze rostliny jako entity k nam promlouvaji, svym tvarem, barvou, obdobim a mistem vyskytu, je to jazyk stravy, ktery makrobiotika dobre cte.
    V neposledni rade jsem docela slusnej abuzer sladkyho a makrobiotika prijem cukrovinek omezila, v mem pripade, na minimum.
    Jinak ale dluzno poznamenat, ze jim vse, maso i mlecne produkty (teda kysanou smetanu...=) ovsem ve velmi nizke mire.
    BROZKEFF: taktak...=)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    No, ve stručnosti bych porovnal "běžnou českou kuchyni" a "zdraví prospěšnou kuchyni" (jedno zda makrobio nebo jiný racionální systém).

    — po výborné svíčkové se šesti knedlíky a pivem je žaludek tak nějak těžký, automaticky se zavírají víčka a vše svádí k tomu si na dvě hodinky natáhnout nohy na gauč, sledovat politické kecy v TV a čumět do blba. Tamasická pasivita a mrtvolnost.

    — Po makrobio, makrobio-like, nebo jiném lehkém jídle se stav PŘED a PO jídle změní v zásadě pouze v jediném parametru – žaludek přestane škemrat že má hlad. V závislosti na tom, jak bylo jídlo [energeticky/živlově/jinjangově/whatever, doplň čemu věříš] vyváženo, to může ještě zahřát/ochladit/energetizovat/cosi, ale v ideálním případě by to nemělo snížit aktivitu a energii k dalším činnostem. Fyzické i mentální schopnosti by měly zůstat na zhruba stejné úrovni jako před jídlem.

    Praktické poznatky :)

    Jak to vyzkoušet v Brně — jeden den jít na oběd do menzy, druhý den do ZZ na Jaselské ... a pak pozorovat tělo a mysl ;)
    JELLY
    JELLY --- ---
    ja jsem sama na sobe zpozorovala, ze ackoliv jsem makrobiotku zkousela poprve, tak ucinek se dostavil ihned..pocitila jsem silny naval energie... takovou vitalitu jsem na sobe dlouho nezpozorovala,.. .]
    SELMICKA
    SELMICKA --- ---

    stavte se..
    bude i Dumsteringovy obcerstvo...:-)
    LILY
    LILY --- ---
    VRINDAVAN: No jo, no. Člověk se pak těm lidem nediví, že si o mně myslí, že se živím makrobio.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    LILY: já to věděl,ta makrobiotika dokáže teda divy.tak proto jsou ty lidi jiný,odlišný. fuj,ty budeš teda obluda. ;o) :o*
    LILY
    LILY --- ---
    VRINDAVAN: No normálně, zelená noha a na ní tři velké silné pařáty.. :)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    LILY: jaký pařátek? :) že by tě makrobiotika tak zdegenerovala? ;o)
    LILY
    LILY --- ---
    VRINDAVAN: Ano, to jsem pochopila. Ta fotka je ale poměrně vyvedená. Ožužlávám si tam vlastní pařátek. :)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    LILY: v pohodě,jen jsem si dělal srandu.
    LILY
    LILY --- ---
    VRINDAVAN: Mě to taky přeqapuje. Nicméně Rapal ode mně jednu relativně čerstvou fotku má (já ji neumím semhle dát, tak leda ho požádat). :))))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam