• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    PASH
    PASH --- ---
    jak je to presne s mlecnejma vecmaa hlavne tim syrem? zatim mam zdroje jen z netu a se syrem si nejsem vubec moc jistej, protoze definice nejsou uplne jasny? poradi nekdo?
    SVA
    SVA --- ---
    no asi se shodnem na tom, ze na makrobio je neco vic, nez jen se zdrave najist, cloveku se otevrou "oci" nad tim, ze salat ma krasne zelenou barvu a je takovej zivej a trepajici se, kdyz si ho davam do ust, ze jsou to "zive" plody prirody s kterych lze prijmat energii nejen na fyzicke urovni(to mi pripomina jednu krasnou ceskou mantru"dekujeme za to jidlo, ktere leci nas...") , do toho kdyz clovek je i fyzicky trochu aktivni tak to ma dost vysoky naboj pro telo i mysl zaroven

jo taky sem byvala abuser cokolady, nejvic pro mne byl dukaz toho ze to "opravdy" funguje v norsku, kde jsme chodili nekolika denni treky pres NP a ja se nekrmila sladkym, ale jedla MB a cvicila cele tri tydny

doufam, ze mi nekdo da pod stromecek MB knizku zamerenou na teorii vyvazovani energii:)

no ted zrovna taky nejsem nejlepsi priklad, chtelo by to nejaky kurz anebo treba jen vikend lidi co se zajimaji o MB, prostor by byl v jedne cajce("asram") ve vychodnich cechach, je tam vybavena kuchyn, mlynek, studna, krasna priroda
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: pro me je makrobio odpoved na otazku: "co teda vlastne clovek musi jist, resp. jaky je "minimum" toho, co jist, aby clovek byl nutricne f klidu a neprecpaval se. pochybuju, ze vsichni ti experti na vyzivu doopravdy "vi" co a jak. treba od rodicu sem mel vstipenej jidelnicek vylozene nevyhovujici, hodne jogurtu, syru, masa a pod. navic priprava vesmes smazenim po delsi dobu. Sam se venuju telesnymu pohybu a tak je pro me vhodnejsi lehci strava, abych mohl cvicit i vicekrat denne a nak rozumne si naplanovat den, protoze mam mnoho aktivit.
    Z druhe stranky je makrobiotika informacni, nerkuli psychedelicka zalezitost postavena na tom, ze rostliny jako entity k nam promlouvaji, svym tvarem, barvou, obdobim a mistem vyskytu, je to jazyk stravy, ktery makrobiotika dobre cte.
    V neposledni rade jsem docela slusnej abuzer sladkyho a makrobiotika prijem cukrovinek omezila, v mem pripade, na minimum.
    Jinak ale dluzno poznamenat, ze jim vse, maso i mlecne produkty (teda kysanou smetanu...=) ovsem ve velmi nizke mire.
    BROZKEFF: taktak...=)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    No, ve stručnosti bych porovnal "běžnou českou kuchyni" a "zdraví prospěšnou kuchyni" (jedno zda makrobio nebo jiný racionální systém).

— po výborné svíčkové se šesti knedlíky a pivem je žaludek tak nějak těžký, automaticky se zavírají víčka a vše svádí k tomu si na dvě hodinky natáhnout nohy na gauč, sledovat politické kecy v TV a čumět do blba. Tamasická pasivita a mrtvolnost.

— Po makrobio, makrobio-like, nebo jiném lehkém jídle se stav PŘED a PO jídle změní v zásadě pouze v jediném parametru – žaludek přestane škemrat že má hlad. V závislosti na tom, jak bylo jídlo [energeticky/živlově/jinjangově/whatever, doplň čemu věříš] vyváženo, to může ještě zahřát/ochladit/energetizovat/cosi, ale v ideálním případě by to nemělo snížit aktivitu a energii k dalším činnostem. Fyzické i mentální schopnosti by měly zůstat na zhruba stejné úrovni jako před jídlem.

Praktické poznatky :)

Jak to vyzkoušet v Brně — jeden den jít na oběd do menzy, druhý den do ZZ na Jaselské ... a pak pozorovat tělo a mysl ;)
    JELLY
    JELLY --- ---
    ja jsem sama na sobe zpozorovala, ze ackoliv jsem makrobiotku zkousela poprve, tak ucinek se dostavil ihned..pocitila jsem silny naval energie... takovou vitalitu jsem na sobe dlouho nezpozorovala,.. .]
    SELMICKA
    SELMICKA --- ---

stavte se..
    bude i Dumsteringovy obcerstvo...:-)
    LILY
    LILY --- ---
    VRINDAVAN: No jo, no. Člověk se pak těm lidem nediví, že si o mně myslí, že se živím makrobio.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    LILY: já to věděl,ta makrobiotika dokáže teda divy.tak proto jsou ty lidi jiný,odlišný. fuj,ty budeš teda obluda. ;o) :o*
    LILY
    LILY --- ---
    VRINDAVAN: No normálně, zelená noha a na ní tři velké silné pařáty.. :)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    LILY: jaký pařátek? :) že by tě makrobiotika tak zdegenerovala? ;o)
    LILY
    LILY --- ---
    VRINDAVAN: Ano, to jsem pochopila. Ta fotka je ale poměrně vyvedená. Ožužlávám si tam vlastní pařátek. :)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    LILY: v pohodě,jen jsem si dělal srandu.
    LILY
    LILY --- ---
    VRINDAVAN: Mě to taky přeqapuje. Nicméně Rapal ode mně jednu relativně čerstvou fotku má (já ji neumím semhle dát, tak leda ho požádat). :))))
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    LILY: jůůů.to se nák pozná na těle když něko jí makrobioticky? to člověk vypadá nák jinak od druhých? nemáš nákou fotku makrobiotika abych mohl porovnat? ;o) :oD
    SVA
    SVA --- ---
    KERRAY: je tak dekuji, urcite to bude hodne inspirativni az si to predctu
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    SVA: nevim jestli uz jsem to tu pred casem nedaval... kazdopadne je to dlouhe
    LILY
    LILY --- ---
    SVA: Já se přiznám, že nevím o makrobiotice a jejích pravidlech vůbec nic. Nicméně zřejmě klamu tělem, páč si o mně spousta lidí myslí, že se makrobioticky stravuju.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    myslím že je důležité se naučit naslouchat svému tělu. pokud někdo se sebou duchovně pracuje a dochází k určitému vnitřnípmu pročištování.tělo samo napoví co potřebuje. někdo se může vydat cestou veganství,makrobiotiky,nebo dalších krásných věcí. člověk ví sám co mu sedne za žraso. ;o)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    banany jsou hlavně hybrid který vytlačil půvopdní přírodní banány.původní už neexistují jsou vyhubené. tuším že se pěstují v jakémsi plynu.

proč si někdy nedopřát trošku toho nezdravého makrobiotikého jídla.;o)
    SVA
    SVA --- ---
    chtela bych se zeptat jake jsou vase zkusenosti s makrobiotikou, proc makrobiotika?zkusili ste makrobiotiku a vyhovovala?vratili jste ke svym starym navykum a o makrobiotice si nechavate jen zdat?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam