• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    by mě zajímalo něco z trochu jiného soudku,a to kastróly. sem se rozhod že vyhodím ty šílený plecháče a hledám kvalitní alternativu. rozumí tomu někdo? zrovna tohle je dost časově náročná otázka pro google. řeším jestli je vhodnější shánět nějaky hrnce z inertní nerez potravinářské oceli nebo slitiny,nebo stačí hrnce ze smaltu. koneckonců smalt asi není bordel jako hlinik,co? a energeticky?
    nebo i kombinace obou,a to bych otazku rozšířil na to co z potravin si zaslouží nerez a co smalt.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    BOSSORKA: chápu,zázvor se říká že zažíhá ohen v těle.je dobré ho pít a i je dobré ginko.ale někomu ginko nepomáhá.
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    VRINDAVAN: njn zásoby tady na koleji nic moc, nakoupit stejnak musím :)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    BOSSORKA: nemusí, stačí co dům dá. :-D
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    DARJEEL: tak voní hezky citronově, jednou sem dělala samotnej zázvor, ale přehala sem množství, tak byl ten čaj doooost hustej :D mno, tak bych třeba dala mín...:D já nevím no... skořici ani kardamon tady nemám :( zejtra nakoupím teda :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BOSSORKA: vychutnal jo? =) ja ho teda pouzivam jen kdyz sem nemocnej do polivky, ale proti gustu zadnej dishputat...
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    VRINDAVAN: citron tady teda nemam... ono možná aji ten samotnej zázvor by šel... aby si člověk vychutnal tu chut... :)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    BOSSORKA: já ho vařím tak že ho nastrouhám na jemno na struhadle a do vařící vody ho vhodím ještě s hřebíčkem,kouskem skořice,může být i kardamon,fenykl,anýz, řebíče,skořice a kardamon také zahřívají tělo. ale jen tak povařený zázvor s citronkem zahřeje. vaří se tak 5 min zázvorek.;o)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    DARJEEL: Takže jsi přestal pít alkohol ju? :)
    Mno já nemám třeba ani nic proti panáku (max. dvěma:) becherovky (imho sou to byliny) s tonicem nebo s něčím jiným... já zas tak často nepiju, tak jednou az čas proč ne :)

    ju a jak připravujete zázvorovej čaj?
    zázvor nakrájet a povařit, nebo spíš zázvor nastrouhat a využít tu šťávu z něj, a smíchat ho s nějakým sypaným čajem?... potřebuju se zahřát :)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---

    RAPAL: DARJEEL: zlatá střední cesta;o) každý podle své přirozenosti,pomaloučku po lehoučku nic nehrotit :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    RAPAL: ah-a, tak takhle to mas... =) no mne vyhovuje vic mod cosmic game...

    dnesni obed v ZZ parada. cibulova polivka (mnam, mnam), celozrnne spagety, "italska" omacka, zeleninka a marinovany tempeh. dojedl sem, zadny pocit unavy z jidla nic a jdu rovnou zase pracovat (hlavou) =))))
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    bych řek,že bojovníci To berou vážně,jen s lehkostí ,)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    RAPAL: dont take it too serious, there is another level of understanding, the path of warrior man....

    myslim ze o tom pivu si uz psal, bernard a plzen sou v pohode... =)
    jinak s tou striktnosti, pani Jana treba nedavno utrousila, ze makrousi, co si jednou za cas daj domaci kachnicku, jsou mnohem zdravejsi nez ti striktni... =))))
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    VRINDAVAN: přesně tak! je docela možný,že i makrobiotici sou jen lidi ,)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    to že to makrobiotika nedoporučuje neznamená že to makrobiotici nepijí.striktí by se rozhodně našli ale co si budeme povídat;o)

    něco jiného je teorie a druhá věc je praxe. pro mne je slyvovička lék at si makrobiotika píše co chce. ;-D
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    DARJEEL: makrobiotika alkohol silně nedoporučuje,s tím by se dalo souhlasit,ale myslim ze to sake je zmineny v ohledu na kvalitu různých alkoholových výrobků. nikdo si u nas nebude kupovat sake,v oblasti našich výluhů a hájů je doma slivovička. si vem včerejšek ,) myslim že meritum tyhle otazky je v tom,zda když už alkohol,tak rigidně sake,nebo místní/domácí produkt,což je přirozenost makrobio filozofie. a podotazka je,že když už místní,tak jen slivovičku,nebo i jine sráče jako vodka z brambor,zelená, třtinový rumy a kdovícoještě.?! to asi ne. takže moje odpověď by byla- alkohol ne,a když už,tak z dobrých surovin.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    DARJEEL: aha,stejně nepiju ake kdo ví jak to každý praktikuje.myslím že i některý makrobio si štopičku saké dá nebo českého nektárku.;o)

    SVA
    SVA --- ---
    mne moucny veci nechutnaj, at je to celozrna nebo psenicna mouka, oboji mi prijde tezke, testoviny radeji ryzove
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    RAPAL: =)
    navic tim, ze nema obsah vlakniny, tak zanasi streva, nalepuje se na strevni stenu a kdo to ma pak furt cistit, prece jenom klystyr ani slana voda nejsou uplne prijemne... =)))))
    hele myslim ze v albim maji i celozrnny mouky a navic treba libanonskej chleba, kterej se sice z bile, ale svym obsahem (4 komponenty, nic navic) dobrej cistej chleba, nicmene ne-makrobio qualidy... =)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    SVA: bohužel,bílá mouka mimo jiného dost zahleňuje dutiny (když už je člověk lehce vyčištěnej,je to poznat).. tzn. do alberta už jen pro daikon.. ,)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: celozrny testoviny sou ok... =)
    VRINDAVAN: sake mozna tak na vareni. makrobio je bic, nic navic co neni mandatorni...
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    DARJEEL: a co to saké??
    viz rapal....
    SVA
    SVA --- ---
    rapal:pockat vyrobky s bile mouky, testoviny?to snad nee nebo jsem to spatne pochopila? a ta melasa mi prijde taky vspoko
    no vodu s kohoutku piju taky, ale chtelo by to ten filtr, sikovna vec..
    add:jidelnicek, palacinky s pohanky oskouseny!mooc dobre!
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    makrobiotika alokohol silne nedoporucuje
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    BOSSORKA: slyvovička je lék pokud se tak užívá.co vím tak je lepší užívat každý ráno na lačno pěkně uleželou tak alespon 8let. čajovou lžičku po ránu.ale mysím že tvá babička je vzorový příklad že štopička neuškodí.;o)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    RAPAL: hmmm,sakra! chrtělo by tu makrobiotiku trošku počeštit.;o)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    moje babička má u postele flašku slivovice a každý ráno si dá panáčka :) je jí 83 let ;D
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    VRINDAVAN: ale jedině z umebušek ,)

    no a kolik má takový saké vlastně procent alkoholu? taky hlasuju pro slivovičku,jen si říkám jestli v ohledu na zdraví a kondici vhodné podpořit genovou tradici kvalitní místní domácí produkce slivovice s přihlédnutím na přehnaně vysoký obsah alkoholu..?! nicméně pokud půjde spíše o vyjímku v častosti užívání,imho je to to nejlepší co si můžeme dopřát ze všech mozných hledisek.

    to mi připomíná,že makrobiotika doporučuje z piv ty, který jsou s přídavkem pivovarských kvasinek-takzvaně živý,nefiltrovaný,z dobry vody a kvalitního sladu,prostě nešizený. z těch co se takhle u nás daj koupit ve flašce je to bernard sváteční ležák a bernard černý a samozřejmě plzeň.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    RAPAL: to saké by se dalo nahradit slyvovičkou,nemyslíš?? :)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    Potraviny vhodné pro přechod na makrobiotiku - tedy výměna nevyvážených, rafinovaných či jinak nevhodných

    Nápoje
    ne- alkohol,káva,komerční černé a bylinné čaje,rafinované džusy,mléko,limonády,cola, voda z kohoutku
    ano- amasake,bancha čaj, zelený čaj, mu čaj, přírodní ovocné šťávy,saké, ořechové mléko, sojové mléko,
    studniční voda, pramenitá voda

    Pečivo
    ne- kvasnicové,rafinované,s obsahem mléka
    ano- rýžové koláče,bezkvasnicový chléb,moučníky z celých obilných zrn,celá obilná zrna

    Tuky
    ne- máslo,smetana,sýr,margarín,šlehačka, majonéza,mléko, jogurt
    ano- oříškové máslo,nerafinované oleje- kukuřičné,olivové, podzemnicové, saflorové, sezamové, slunečnicové.

    Ovoce a zelenina
    ne- kozervovaná,obsahující cukr nebo chemické přísady,tropické druhy
    ano- mrkev,pastiňák, tykev, dýně,přirozeně sušené ovoce,ovoce z vašeho podnebného pásma

    Želatina
    ne- všechny druhy
    ano-agar-agar (kanten)

    Bílkoviny
    ne- hovězí, sýr, ryba s tmavým masem, jehněčí, vepřové, drůbeží, vajíčka
    ano- luštěniny,seitan,sójové produkty,ryba s bílým masemcelá obilná zrna,kuzu,tofu

    Sůl
    ne- běžná kuchyňská sůl,šedá mořská,jodidovaná
    ano- gomasio,miso, mořská sůl, prášek z mořských řas, tamari, tekka

    Sladidla
    ne- umělá sladidla, čokoláda, kukuřičný sirup, med, melasa,cukr, fruktóza
    ano- amasake,jablečný mošt nebo šťáva, ječmenný slad, čerstvé a vařené ovoce, jovorový sirup mirin, rýžový slad, sušené ovoce

    Výrobky z bílé mouky
    ne- všechny
    ano- celozrnná mouka,celozrnné produkty, vločky, těstoviny, koláče z celých zrn atd.

    zdroj: michio kushi - makrobiotická cesta
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam